A MAMELUKOK

Full text search

A MAMELUKOK
A Pesti Hírlap mai számában egy újdonság van, mely a szabadelvű párt indolenciáját feszegeti a fegyvergyári vita alkalmából, némi pirongatásokkal vegyítve.
Helyes, helyes! Hiszen a szegény mameluk arra való, hogy sohase tehessen semmit, amiért nem éri gáncs; mert ha ragaszkodó, azért szidják, hogy ragaszkodó; ha nem ragaszkodó, azért szidják, hogy nem ragaszkodó. Hozzá van az már szokva az effélékhez.
Hanem hát egy dolog nem áll, mintha Fejérváry iránt lenne a párt fagyos. Sőt éppen ellenkezőleg, a honvédelmi miniszter a párt kedvence: az ő modora talál a párt véralkatához leginkább. Nem azokból a miniszterekből való, akik ott érzik örökké fejük körül a glóriát – ami pedig már a modern Krisztus és Szűz Mária képekről is lemaradt. Az új fogalmakban a miniszter is csak egy 70 és 90 kiló közt váltakozó test. Nagyobb nyomatéka ennél csak akkor van, ha kívüle eső több más testek öregbítik a súlyát.
Senkinek se volt nehezebb a pártot magához hódítania, mint Fejérvárynak; először, mert katona, s mert polgári ész szerint, ha egy csöpp kenyérmorzsa beleesik egy kád mézbe, az egész méz megsavanyodik tőle; másodszor, mert már a hivatalánál fogva is ő méri a vörös posztót: minden miniszter csinálhat néha valami kellemeset, ő soha, hacsak ki nem áll a Ház közepére elénekelni az Andrássy Gyula által említett nótát, mely a »német«-en végződik és a »mégis«sel kezdődik; hogy mégis megszerette a párt, egészen egyéniségének a varázsa okozta.
Egyénisége pedig semmit se veszített azzal, hogy a magyar fegyvergyár rossz puskákat csinált.
Hogy miért hideg hát mégis a párt?
Nem hideg az, kérem – csak nem tud meleg lenni.
Egyenkint mind szereti Fejérváryt; egyenkint minden mameluk egy oroszlán, aki a fergeteges ülések alatt kijővén a folyosóra, felmérgelődve sziszegi:
»Kedvem volna közéjük csapni!«
»Mégis gyalázat, amit csinálnak!«
»Tegyünk már mi is valamit«
»Ne hagyjuk a miniszterünket!«
Nehány komoly öregúrnak kell őket visszatartani: Ugyan, ne okoskodjatok gyerekek! Legyen eszetek az isten szerelméért!
De amint aztán együtt vannak a teremben, egyszerre meglohad a derék hazafiak haragja; szemeik villáma mosollyá változik, a haragos fogvicsorgatás vidám vigyorgássá a Károlyi Gábor közbeszólásain vagy a Kemény Pál gesztusain; minden ember mulat egyenkint a dolgokon – és roppant csodálkozik, hogy a többiek hogy nem jönnek dühbe az efféléken?
Egyszóval a természetrajzot kell tudni, tisztelt szerkesztőség!
Az ellenzéki akkor bátor, ha sokadmagával van. A mameluk egyenkint bátor, de sokadmagával gyámoltalan. Ha magában kapható, még Károlyi Gábor is jó fiú; Helfy egy öreg kir. tanácsos észjárásába zökken, ha a keretjéből kiragadtatik; Hoitsy Pál egy szelíd bárányka benyomását teszi, szinte szeretne az ember selyem pántlikát kötni a nyakára.
De hát mi ennek az oka, hogy egy ugyanazon éghajlat alatt két ilyen különböző emberfaj nevelkedhetett!
Hja, ez bizony a megszoktatás dolga.
Tisza tizenöt évig így szólt hozzá:
– Én majd magam verekszem az ellenfeleimmel. Hozzá ne merjen nyúlni egyiktek sem egyikhez sem! Mind az én pecsenyém. Ti csak nézzétek, hogy mit csinálok velük!
És mi néztük.
S miután tizenöt évig néztük és sohase szóltunk semmit, néztük, néztük és addig néztük, hogy leszoktunk lassankint a haragról, s mikor aztán a haragról leszoktunk, egy évtizedig való nézegetés alatt az a hit gyökerezett meg bennünk, hogy a karzaton ülünk; szerettük ugyan a »generálisunkat«, de a szeretetünket nem volt szükség kimutatni, mert ő a mi szeretetünk nélkül is meg tudta verni az ellentábort. Képzeljenek önök egy olyan hadvezért, aki azt mondja a katonáinak a háborúban: »Feküdjetek le aludni, én majd beveszem magam a várat; ne ijedezzetek a röpködő golyóbisoktól, mert egyúttal azokat is én fogom fel, csak aludjatok nyugodtan; feküdj le fiam, Krajtsik.«
Hiszen persze hogy kellemetes egy ilyen háborút végigküzdeni, de azt nem lehet elmondani róla, hogy alkalmas lenne valami nagyon edzeni a sereget.
A sok nézéstől annyira elkáprázik a párt szeme, hogy utoljára azt fogja hinni, hogy voltaképpen ő tán nem is nézi az eseményeket, hanem csak képzeli, hogy nézi.
*
Méltóztassék becses lapjában helyt adni e soraimnak; hátha okulnak rajta pártunk nagyjai – s beleszabadítják a zömöt is a parlamenti csatákba.
Mert az volna az igazi. Ember ember ellen. Ha az ellenzékből feliratkozik négy ember, tőlünk negyven ember lépjen a sorompóba, s akkor bezzeg lekonyul a kisebbség fennhordott orra, hogy immár tőle függ megbuktatni, akit akar. Skandalózus vitákat provokált, s csupa ellenzéki szónoklatoktól zúg az ország napokig.
S mit csinál ez ellen a Ház többsége, Magyarország akaratának kinyomata?
A többség ilyenkor fagyos.
Egyebet nem vesz észre a szem, mely a többséget fürkészi. Egy-egy mameluk ásít néha, egy másik megereszt a miniszter beszéde közben egy-egy »halljuk! halljuk!«-ot mintegy ösztönszerűleg – de egészben véve fagyos.
Tromfra, tromf, beszédre beszéd, ez az én indítványom, mert ha a festéket keverve mártogatjuk fel az ecsettel, egy harmadik szín jön ki a kettőből (nem pedig mindig az ő színük).
Azt, hogy mi is tomboljunk, lármázzunk, rikácsoljunk, zavarogjunk, s mert több torok több zajt csinálhat, e réven kerekedjünk föléjük, nem tartanám helyesnek.
Ha egy csomó embernek elment az esze, jobb megvárni türelmesen, míg visszajön, mint a magunkét is utána ereszteni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir