AZ EGYETEMES REGÉNYTÁR ALMANACHJA. 1894. ELŐSZÓ

Full text search

AZ EGYETEMES REGÉNYTÁR ALMANACHJA. 1894. ELŐSZÓ
Egy barátunknál töltöttük a napot (én és két írótársam) a budai hegyek közt. Ebéd előtt egyet barangoltunk a villája környékén. Alattunk feküdt az óriási város meglapult házfedeleivel, mintha aludnék, s a fölszálló párák a lélegzete volnának.
A várost látva, eszünkbe jutott élete is, idegei, gondolatai, pletykái, napi kérdései. Milyen lesz a Jókai jubileum? Elfogadja-e a főrendiház az egyházjogi reformokat?
Valaki közbeszólt: »Meglehet, mert a varjúról azt tanultam, hogy szorultságból megeszi a cseresznyét és szilvát is, de voltaképpen mással él.«
Ugráltunk tárgyról-tárgyra, mint a szöcskék a fűben. Lesz-e az idén bor? Terem-e sok könyv? Egy gallyon kakukkot vettünk észre. De kár, hogy el van ilyenkor némulva, különben megszólítanók: »Te, kis kakukk, mondd el, meddig él Wekerle?«
Majd az Akadémia plagizátoraira fordult a szóbeszéd. Ez is jó téma, szidtuk őket.
Friss, erdei illat lengette meg a mozdulatlan, lomha levegőt, mely ráfeküdt a leperzselt füvekre, mik közt hangyatábor mászott stratégiai rendben egy közeli odvas fatönkhöz – hogy ott tojásokat raboljanak a veres hangyák a fekete hangyáktól. Micsoda vakmerő fickók ezek a veres hangyák! Teringette, milyen ügyesen másznak be a hasadékokon s egy perc alatt lehányván vagy elűzvén a fekete hangyákat, vitték, re bene gesta, hosszú hadisorban a tojásaikat hazafelé…
Elnéztük érdeklődve. Ni, hát ezek a becsületes hangyák is, hogy elszedik a mások tojásait… Ne bántsátok, fiúk, a plagizátorokat!
E pillanatban a gyalogúton, az erdő felől egy gyönyörű asszonyka jött szembe.
Feledhetetlen sugár alak volt, tojásdad arccal, fényes fekete hajjal, élveteg ajkak körül kacér mosoly, a jobb kezében leeresztett napernyőt vitt, a balban pedig negédesen himbált egy őszi kökörcsint. Összerezzentem.
– Mi bajod? – kérdék egyszerre a barátaim. – Elsápadtál.
– Az az átkozott kökörcsin. Jaj, csak ne láttam volna. Most már el van rontva az egész napom.
– Miért haragszol annyira a kökörcsinre?
– Mert valamiképpen a Bourbonok jelvénye a liliom, annyira jelvénye Singer–Wolfnernek az őszi kökörcsin. Adott szavam kötelez évről-évre, hogy mire az első őszi kökörcsin kiereszti a virágját, beliferálom nekik az előszót az Almanachhoz. Az első kökörcsin íme kinyílt, mire hazamegyek, már nálam lesz Wolfner. Olyan pontos ő, mint a halál. S bizonyosan külön tart egy kereskedősegédet a réteken, aki a kökörcsin nyílását lesi. Ti nem ösmeritek Wolfnert!
– És van-e már valami eszméd?
– Dehogy van, dehogy. Hol venném hetedszerre. Kiírtam már minden gondolatomat, mi az Almanachra alkalmazható.
– Ejh, ne tarts te attól! – bíztatott a házigazdám. – Ledőlsz majd ebéd után a méhesemben egy kis sziesztát tartani, s megjön a jó gondolat, hidd el. Én is ott szoktam a dolgaimat kigondolni, s ami eszembe nem jutna, azt belezümmögik a méhek.
– Igen, igen a méhek… No, az meglehet, hogy a méhek.
———————————————————
Az asztalnál még emlegették barátaim a szép ismeretlen nőt. Vajon ki lehet? Milyen csodálatos a nézése, milyen ritmikus a járása. Hiszen csak azt a kökörcsint ne hozta volna. Így azonban gondolni sem akartam rá.
Ebéd után csakugyan eltuszkoltak a méhesbe, egy csibukot nyomva a markomba. Mert a csibuk is nagy segítség, abban az esetben, ha a méhek makacskodnának.
Végigheveredtem a kényelmes szalmaágyon. Az átható levegő úgy tapadt a szemhéjamra, mint valami ragasztó gyanta. A méhek csendesen, altatón zúgtak, döngtek, hozván csápjaikon az arany hímet. De az én széteresztett tervező gondolataim üresen kalandoztak el.
Hogy miről írjak? Talán vázolni kellene, hogyan jöttek sorban a divatok az elbeszélő irodalomban. Először a mese volt a fő, azután a leírás, azután a pszichológia, azután a jellemzés, most meg már a forma a legfőbb. Igen a forma. A formáról kellene írni. Úgy van, csakhogy az esztétikai kérdés, és még rám fognák, hogy kritikusnak akarok átcsapni. Pedig az én famíliámban még nem volt hóhér!
Legjobb, ha azt a viszonyt színezem ki, mely az Almanach és az olvasóközönség között fejlődött ki. Ez egy aranyos szalmaszál, belefogódzkodtam, felsóhajtván: »Oh, Múzsa, segíts!«
A kertajtó e percben megcsikordult, odatekintek, s íme, ugyanaz a szép asszony lépett be rajta, akivel délelőtt találkoztunk. Csakhogy a kökörcsin most a hajába volt tűzve.
Nesztelenül lépdelt a virágpadok közt, egyenesen felém, hűs, rejtelmes szellőt támasztva szoknyája suhogásával. Leült a lábaimhoz a szalmaágy szélére.
– Ön a múzsát hítta segítségül – szólt gúnyosan.
– Talán ön az? – kérdém zavartan.
– Nem éppen, de azért nekem is vannak tapasztalataim. Akarja, hogy segítsek?
– Ha akarom-e?
– Tehát figyeljen!
(Pszt! Ne zümmögjetek, kis méhecskék!)
A szép asszony beszélni kezdett:
– Volt nekem egyszer egy udvarlóm (volt sok, de csak egyről beszélek most). Félénken, tiszteletteljesen jött először, fekete kabátban, fehér nyakkendővel, mély meghajlással: »Bocsánat, ha nem vagyok alkalmatlan.« Megengedtem, hogy a házamba lépjen. A következő alkalommal szelíd mosollyal az ajkán jelent meg az udvaromon: »Asszonyom, kérem fogadjon el engem ismét!« Harmadszor bekiáltott az ablakon: »Boriska, nyiss ajtót!« S mikor negyedízben jött, megzörrenté a kilincset és halkan csak annyit mondott: »Én vagyok!«
Elmosolyodott, lehajtotta fejét, elhallgatott.
– És ötödször? – kérdém önkéntelenül.
Az asszonyka elpirult, szemérmetesen lesütötte a szemeit.
– Ön nagyon is kíváncsi. Nos, eluntam, megsokalltam ezeket a dolgokat…
– Hogyan? Elunta?
– Igen és egy kulcsot adtam neki, hogy ezentúl szó nélkül jöhessen hozzám.
Ezzel hirtelen felkelt, kecses pukkedlit csinált, hogy elillanjon. Ohó! kiáltám felugorva s utána kapva, átkaroltam a derekát. De mintha késsel szúrtak volna a kezembe, roppant fájdalmat éreztem. Fölriadok, kinyitom a szemeimet s íme, egy köpcös méhkast tartottam átölelve. Szegény kezem éppen a szádallóhoz jutott, s a méhek összecsíptek.
A másik kezemmel a szemeimet dörzsöltem. Mi volt ez? Álmodtam volna? De hisz a köpűhöz támasztott csibukom még most is füstöl. Varázslat ez, vagy látomány? Boszorkány, tündér vagy a múzsa?
És mit is mondott? Ah, tudom már. Az Előszóhoz segített. Világos most már. Maga a nagyközönség volt ő, egyetlen nőalaknak képében. Mert mi egyéb a közönség, mint egy szeszélyes szép asszony és mi egyéb az Almanach, mint egyik szerencsés udvarlója.
Ez idén már a hetedik légyottra megy a lurkó… Természetes hát, hogy fölösleges neki a kíséret, sőt illetlen.
Úgy van, úgy, meg fogom mondani Singer–Wolfnernak:
– Uraim, az Almanachnak a zsebében egy kis kulcs van. Hiába rázzák a fejüket. Azt a bizonyos kulcsot értem, mellyel szó nélkül, lábujjhegyen is benyithat már a közönséghez. Hagyjanak nekem békét. Egy szót se írok. Különben is meg van a kezem dagadva.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir