EGY KÉPVISELŐ LEVELEI AZ ORSZÁGGYŰLÉSRŐL Hetedik levél

Full text search

EGY KÉPVISELŐ LEVELEI AZ ORSZÁGGYŰLÉSRŐL
Hetedik levél
– Miért nem írhattam levelet? –
Kedves feleségem, Klári!
Szemrehányó soraidat vettem ma, hogy mióta eljöttem otthonról a múlt pénteken (sohase indulok többé pénteken), semmi életjelt nem adok magamról, hogy hol vagyok, mit csinálok, és miért nem értesítelek a helyzetről?
Lehetetlen, lelkem – ne is haragudj. Öt-hat levelet is eltéptem már. Mire a levelem végére érek – mindig megváltozik a helyzet.
A vasúton idejövet még azt mesélgetem az útitársaknak, hogy Apponyi nem adott a honvédszoborra semmit, Wekerle pedig adott egy forintot.
Mire ideértem, már akkor úgy álltak a dolgok, hogy Apponyi adott öt forintot és Wekerle semmit.
Szombaton este megírtam neked azt a nevezetes fordulatot, hogy az ív, amelyikre Wekerle írt, elveszett, s hogy az én kétszáz forintnyi adományom is ezen az íven volt. Emlékszel, lelkem, mikor egyszer ennyi hiányzott a repce árából? Akkor restelltem bevallani. De most már mit titkoljak rajta?
Vasárnap reggel, amint éppen misére mentünk az öreg Beöthy Aldzsi bácsival, betérek egy trafikba, márkot venni a levélre, hogy becsapjam a ládába – hát a lapokból, amiket efféle vásárlás alatt szoktam kutyafuttában átolvasni a trafikban (mert a mai világban takarékosnak kell lennünk), látom, hogy megint megváltozott a helyzet; Apponyi öt forintot adott a honvédszoborra, Wekerle pedig háromezer-hétszázat.
Így vándorol a dicsőség Wekerlétől Apponyihoz és Apponyitól vissza Wekerléhez; én csak néztem, néztem, s elszakítván az immár elavult tartalmú levelet, vártam egy napot, hátha még kisül valami új ív, amint Apponyi háromezer-hétszáztíz forintot adott – de a kormány hihetőleg lakat alá tette az íveket, hogy ne tudódjék ki több, s így Wekerlénél ragadt a major summa.
Nagyon örültünk ennek mi, mamelukok. Olyan volt ez nekünk, mintha egy csatát nyertünk volna – s mintha a szerencse ezzel állandóan hozzánk szegődnék.
Nyomban az a hír kezdett kiszivárogni, már az utcákon is beszélték, hogy a király beleegyezett a polgári házasságba – s hogy ezt már a Házban is be lehet jelenteni.
No, ezt megírom neked – gondoltam –, de előbb még megtudom este a részleteket a klubban.
Már az öltözőben találkoztam gróf Bethlen Andrással, őt szólítottam meg legelőbb:
– Mikor nyújtjátok be, kegyelmes uram, a javaslatot?
– Nem tudom, mikor akarja Szilágyi – felelte a földmívelési miniszter jókedvűn és nagyot fújt. Még az orrlyukain át is a liberalizmus szelét éreztem ki.
Az egyik pamlagon a klubban Szilágyi konsziderált Jellinek Artúrral. Odasettenkedtem hozzá:
– Mikor méltóztatol benyújtani a javaslatot?
Nem gurult haragba, mint egyébkor, hanem egyszerűen egy barackot nyomott a fejemre (még most is megvan dagadva a helye), és így szólt ásítozva:
– Mi közöd hozzá!
Körülöttem bámulva suttogtak a mamelukok: »Milyen gyöngéd ma! Milyen gyöngéd!«
Magam is pompás jelnek vettem ezt – de a publikálás napjára voltam kíváncsi, és fölkerestem Wekerlét, ki a peronoszpóra kiirtásáról beszélt környezetének, olyan játszi humorral, hogy az ember szinte megszerette színgazdag előadásában ezeket a láthatatlan apró férgeket.
– Kegyelmes uram – kérdém –, mikorra publikáljátok a felség beleegyezését?
Rám nézett nyájasan, s az ő édes mosolya kíséretében mondá:
– Mikorra akarod, Menyuskám?
Most már meg voltam győződve a király beleegyezéséről (talán már itt is van a Szilágyi zsebében), hanem a napot szerettem volna neked megírni – hogy otthon tőled hallja először a prépost. Benyitottam az olvasószobába, mert Molnár Antalt láttam oda bemenni. Ha Molnár odamegy, bizonyosan azért megy oda, hogy miniszterszagot érez. S csakugyan ott találtam Lukács Bélát.
– Mikor tesztek jelentést, kegyelmes uram, a fölség beleegyezéséről?
– Miért akarod tudni? – kérdé a miniszter kitérőleg.
– Mert eladó lányom van, és megvallom, én még a régi metódus szerint szeretném férjhez adni.
– Akkor siess, Menyus, siess, de nagyon siess. Éppen most ment erre Fenyvessy. Egy percre sem merlek feltartóztatni.
(Tyű! Ezek már talán holnap nyújtják be a javaslatot!)
Fenyvessyt ott találtam a biliárdteremben (csak abban a teremben vannak tükrök). Megdicsértem a »Magyar Újság« aznapi cikkét, mire ő udvariasan kérdé:
– Mikor írsz haza?
– Nem tudom.
– Csókoltasd a nevemben a Margit kisasszony kezecskéit.
Egyszóval nem bírtam a benyújtási napot kisütni; s hétfőre halasztottam a levélírást.
Reggel Hieronymival találkoztam a Ház folyosóján. Kedves miniszterem ez nekem, ez talán megmondja.
– Mikor jelentitek be, kegyelmes uram, a fölség jóváhagyását?
– Nem ez én reszortom – mondá ő kérlelhetetlen tárgyilagosságával.
– Jó, jó, de neked is tudnod kell, mikor jelentik be.
– Ma nem – felelte óvatosan.
Ma nem! Tehát valószínűleg már holnap. Minden vérem fölpezsdült az örömtől. Hurrá! Tehát mégis győzött a liberalizmus. Pedig már mondtam neked, Klárikám, hogy milyennek tartom én ezt a mi liberalizmusunkat. Olyannak, mint a Muki sógor híres borostyánkő szipkáját. A borostyán szép, nagy, átlátszó, de egy őskori szúnyog van beleszorulva. Muki azt mondja, hogy éppen a csodálatos szúnyog miatt adott a szipkáért ötven forintot, mert ez teszi műbecsűvé, de én mégis jobban szeretném a liberalizmusunkat, ha nem lenne benne ez az ősszúnyog.
De mindegy, akármilyen is a liberalizmusunk, most felül van. A Ház folyosója szinte zúgott hétfőn az elevenségtől, zsibongástól. A legvérmesebb hírek jártak szerte. Ma lesz a koronatanács. Ma lesz a döntés. S milyen döntés! A király mindent akar, amit hű magyarjai akarnak. Nem lesz azon a javaslaton változtatás még egy komma sem.
Rónay János borsónyi verejtékcseppet törült le homlokáról – mint mikor a király hiányzik a kvintjéhez, s az utolsó kártyánál kigusztálja.
– No, csakhogy megvan. Nagy megerőltetésünkbe került!
Beksics diadalittasan szólítá meg önmagát:
– Guszti, ez a te érdemed!
Károlyi Gábor gúnyos alázattal köszönté a folyosón átsuhanó Vajayt:
– Jó reggelt, jó reggelt, kedves tisztelendő úr!
Minden ragyogott, csillámlott, még Horváth Gyula is szelíden mosolygott a miniszterekre. Az öreg Madarász vidáman ugrált padról padra, mint egy megelégedett veréb, akinek egy kövér féreg van a csőrében. Rögtön vitte a hírt erre-arra, Kiss Albertnek, Thalynak. »Megvan a polgári házasság.«
– Hamar egy látcsövet! – Ez volt erre Thalynak a felelete.
(Hidd meg nekem, Klári, ez az ember meg fog házasodni, mihelyt a városházán teheti. De a mi Margitunkhoz idősnek tartom, ellenben talán jó is lenne a Manci nénéd… Hogy a Manci öreg, fogod ellenvetni. Hm! Hiszen éppen azért, hogy majdnem a Rákóczi-korból való.)
Thaly a látcsövet rögtön a hölgykarzatra irányítá, de biz ott nem ült más, csak a szép Miljenov Mirkóné aranyos hímzésű, smaragzöld ruhában. De most nem érek rá, hogy róla meséljek neked. A Ház hangulatát se rajzolom hosszasan, majd akkorra hagyom, ha hivatalosan jelenti be a miniszterelnök a király »placet«-jét.
De mikor lesz az? Eh, este megtudom a klubban. El is mentem mindjárt öt órakor s leültem piketírozni Sváb Károly bátyámmal. Nehogy félreérts, Klári! A te kedvedért ültem le. Becsületemre mondom. Mert Sváb Károlynak házai vannak s azokat a partnereivel népesíti be. Gondoltam magamban: hátha kapnánk tőle lakást, ha a kedvében járok. Meghoztam neked azt az áldozatot, hogy leültem vele.
S képzeld, milyen pech! Éppen akkor vetődik oda egy nagy festő, a Ferraris, hogy lerajzolja Jókait. Az öregnek valami jubileumot akarnak csinálni, ahhoz kell a kép. De meg is érdemli. Hatalmas egy író. Cukorral van annak az agyveleje megkeverve.
Meghökkentem, mikor megösmertem Ferrarist. Szent isten, ez most lerajzolja a kártyaszobát s a feleségem engem is meglát majd a képen. Pedig először ültem le, s akkor is a lakás végett.
De mit tegyek most már, csak tovább kellett játszanom. Játszottunk, játszottunk. Kibicek jöttek-mentek az ő utálatos sablon kérdéseikkel: »Nos, vernek, Menyhért? Hogy megy, Menyhért? Ne hagyd magad, Menyhért!«
Sok-sok ideig játszottunk már, mikor egyszer csak megjelenik a kártyaszobában Molnár Antal.
Nekünk mindez fel nem tűnt, hanem az öreg generális, a Tisza Kálmán, amint megpillantja Molnárt a kártyaszobában, egyszerre kiesik a kezéből mind a tizenkét kártya (pedig tarokk volt közüle kilenc).
A csodálatos államférfi e kis jelből villámhirtelen kezdte kiérezni a helyzetet.
Mi ez? Molnár a kártyaszobában van! Ez még sohase történt! Ha itt van, akkor ez csak azért történhetik, mert bent a társalgótermekben nincsenek miniszterek. Ha csak egy miniszter volna is bent, akkor Molnár Antal is bent volna. Pedig kilencre jár az idő. Furcsa!
Tisza Kálmán odaszólt Molnár Antalhoz:
– Nincsenek odabent miniszterek?
– Nincsenek – felelte bánatos, reszketeg hangon.
Nincsenek! Nincsenek! Egyszerre híre ment kártyaasztaltól kártyaasztalhoz. Nincsenek miniszterek! Megfoghatatlan! Pedig az őfelsége elnöklete alatti minisztertanács már délután volt és még sincsenek miniszterek.
Hamar megszakadtak a játékok, a képviselők mind a nagyterembe tódultak ki; óh, micsoda üresség volt ott! A gázcsillár homályosan látszott pislogni, mert miniszterek nem voltak. A minisztereket váró képviselők úgy ültek köröskörül a bőrpamlagon, mint az éhes krokodilusok, arcuk be volt esve, szemeik meredten szegeződtek az ajtókra.
A nyomasztó csöndben csak néha hallatszott egy-egy nyöszörgő hangon tett kérdés:
– Hír nincs?
– Hír nincs.
– Egy miniszter se volt?
– Egy se.
– De hát mi történt?
A legkülönbözőbb vállvonások voltak a feleletek.
Mindenki sopánkodott, minden arcot bevont a nyugtalanság ólomszürke patinája, csak Tisza Kálmán ment haza közömbösen. A nagy államférfi, aki sohase mutatta, hogy valamit tud, azt se akarta mutatni, hogy valamit nem tud. Ment haza, még azt se mondta most, hogy: »nono«.
Hanem mi mindnyájan ott maradtunk még, vártuk a minisztereket. Az idő múlt, múlt, az óra tízre járt; ki jönne már most? Már senki se jöhet – mikor egyszerre megnyílik a szárnyas ajtó, és begurult Sturm. A kis Sturm a Lloydtól. Ravasz, apró szemeit szúrósan jártatta végig. Mindjárt átértettem a szituációt, úgy voltunk vele, mint Kristófunkkal azelőtt: ha jött, te mindig azt hitted, hogy pénzt hoz, ő pedig mindig azt hitte, hogy pénzt fog elvinni.
– Mit tudnak? – kérdé messziről.
– Látott-e minisztereket? – süvíté feleletül tíz hang is.
Erre egyszerre megértette a Lloyd-beli kis Sturm, hogy mi semmit se tudunk, felemelte a fejét önérzetesen, és hangjába öt uncia gőgöt kevert:
– Azt nem. De beszéltem azóta Futtakival.
– Futtakival? – Ez nagy szó! Egy ember, aki Futtakival beszélt. Azóta! A koronatanács óta!
Egyszerre felugráltak az excellenciás urak, országnagyok és körülvették Sturmot, mint hajdan Deák Ferencet, mikor az a hatalom tetőpontjáén volt.
– Vele beszélt? Személyesen beszélt vele? Víg volt? Sápadt volt? Mit mondott?
– Futtaki azt mondta, hogy semmi baj sincs.
Ez némileg megnyugtatta a pártot. Hanem azért száz kérdés merült fel még:
– Hogy mondta? Milyen szavakkal, milyen hanglejtéssel?
Bizonyos kellemetlen érzés minden emberben visszamaradt. Hallgatagon, csendesen szaladtunk szét, én egész éjjel nem hunytam be a szemeimet. Kétszer is felkeltem, hogy levelet írjak neked, Klárikám. De hát mit írjak?
Reggel megint a miniszterektől próbáltam valamit kivasalni. Soha ilyen begombolt embereket!
Kérdezem Bethlen Andrástól:
– Mikor jelentitek be, kegyelmes uram, a legfelső jóváhagyást?
– Amikor őfelsége akarja.
Fölkerestem azután Fejérváryt, az őszinte katonaember, attól bizonyosan megtudom.
Kegyelmes uram, mikor…
Nem hagyott kibeszélni sem.
– Amikor lehetséges lesz – felelte kurtán.
Wekerlével nem bírtam találkozni, az elutazott, hanem ott volt Szilágyi. Isten neki, megkockáztatom. Hozzája léptem vakmerőn, behunytam a szemeimet (isten kezében vagyok, történjék velem akármi), s így szólottam:
– Kegyelmes uram, mikor teszitek le a Háznak a jelentést?
Rám nézett egy lesújtó tekintettel, aztán elfordult:
– Menyus, ne szemtelenkedj!
Kivártam, míg Pulszky Guszti kiereszti a körmei közül Hieronymit (kabátja mindkét szárnyát tartotta).
Hogy jó kedvet csináljak Hieronyminak, elkezdtem neki dicsérni a budapesti városi magisztrátust. Egypárszor gyanakodva nézett rám, hogy nem bolondultam-e meg, mire siettem átcsapni a témámra.
– Mikor lesz a jelentés, kegyelmes uram, az egyházjogi javaslatokban?
– Még most se az én reszortom – mondá közömbös hangon. (Ő az egyetlen, aki vasárnap is ilyesmiket mondott.)
– Jó, jó, de csak neked is tudnod kell, mikor rukkoltok vele elő a Házban.
– Majdcsak – felelte óvatosan és kissé oldalt hajlott, amely végzetes oldalhajlásnál elfogta előlem Darányi Ignác.
Egy nagyobb csoportnál a sakkozókat nézegette Lukács Béla. – Sakk a királynak! – kiáltá Jónás Ödön. – Pszt! – szólt közbe Huszár Károly. – Ne beszélj ilyen hangosan! Vége a bástyámnak! – hallatszott újra egy szenvedélyes sakkista sopánkodása.
Ekkor léptem Lukács Bélához:
– Kegyelmes uram, mikor lesz a Házban a jelentés?
– Miért akarod tudni? – kérdé fürkésző tekintettel, de mégis melegen.
– Szeretném aznapra felhozni a feleségemet, legalább arra az egy napra, hadd élvezze szegényke a karzatról küzdelmeink gyümölcsét. Hát mit írjak neki, mikor jöjjön?
A miniszter elgondolkozott, azután így szólt, kezeit a vállamra téve:
– Ne írj semmit!
Íme, így állnak a dolgok, édes Klárám. S te mégis azt írod, hogy mért nem írok, mért nem tudósítlak a helyzetről?
Hát honnan tudjam én, lelkem, mi a helyzet?
Szerető férjed
Katánghy Menyhért
Ui. Lakás még nincs. De remény van. Sváb Károly, akinek testvérei vannak, tegnap így szólt hozzám a pikétnél: »Hol lakol?« »Vendéglőben« – feleltem, amire valami bizonytalan mormogást hallatott.
Hja, ebben az országban minden olyan bizonytalan – csak egy bizonyos, hogy alig várom, míg itt leszel.
K. M.
Ui. Már elkéstél, lelkem, az eljöveteltől. Most jön a hír Bécsből, hogy a holnapi ülésen bejelenti Wekerle a nagy diadalt. Mégis derék ember a király.
K. M.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir