A MAI ÜLÉS [ápr. 23.]

Full text search

A MAI ÜLÉS
[ápr. 23.]
Issekutz Győző legyőzte Dániel Mártont; Dánielnek a szakálla nagyobb, Issekutznak a bajusza, Dániel a nyakában hordja az aranyláncot, Issekutzé a mellénylyukból csüng le a hasára. Dánielnek elől is van haja, Issekutznak csak hátul van. Dániel szerény, hallgatag ember, s neki egy szava volt csak a politikában, hogy »pasz«, Issekutz ellenben a »leplezők« nagy családjához tartozik. Ez a família grasszál most napok óta, leplezett Sima, leplezett Olay, leplezett Balogh, leplezett Drakulits s leplezett ma Issekutz. Leplezte Bethlen Gábor szobrát, láttuk az előadásából, hogy az mekkora nagy ember, s leleplezte az egész Kis-Küküllőt.
Mint sólyom az apróbb szárnyasokra, oly erőteljesen csapott le a nagy leleplező famíliára Szalavszky Gyula; egypár szép, mondhatni remek érvvel megdömöckölte, megcsipdeste de később ő is kénytelen lévén vidéki aprólékosságokkal cáfolni a vidéki aprólékosságokat, állandóan nem bírta lekötni a Ház figyelmét. Ahhoz még Deák Ferenc se elég nagy, hogy a vidéki nótáriusok viselt dolgaival, Varga Pál uramék bedőlt kemencéjével s a Kovács Andrásék ellopott malacaival s több effélékkel országos érdekű hatásokat érjen el.
Szalavszky beszéde alatt egyre nőtt és görbült az Issekutz orra, ólomszínű arca kigyúlni kezdett. Felállt tehát személyes kérdés örve alatt s egy másik, az előbbihez hasonlatos beszédbe fogott.
Hallgatja Bánffy, csak hallgatja, hogy mikor jön már az a személyes kérdés, de minthogy minden egyébről szólott, közbevágott:
Maradjon a személyes kérdés terén.
Issekutz meg se rezzent. Vidáman folytatta az ő beszédét, mint egykor Háry János.
De az elnök nem tréfált, villámhirtelen csettent az olló, s elmetszette az oráció fonalát.
A képviselő úrtól ezennel megvonom a szót.
A habarékon összenéztek. Kicsi, múló zaj támadt. Issekutz bágyadtan lekuporodott, mintha egy mennykő ütötte volna hátba.
Örült Balogh János a megnyílt beszélési stallumnak és legott felállott, megjegyzést tenni a csongrádi állapotokra. De a jó deklamáló Baloghot is elvitte messze tájékokra a pegazus, akarom mondani a helyi gebe, amit ketten tartottak árendába Simával.
Az elnök őt is visszaterelte.
Ne terjeszkedjék túl a személyes kérdésen, vagy pedig kérje ki a Ház engedélyét, hogy hosszabban szólhasson.
Balogh bevallotta, hogy biz hosszasabban szeretne beszélni. Istenem, istenem, hiszen annyi mondanivalója van, hogy a lelkén könnyíthessen!
Erre az elnök föltette a kérdést, hogy megengedi-e a Ház Baloghnak a szólást?
Úgy cseppent a dolog, hogy a Ház többsége nem engedte; pedig voltak jószívű lelkek a kormánypárton is, akik őt nem akarták megfosztani ettől az élvezettől.
Az ellenzék nagy dörmögéssel, zajjal, s hosszas, selejtes házszabály vitával fogadta a szavazás eredményét, mígnem Tisza Lajos gróf helyreállította a békét sikerült házszabály-magyarázatával, melyet gót stílben tartott, mert a magyarázat tetejébe egy finom iróniával kiélezett arabeszket tett, melyet a Ház zajos tetszéssel fogadott, s az ellenzéken is elsimultak a hullámok.
Csak Olay dühöngött vad haragban tajtékozva, de az elnök tőle is megvonta a szót, mire a felingerelt oroszlán megfenyegette Magyarországot, sztentori hangon kiáltva:
Majd beszélek én még!
Ezzel aztán, miután Pulszky Ágoston megtartotta magvas szép zárbeszédét, véget ért az általános vita. Mindenki hazament ebédelni, csak Balogh volt szomorú.
Pedig voltaképpen még ő is jól járt. Mert egész politikai pályáján még késő évtizedek múlva is tán, mikor már kissé bőbeszédűvé és hiúvá válik az ember, lesz egy vigasztalása, egy dicsekedési tárgya az unokái előtt:
Haj, ha akkor azt a beszédemet elmondhattam volna gyerekek; másképp fordultak volna meg talán a viszonyok. Ma egészen másformán nézne ki az emberiség! Mert hát ki tudja…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir