A T. HÁZBÓL [máj. 11.]

Full text search

A T. HÁZBÓL
[máj. 11.]
A zordon fönséggel hömpölygő idő parányi hitvány szolgája, az órákat mutató nyíl, amily kérlelhetlenül megérkezett tegnap a XI-re (s Baross kilehelte lelkét) épp olyan ridegen elérte ma a XII-es számot, s Bánffy megnyitotta az ülést.
A képviselők néma csöndben foglaltak helyet padjaikban; fekete kabátokba öltözve. Borongós arccal, redős homlokkal.
Mindenki szeme a miniszteri zsöllyékre tapadt, kivált arra az egyre a középen, arra az üresre.
A csöngettyű fölsírt az elnök kezében szívet tépő hangja átfutott a hátgerinceken s megkezdődött a Baross-legenda utolsó epilógja.
Nem az utolsó. Hiszen holnap ott fognak menni még egyszer mögötte a miniszterek, a honatyák, az egész párt, az egész Ház, harangzúgás közt, meghajtott fekete lobogókkal s aztán vége. Az illavai kripta befogadja csendesen…
És azután lesz még egy nap és azután áttér a t. Ház a napirendre.
Mert mind ennek így kellett történnie. A sárga rém intett, s Barossnak mennie kellett. Akinek a sárga rém int, az követi, az ellen nincsen se immunitás, se indemnity. Mennie kell, akár országot dirigál az illető bársony székből, akár kabátokat foltoz az Akácfa utca egyik pinceszobájában.
Nem, ő éppen úgy nem élhetett tovább egy napig, mint ahogy nem élhetett százezer napig. Az óra letelt. A nyíl elérkezett a XI-esre.
Hiú fecsegés, hogy ha így, ha úgy, ha nem dolgozik annyit, ha jobban vigyáz magára stb. Hát lehetséges lett volna az? Mindennek úgy kellett történnie, amint történt.
Rajta volt a Nessus-ing. A Nessus-ing égett. A Herkules elégett, elemésztődött. Megszűnt.
S az óramutató ridegen, lomhán megy tovább…
Megy s hiába kiáltana oda a miniszterelnök, ki búsan lehajtott fejjel ül megcsonkult kabinetje élén:
Megállj idő! Egy titánt törtél össze!
Az idő menne, egyre menne s megy is, bár lassan, míg a jegyző olvassa a jelentéseket s a jó öreg Csanády (aki pedig már olvashatta a saját nekrológjait), szittya-makacssággal hallgatja, az elnöki tribün elé állva. Attól a sok protokollum-hallgatástól romlott meg az öregúr stílusa.
Ezután feláll Szapáry. Hangja a kriptaszerű csendben átnyilallik a szíveken. Tompa, mintha fátyolba volna vonva, s valami fájó melankólia reszket rajta.
Egy légy repülését meg lehetne hallani. De egy se repked.
Úgy, úgy, figyeljetek ti parlamenti tagok, ti ország hatalmasai, fojtsátok el a lélegzetet is lássátok meg, hogy egy a hazáért összetört óriásnak mit adhattok.
Adhattok-e neki csak egy napot is?
Nem. Mindössze egy jegyzőkönyvi megörökítést (hat csöpp tinta), egy részvét-iratot a nagy távozó családjához (ez is hat csöpp tinta), egy koszorút (egy nyaláb virág), országos költségre a temetést és egy kíséretet. Mindössze ennyit az utolsó nagy útra.
Felzajlik még egyszer a »helyes, helyes« halkan, csendesen dübörög végig a Ház minden oldalán. Mintha rögök hullanának. Az utolsó »helyeslés« Barossnak. De már ő nem hallja.
Az elnök kissé fölemelkedik helyén:
Méltóztatnak elfogadni?
Elfogadjuk.
Kimondom a határozatot.
S ezzel elhagyja székét, vége az ülésnek, vége e bús akkorddal a Baross-legendának. Átmegy a történelembe, a regékbe…
A képviselők leverten, gondolatokba mélyedve, lehorgasztott fejekkel távoznak az ajtókon, ellenzékiek, kormánypártiak egyformán. S egy halk sóhajban ad hangot szűkebb bánatának, még sebesebben rázva ősz fejét, az öreg Ucsu:
Hej, sok víz lefolyja a Vágon, míg megint egy ilyen tót találkozza magát.
A nap pedig lángkévékben szórja a maga fényét a folyosóra, a korridorra. Vidáman mosolyognak, nevetnek az ablakok, a falak, künn a Múzeum-kertben a falevelek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir