I. Pikáns előzmények

Full text search

I. Pikáns előzmények
A magyar királyi rendőrség két dolgot gyűlöl: az újságokat és a muzsikát.
Két dologban erélyes: a koldusok és a szegény leányok (ad captam: szegény legények) üldözésében. Mert itt biztos sikerrel léphet fel.
Minden gyanús foglalkozású női teremtés fejére hat forint van kitűzve. Ha a rendőrnek nincs pénze, nem kell hamis bankót csinálnia, hanem csak egy hamis hölgyecskét találni.
Ilyennek tűnt fel az Üllői úton lakó Velszka Klára (21 éves, sugártermetű lengyel leány).
A sarki rendőrnek felötlött a szépsége. Kutatott-fürkészett utána, de nem bírt róla kisütni semmi rosszat. Pedig szemrevaló leány, foglalkozása sincs, lehetetlen, hogy bele ne botoljanak az emberek, s ő meg ne botoljék azokkal.
Azért használjuk a többest, mert a rendőrségnek semmi kifogása, ha a botlás szingulárisban van. Különösen a férfiaknak nem szabad plurálisban lenniök.
Ezen meggyőződéstől vezéreltetve, a sarki rendőr rettentő unalmában nem találván nagyobb eseményeket (morte saison van a csirkefogók közt), de hogy egyszersmind bebizonyítsa, hogy éles szemeit semmi sem kerüli el, jelentést tett a gyanús Velszka Kláráról.
A jelentés kedvezően fogadtatván illetékes helyen, és minthogy már semmi más kisütni való titok nincs a világegyetemben, hogy ez is kiderüljön, egy titkos rendőr küldetett ki az ügy kiszimatolására.
A detektív úr, francia elődjeinek mintájára, az agent provocateur-ség kulcsával akarta kisütni a dolog mibenlétét, s gavallérosan felöltözve, mint udvarló lépett fel.
Egy-két nyájas szó elég volt – hősünk győzött.
Megtette jelentését.
S a hölgyecske, mint annyi más, kiutasíttatott a fővárosból.
 

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir