SZÉCHENYI ÉS MATLEKOVITS

Full text search

SZÉCHENYI ÉS MATLEKOVITS
A szegény Széchenyire most már igazán kezd a dér rájönni. A csók nem hozott neki szerencsét. Azóta folyton decadence-ban van. A »csók«-tól egészen a »harapás«-ig. Ti. a Szlávy tegnapi harapásáig.
Pedig igazi »grand seigneur« volt, jól nevezték el az ellenzékiek. Neki nem imponált a parlament, sem a preliminálás. Átsuhant »könnyen« a számokon. Nem tudott számolni, el kell buknia.
Hiába óvja a grófi nimbus, hiába óvja még Tisza is (ha ugyan óvja még), nem lehetett megmenteni, a leghatalmasabb erők jönnek ellene: a számok.
Tegnap az egyik tábor vette ostrom alá, ma már jött a másik számtábor: a kiállítási deficit. Érdekes grand seigneuri tételek vannak ebben is. Csak éppen egymillió és 800 ezer forintba került az országnak a városligeti mulatság.
De nem ez a baj itt sem, hanem az a fumigálása a parlamentnek, hogy amire az megszabott 50 ezer forintot, arra költöttek 130 ezeret, amire pedig megszabott háromszázezeret, arra költöttek egymilliót.
Előre lehet látni hát, mi lesz.
A karácsonyi szent ünnepek alatt hagyják kibékülni azzal az eszmével, hogy minden dicsőség mulandó s aztán jön megint a név szerinti szavazás a Házban s ez lesz neki az utolsó »tőrszúrás«. A mamelukok jó emberek – de csak kénytelenségből. Most már nem fognak kegyelmezni. És Tisza maga is óvatos lesz ezentúl: ha gróf kell neki, nem megy többé a szomszédba: a habarék párthoz. Rossz portéka az ott mind!
De tulajdonképpen ha jól fölveszem, nem is illendő dolog tőlem, egy ilyen óriási tragikum felett tombolni, pláne ilyenkor, a keresztényi szeretet szelíd ünnepének küszöbén.
Nem is teszem; a tragikum végre is tiszteletreméltó, hanem kiválasztom belőle a komikumot.
Mert van az is. Bár nem áll valami új motívumokból.
A materia régi, csak egy új fordulat van benne, ami bevégzettebbé teszi az egészet.
Ugyanis az államtitkár úrról lesz szó, akinek egy ritka almafaj viseli a nevét. Az emberiséget egy alma tette boldogtalanná, Matlekovitsot egy alma tette boldoggá, a »Matlekovits-alma«.
Mert Matlekovits akkor boldog, ha mindenütt a maga nevét látja; ha tőle függne, minden az ő nevét viselné, volna Matlekovits-ing, Matlekovits-pipaszár, Matlekovits-cigaretta és ha tőle függött volna, hihetőleg lett volna Matlekovits-ház is a Sugár úton – a Bobula-házból.
Hát nem különös szatíra az a sorstól, hogy éppen az az államtitkár úr, aki arról tette magát híressé minden időkre nézve, hogy szereti, ha emlegetik – most az egyszer nem szereti, ha emlegetik?
Pedig emlegetik. Szlávy beszédjében egy begöngyölgetett cukkedli passzus neki szólt, a képviselői körökben is neki tulajdonítják nagy részben a miniszterium bajait.
És Széchenyi?
Széchenyi úgy viselte magát, ahogy a legtöbb ember. Hiszen már Madách mondta: »Az ember gyenge-gyenge«. És Széchenyi akkor is gyenge volna – ha Madách semmit sem szól erről.
Hát mondom, úgy volt eleinte, mikor a szerény, lesütött szemű Széchenyi miniszterré lett s maga mellett találta a naggyá reklamírozott Matlekovitsot, egész reverenciával mondá egy vagy más dologra:
– Matlekovits így akarja.
Később, mikor megmelegedett egy kicsit, így szólt kevélyen:
– Ezt így akarjuk.
A legutoljára már azt mondta a grand seigneur:
– Ezt így akarom.
De ím változtak az idők és most már azt mondja Széchenyi a kellemetlenségek első fázisán:
– Sajnálom de így csináltam.
A második fázisban már így kezd kibontakozni a vallomás:
– Magam is beismerem, hogy nem jól csináltuk.
Nem szeretek prófétáskodni, de tartok tőle, hogy megjön a harmadik fázis is:
– No, ezt bizony rosszul csinálta Matlekovits. Mindezekből pedig az következik, hogy Matlekovits még talán túlélheti Széchenyit, de az új Matlekovits-almát már ő sem éli meg az államtitkári széken.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir