I. Trafik a Házban

Full text search

I. Trafik a Házban
[nov. 8.]
A romantika vedlik apródonkint a Házból is. Tisza eltörülte a középkori pompát. Nem jönnek már át panyókás, kardos főrendi jegyzők üzenetekkel! A reform elnyelte őket.
Különben se volt az valami nagyon ősi szokás. Ha jól tudom az Arany egyik verséből, a Hunyadi ház alatt a hollót használták üzenetvivésre. A hollótól a cigányok vették át a mesterséget. Most végre a magyar kir. posta.
Gróf Károlyi István eltörölte a »pertut«. Ennek a nagy horderejű reformnak szükségképpen bizonyos következményeket kellett előidéznie. Azelőtt mondhatta az ember, ha rá akart gyújtani: »Adjatok fiúk egy szivart«, s a fiúk, Bossányi, Urbanovszky, Vargits legott előrángatták a szivartárcáikat. De a hideg udvariasság korszakában legfeljebb azt lehet kérdezni:
– Ugyan kérem, hol kaphatni itt legközelebb szivarokat?
Amire következik a felelet:
– Itt a trafikban.
Igen, igen, azelőtt a Bossányi László zsebe volt a legközelebb, most a magy. királyi trafik van.
Így kellett ennek lennie, először mert a reformok kormánya uralkodik, s másodszor, mert az új háznagynak Almássy Gézának okvetlenül felelnie kellett a Bezerédj-féle kandallókra a trafikkal. Tromf a tromfra. A háznagyok olyan legények, hogy institúciókkal felelgetnek egymásnak.
Az új alkotás a büfében van elhelyezve, egy magas, imponáló szekrényben két elárusító őr felügyelete alatt, s már három nap óta is sokkal fontosabbnak bizonyult, mint ahogy kontempláltatott.
Mikor Guttenberg János feltalálta a könyvnyomtatást nem gondolhatott arra, hogy ennélfogva most már a Mocsáry röpiratai is nyomtatásban fognak megjelenni, mert különben abbahagyta volna a dolgot: Irinyi se sejtette a gyufa feltalálásánál, hogy ezzel fogják magukat megmérgezni a szerelmesek, Almássy Géza még kevésbé számított rá, hogy ő lesz megteremtője a parlamenti kritikának.
Mert immár azzá vált a trafik. Ha átlapozzuk üzleti könyveit, megtaláljuk bennük a beszédek súlyát, hatását, homorú és domború lencséken tekintve a dolgokat.
                               Bevétel
Helfy beszéde alatt6 frt 54 kr.
Horánszky beszéde alatt6 frt 23 kr.
Helfy tehát 31 krral gyengébb szónok Horányszkynál.
Szapáry beszéde alatt bevétel 2 kr.
(Valamely szélsőbali szíhatott ki odakünn egy kurta szivart.)
Csatár beszéde alatt a havanna szivarok fogytak, mert a nagy demagógot éppen a nagyurak nem hallgatták.
Az elárusító cég nagy reményeket köt világosi Gaál Jenőhöz, de ahogy a mai szónoklatból láttuk, még Kun Miklós is kinőheti magát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir