I. A Madarászék nyara

Full text search

I. A Madarászék nyara
Egyszer már az is megtörtént, hogy a tokaji hegyen kétszer volt egy évben szüret. 1801-ben ugyanis olyan korán beállott a tél, hogy már októberben öles hó lepte be a szőlőtőkét úgy, hogy meg kellett várni a tavaszt, hogy leszüretelhessék a termést.
Nem is volt valami nagy dolog, hogy az 1801-iki termést 1802-ben adta oda a tokaji hegy, sokkal nagyobb csoda lett volna, ha 1801-ben szüretelhették volna le az 1802-iki termést.
És ekkor ez a nevezetes csoda sokkal inkább hasonlított volna akkor a küszöbön levő eseményhez, hogy a delegációkat megint összehítták, holott azoknak egy ülésszakban csak egyszer lehet összeülni, mint ahogy csak egyszer szül az anya egy évben és egyszer hoz gyümölcsöt a körtefa.
Mindegy: a körtefa is megtenné ugyanazt, amit a delegáció, ha egy rendelettel őszkor kimondaná az anyatermészet: »Kedvelt híveim, fák és növények! Ezennel bezárom a nyarat és megnyitom az új nyarat.«
Hát a delegáció összeülhet; abban semmi sincs. Az ülésszakot bezárják május végén, s ugyanazon az ülésen királyi leirat megnyitja az új ülésszakot, mely megválasztja a delegációt. Az új delegáció aztán dologhoz láthat.
Hanem itt áll be aztán egy érdekes kérdés, melyről most sokat diskurálnak parlamenti körökben – de persze csak a feketekávé mellett.
Az a kérdés áll be ugyanis, hogy mi lesz akkor az országgyűléssel?
Az országgyűlés nyáron át nyitva marad-e?
– Nyitva nem maradhat – mondják némely körök (talán a katonai körök) –, mert az országgyűlés együttléte bizonyos bekövetkezhető események idején kényelmetlen lehetne.
– Hát hiszen úgyis el szokta magát napolni a delegációk idejére – ellenvetik mások.
– Igen, de ha az országgyűlés csak maga napolja el önmagát, húsz képviselő kívánságára bármikor kénytelen ülést hívni össze az elnök. S hogy efféle meglepetés ne történhessék, azért szokták a Házat az egyik ülésszaktól a másikig királyi leirattal elnapolni.
– Hát akkor az idén legokosabb lesz megnyitni az új ülésszakot, megalakulni, megválasztani a delegátusokat, összehívni egy királyi leirattal a delegációt s ugyancsak a királyi leiratban elnapolni a Ház üléseit szeptember végéig.
– Éppen itt a zátony. Mert a királyi elnapolás megdermesztő. A parlament tökéletesen megszűnik a kijelölt ideig, életre addig nem kelthető. S ha parlament nincs, delegációja sem lehet. A parlament nem kígyó, hogy mikor agyonölik, még mindig mozogjon a farka.
Ekörül folyik a diskurzus képviselői körökben. Sőt úgy látszik, a kormány is keresi a modus vivendit ebben a kérdésben.
Mert a delegációra szükség van, a parlamentre pedig nincsen szükség. De minthogy az egyik a másik nélkül nem lehet, aligha nem az lesz a dologból, hogy a parlament maga magát fogja elnapolni, s ez akkor a Madarászék nyara lesz.
Mert Madarász uraimék tudom, megteszik a legnagyobb kánikulában, mikor minden miniszter fürdőn hűsöl, minden mameluk otthon csépeltet, hogy huszadmagukkal összekurjantják valami hebehurgya ügyben a dietát, s megüzenik a háborút vagy a muszkának, vagy a németnek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir