A KRAKKÓI ÚTRA

Full text search

A KRAKKÓI ÚTRA
(Gyerektörténet)
Éppen a héten fordult meg a lapokban elmésségnek, hogy valakitől azt kérdezték: »Tudna-e olyan szépen írni, mint Jókai?« – mire így felelt volna az illető: »Tudok biz én még szebben is, csak akadjon, aki diktálja.«
Hát én találtam ilyen diktáló zseniket. A gyermekek azok. Csak aztán akadjon, aki tud diktandó írni.
Igazán mondom ezt a gyermekekről. Nagyobbak a költőknél. Üdébb, ragyogóbb a fantáziájuk, kedvesebbek az ötleteik. A költők gondolatai bármilyen szűzek legyenek, mégis meg vannak már hempergetve a földön, de a gyerekek a magukéit egyenest az égből hozzák.
Innen is van, hogy míg a gazdaságnál csak tizenötéves korában kezd a gyerek segíteni, a csizmadiaság és lakatosságnál is legfeljebb tíz éves korában, akkor is a lábszíj és a fülhúzogatás ádáz nyomása alatt, addig az írómesterember már a hároméves gyereket is befoghatja, hogy a pegázusnak abrakot adjon.
Lakik a mellettünk levő udvari lakásban egy nagy szakállú bácsi, aki foglalkozására nézve francia nyelvmester, de az üres óráiban lengyel mártír, s mikor más idevaló ember úgy vasárnap délután egy-két víg órát csinál magának, borozgatás mellett szidván a kormányt és a közös ügyeket, ő söröcskét iszik és hazafias lengyel dalokat énekel olyan szomorúan, érzékenyen, hogy néha zokogásba tör ki, s könnyei végigperegnek deres mikulási szakállán.
A kis Lacika is mulat ilyenkor: két nádszéket fog be az ambituson, s lógatván a madzag-gyeplőt, utazik a »cocókon« városról-városra, most a nagymamához Mohorára, majd a király bácsihoz Bécsbe, hogy az eltört fejű katonájáért adjon egy egészségeset, de akármilyen messze földre ért is, azért a vajas kenyér-osztogatásnál mégis itthon terem, s mialatt a kenyeret majszolja nagy megelégedésében, nem szívelhetvén a búsuló embert, odaáll a nyelvmester kinyitott ablaka elé és megkérdi:
– Ki verte meg, bácsi?
– Senki, fiacskám.
– Minek bőg hát, bácsi?
– Nem bőgés az, te kis golyhócska, dal az.
A gyermek a fejét rázza:
– Hogy lehetne az dal, mikor németül van.
– Lengyelül van az, édeském.
– Mi az a lengyel? – kíváncsiskodik a fiú.
– Az egy nép, sok, sok ember együtt.
– Azokról van az az ének?
– A szabadságról és őróluk.
Lacika gondolkodva ráncolja össze homlokát, melyre kuszán omlanak szőke fürtjei.
– Mi az a szabadság, bácsi?
Az öreg nyelvmester zavartan keresi egy percig a szavakat.
– Hej, ha én azt meg tudnám mondani! Ej, ha te azt meg tudnád érteni… A szabadság, látod, valami nagyon szép, nagyon drága és kedves, amit a világon a legjobban szeretünk. A lengyelek elvesztették és most keresik… keresik…
A gyermek közbevágott:
– Aha, tudom már bácsi, az az ő édes mamájuk.
Ördög adta kölyke! Hát honnan szedi ez az ilyen veszélyes ideákat hároméves korában? Az egész ambitus elérzékenyült és elhatározta, hogy a kis Laciból nagy hazafi lészen, és hogy ő fogja felülmúlni Madarász Józsefet, ha az isten megélteti.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir