A T. HÁZBÓL [nov. 24.]

Full text search

A T. HÁZBÓL
[nov. 24.]
A tárgyalás elején Helfy ülte meg sablonos indemnity-beszédjének tízéves jubileumát. Tízszer mondta már el ugyanezt a beszédet s mindig más-más ruhában. A híres Kean óta nem volt hasonló alakító. Hanem ezúttal mégis volt valami új a beszédében a Szent Atya illetéktelen beavatkozásáról.
De meg is szúrta az Tódor Józsefet, a kormánypárt szép, piros arcú, fiatal papját; szinte fölszisszent.
S mivel nem volt ott Péchy Tamás az elnöki széken, aki őrködött a pápa fölött is, maga pattant föl a Vatikán védelmére Tódor József.
Óvást emelek ez ellen!
Ohó! csattogtattak balról. Thaly hahotázva rázta nagy, bozontos fejét.
Óvást emelek folytatta Tódor József.
Azt mi nem bánjuk kiálták újra túlról, a Kiss Albert környékéről.
Úgy is, mint katolikus, úgy is, mint pap…
Itt nincs pap szakíták félbe mérgesen. Itt csak képviselő van!
Tódor József erre fejtegetni kezdte álláspontját, de a jobboldalon is izgatott mozgás kelt nyomában. Már-már gyúlni kezdtek a szemekben a vallási tüzek, midőn suhogó derültség hirtelen eloltotta. Tódornak arra a szavára, hogy »a házasság szentsége«, közbekiáltotta Károlyi Gábor:
Ha szentség, hát akkor miért nem él ön is vele?
Pompás közbeszólás volt. Néha a bogáncs közt is találni virágot.
De ügyes volt a Tódor visszavágása is. (Neki persze könnyebb, mert neki a szentlélek sugallja.)
Hét szentségünk van mondá , de mindeniket mindenkinek fölvenni nem szükséges.
(Vagyis csak azért hét, hogy bő választék legyen.)
A HelfyTódor viszály után, mivel a szélsőbal a vicevezért küldte az ütközetbe, Apponyi is házi káplánját, Horánszkyt ereszté rá az indemnity javaslatra.
A nemzeti párt saját külön viperája értelmes kis jószág, félelmesen sziszeg, hatalmasan tud körültekerőzni és gyönyörűen mar.
Ma is jól működött, Apponyi gyönyörködve hallgatta; szótlanul visszahúzódva, szemlélődve mert a nagy ellenzéki vezér úgy tesz, mint egykor Bright John mondá John Russelre:
Te nem szólsz. Bevárod előbb, hogy a kurjantásra, mely a házban hangzott, milyen visszhang érkezik kívülről.
Igen. Apponyi figyel. A »szent elvek nevében« leteszi könyökét a padra, a fülét nyitva hagyván, várja, figyeli azt a visszhangot. (Eddig még csak három bagoly huhogása hallatszott odaátról de lesz ott még elég.)
Majdnem egy óráig pajzánkodott, csintalankodék Horánszky, csipkedve Szilágyit, Csákyt, Tiszát, mindent és mindenkit, aki útjába akadt; mire fölkelt Wekerle Sándor s egy hatalmas polemikus beszéddel nemcsak fölvillanyozta pártját, hanem valóságos csodálkozásba ejtette. Horánszky pedig rángatózott, vonaglott, mint egy megsózott békacomb.
Ez volt a vívás. A hadoszlop élén még ilyen penge nem villogott. Nem pontok szakították félbe a Wekerle mondatait, hanem rengő tapsviharok. Az emelkedett helyeknél még az ellenzék is elfeledte a leckéjét. Kiült a tetszés ragyogó színárnyalata a kuruc arcokra. Még Horváth Gyula is egyre ingatta helyeslően makacs, megszürkült fejét.
Megvédelmezte Szilágyit (a nagy hajdani Szilágyit, a hajdani kis »püspök«), majd a »titkos hatalmat«, mire felsüvített egy hang balról:
Hiszen ott ül a háta mögött az öreg!
(Tiszát értette alatta.)
Wekerle zavartalanul vágott vissza:
Éppen az a megnyugtató rám nézve, hogy itt ül és nem szemben velem.
A hátulsó padokban ezalatt újdonatúj »Atzél-csoport« néhány tagja suttogott összebújva, miként kellene megtörni a pártban a Tiszáék befolyását?
Mire közbevágott az egyik, a leghiggadtabb köztük:
Csak egyetlen módja van.
Mi?
Határozzátok el máskor Atzél Bélánál, hogy a Tiszáéknak kevesebb eszök legyen.
A miniszterelnök közvetlen háta mögött újra azok ülnek, kik meghalnak, ha szeretnek. S kik csodálatos módon mindig a miniszterelnököt szeretik s csodálatos módon sohase halnak ki. Szapáry elmult de hátának környéke megmaradt.
Ezek mintegy csodálkozva néznek szét a frenetikus tetszészajban fulladozó jobb táborra, ösztönszerű megütközéssel:
Nini ezek az emberek!
Eddig a tetszészaj is speciális privilégium volt. A miniszterelnök mögötti pad privilégiuma. Most ez is megszűnt. Tombol az egész jobb mező. Egy-egy lelkesedett ember hangosan hirdeti véleményét:
Most már én is hiszem, hogy meglesz a polgári házasság.
Csak Tibád Antal mondogatja még messzelátó ésszel:
Biztos vagy benne?
Meg vagyok győződve.
No, hát mondok neked valamit, öcsém. Eredj el holnap a fotográfushoz és vetesd le magadat. Aztán mikor a polgári házasság meglesz, akkor is eredj el a fotográfushoz és akkor is vetesd le magadat.
Aztán mitől lesz az jó?
Hát csak azért, fiam, hogy meglásd a differenciát a mostani és az akkori ábrázatod között.
Wekerle leült. Óriási sikeréből kedvet kapott a párt Toldija, Szilágyi Dezső is, kihúzta hadverő fringiáját (melyet már régen esz a rozsda a tokjában) s egypár éles vágást osztott vele ide, oda. Az ellenzék ma is megpróbálta a gúnyolódást. Kivált gróf Károlyi Istvánnak volt ügyes aperu, amint Szilágyi azon kérdésére »hol voltam én a veszély napjaiban?« hirtelen felelt:
A büffében.
Lett is derültség de ez lassanként lecsillapult s helyreállt a komolyság. Az erő, a nagy elmék kipárolgása olyan temperatúrát csinál, melyből azok a kicsinyes kis gnómok, incselkedő irigy apró manók elfüstölögnek, szétfoszlanak.
Érdekes volt a szabadelvű párt két nagy szónokát egyszerre egymásután hallani.
Szilágyit, aki rárohan ellenfelére, megszúrja, megfojtja, dömöcköli, gyomrozza, megforgatja a tőrt szívében, lehasogatja a körmeit, leskalpírozza a fejbőrét, szurkot önt a füleibe, barackot nyom a fejére, vitriolt önt a szeme közé, kitépi a szemöldökeit, begyógyíthatatlan sebet hagy és gyűlöletet gerjeszt s Wekerlét, aki birkózásban leteperi ellenfelét, harag nélkül s mosollyal otthagyja, ha egyszer leteperte.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir