III. felv. Nendtvich apó meséi

Full text search

III. felv. Nendtvich apó meséi
A bácsi hófehér haja szépen le van simítva és kétfelé választva. Megelégedett arcán látszik, hogy minden dolga rendben van, hogy jól reggelizett, hogy a csizmája nem szorítja és hogy a kedves gyermekeit (akiket beszédeiben halhatatlanít) egészségesen hagyta odahaza.
De itt ezen a bűvös politikai homokon, amint leteszi a széles talpait a pádimentumra, egyszerre égetni, csiklandozni kezdi az a talaj, amin áll – az pedig az antiszemita program.
Hát iszen ő jó ember, nagyon is jó ember és a világért sem tesz semmi rosszat… a bajusza az igaz, hogy öklelőre áll, de édes istenem, hiszen már az is fehér. Bizony már fehér.
A napfény rámosolyog az öregre, és az öreg viszonzásul az emberekre mosolyog. Hehehe, pajkos sugarak, ugye idenéztek? Teringette, nem öregedtünk semmit.
Ehol ni, ez a Tisza Kálmán gyerek… csak az imént volt még, ahogy kikérdeztem a leckéből. Azazhogy már innen-onnan negyven éve lesz annak… Ördögöt! Tegnap volt, ha mondom… Most volt, azazhogy most van. Feláll és felel. No, csak beszélj, édes fiacskám, hallgatlak igenis. Nézzük csak, mi is a föltett kérdés? Aha, a kivándorlásokról…
Tisza elmondta, mi mindent tett már a kivándorlások akadályozására és ígéri, hogy ezentúl is szigorú gátló intézkedéseket fog tenni.
– Valde bene – gondolja magában az apó. – Jól felel. Okos ember lesz belőle. Hanem már most nekem kell mondanom valamit. Hát jól van, majd elmesélem én most neki annak a csodálatos újságnak a történetet.
S felállt a jó öreg és kezdé a zsidókon, hogy hát nemcsak az a baj, ha a magyarok kivándorolnak; látod, édes fiam, az még a nagyobbik baj, hogy a zsidók meg bevándorolnak. Persze elnézők vagytok gyermekeim, mert kölcsönre van szükségetek.
Pedig azok a zsidók nektek is veszedelmesek ám. Mert tudjátok meg, kedves kis tanítványaim, hogy van egy rettenetes nagy város, amelynek a neve Párizs, abban a rettenetes nagy városban van egy rettenetes nagy lepedőnyi újság, akit »Journal des Débats«-nak hívnak. Ezt a pénztőzsérek és zsidók csinálták. Ez, lássátok, a hétfejű sárkány, mely már ötven éve garázdálkodik ott. Ha kedve van egy reggelire, megeszi a kormányt, ha a királyra jön étvágya, hát a királyt eszi meg… nem is akar ott már király lenni senki, most sincs. Kutya állapotok ezek, gyerekek. A kormányok is csak úgy élhetnek, ha adót fizetnek neki…
Mesélt, mesélt Nendtvich apó. A volt tanítvány, a miniszterelnök, mosolyogva hallgatta. Az újságírói karzaton a nyáluk folyt az újságíró uraknak.
Annyi mindenfélét elmondott az ősz regélő a csodálatos lapról, hogy az ember szinte odaképzelte, hogy a felelős szerkesztője nyilván monsieur Aladdin lesz, akiről nekünk a szép Seherezáde szultána csacsogott egyet-mást patyolat ágyának vánkosára dőlve… végre mindjobban vész a mese rózsaszín ködébe minden, még a cím is, a »Journal des Débats«. Talán nincs is ilyen című lap a világon.
Láttuk, hogy a gonosz redakcionális szellemek mint eszik meg a különben is már kitömöttnek tartott Grévy urat, hogy tűnik el a kardcsörtető nyalka Boulanger egy újdondász szájában, ki miután már lenyelte, azt susogja kedélyesen »ham«, azután egy másik újságíró bemártja a pennáját egy kis kalamárisba s kiugrik belőle egy Napóleon…
Hanem e pillanatban Nendtvich, ki a Noch madár szárnyain ülve, minket is vitt-vitt mindig messzebb-messzebb, egyszerre hátrafordult és egyet pislantott a »Pester Lloyd« felé, s meglátván ott Falk Miksát a rozmaringos ablaknál, kiejtette kezéből a szárnyakat is, a népvándorlási logikai gyeplőt is, hipp-hopp egyszerre Falknál termett s csihi-puhi elkezdte ütni-verni a szegény Falkot.
Így bizony, így tett az apó. De ki az ördög hitte volna, hogy ő ma kötekedni akar. S milyen annyi ravaszsággal kerülte meg a dolgot.
Egész Párizsig ment, hogy onnan kényelmesen a háta mögé kerülhessen Falk Miksának.
Falk nem volt jelen (hiszen, ha ő jelen lett volna, akkor tudom, hosszabb lenne most ez a karcolat). Így aztán Tisza felelt meg Nendtvichnek, egypár szót ejtve úgy a Lloyd, mint különösen a Falk védelmére, egy pompás megjegyzéssel a Nendtvich ama vádjára, hogy Falk felséges asszonyunkat is megsértette a lapjában, de neki minden szabad, mert ezért perbe nem fogatott.
– Őfelsége – mondta Tisza – bizonyára felülállónak érzi magát azon, hogy személyes bosszút álljon a megtámadón.
Tiszának vannak ilyen szerencsés kifejezései és akkor vannak, mikor éppen kellenek.
Nendtvich apó olyan megelégedetten vette az egykori tanítvány »leckéjét«, mint illik egy békességes emberhez, akinek semmi baja a világon, aki jól reggelizett, aki kitűnően beszélt, akit a csizmája nem szorít és aki egészségesen hagyta a kedves gyermekeit odahaza s egészségesen megy közéjük mindjárt ebédelni, csak még azt várva, hogy Péchy Tamás elzengje a »boldog ünnepeket kívánok«-ot – mert anélkül talán meg sem jönne a húsvét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir