I. A vád

Full text search

I. A vád
Kezdjük a hajdani novellák stílusában.
Verőfényes nap sütött egy júliusi délután. Árkay István gazdag magánzó behúzódott családjával a vadszőlővel sűrűn benőtt verendára.
Most az Árkay úr leírása következik (szikár, magas ember, fanyar, beteges arccal). Aztán a ruházat leírása jön (szürke blúz, fehér mellény, kockás nadrág).
Ezt a ház deskripciója váltja fel.
A ház földszintes, sárga és L-re van építve. Természetesen az Árkay úr tulajdona, de az utcai részét Mucker Teodor pékmester bérli, kinek boltajtaján két óriási sósperec van lefestve.
E részletek után áttérhetünk a cselekvényre. Nézzük, mi történik a verandán.
Árkay úr tarokkot játszik: partnerei a törvényszéki elnök, a városi főkapitány és az esperes-plébános. Távolabb újságot olvasgatnak az Árkay kisasszonyok. (Itt megint leírás következnék, de elengedem a kisasszonyoknak.)
Balról Mucker Teodor köpcös alakja látható, ki éppen házbért jött fizetni, s a nagyságos asszony (Árkayné) kezébe olvassa le az összeget, váltig nyálazgatva az ujját, mellyel nemsokára tésztát fog gyúrni, úgy lehet.
Közbül a nevelő úr oktatja az Árkayék csemetéjét, Palit.
– Mondjon valami egytagú szót.
– Tagló – feleli a gyerek.
– Nem jól van, fiacskám – fordul hátra a tarokkozó apa –, a »tagló« két szótag.
Palika bambán sandít nevelőjére.
– Egytagú szót kívántam – mond ez –, olyat, mint ház, fa, fű, fej. Egyszóval, amire csak egyszer kell az embernek a száját kinyitni.
A kis Pali nagy szorultságban, szétnéz a jelenlevőkön, majd hirtelen megcsillan a pék termetére tévedt szeme, s mohón kiált fel, mint aki hirtelen eltalálta:
– A Mucker kiflije.
Micsoda? A Mucker kiflije. Hahaha, hehehe! A törvényszéki elnök lecsapja kártyáit és elkezd hahotázni, Árkay úr élénken pattan fel: »Lángész ez a kölyök, ha mondom. « Csak a rendőrkapitány bosszús, mert éppen »szólót« akart mondani, mikor a kártyát elcsapták, s menthetlenül összekeverődzött; dühösen kiált a fülig vörösödött pékmesterre:
– Mucker! Miért nem süt maga nagyobb kifliket, he? Micsoda dolog az, he?
Mucker lesújtva állt ott. Egy darabig nem jön szó ajkaira. A város főemberei: a törvényszéki elnök és a főkapitány előtt éri ilyen szégyen. Irtóztató. Nem, ezt nem szabad ennyibe hagyni. Megrázza fejét és így szól:
– Nagyságos elnök úr, főtisztelendő esperes úr és tekintetes kapitány úr, én ezt a szégyent nem hagyhatom a polgári becsületemen. A fiúcskának ez a mondása elterjed a városban, szájról-szájra fog járni s engem tönkretesz.
– Hát mit szándékozik ellene tenni? – kérdik az urak nevetve.
– Én ártatlan vagyok. Tisztára mosom magamat. Hallgassák meg a védelmemet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir