HORÁNSZKY ÉS HIERONYMI

Full text search

HORÁNSZKY ÉS HIERONYMI
Ma a vértanúk megünneplése iránti tekintetből, délben kezdődött a Ház ülése. Két óra – két szónoknak. De abból másfelet foglalt le Horánszky Nándor, akit Katánghy Menyhért t. képviselő úr »beteg kuvik«-nak nevezett el. A maga szempontjából ügyesen, sok elmeéllel szónokolt, de a szofizmákat sem vetette meg.
Beszéde közben, mely túlságosan hosszúra nyúlt, egyetlen élénk jelenet fejlődött, midőn a miniszterelnökkel szemben a kőszegi válaszra célozva, megkérdé zordon szemeinek villámló cikázásával, mit értett a király az ámítás alatt? Hogy ámítás legyen, ahhoz ámító kell. Ki hát ez az ámító, párt-e vagy egyes ember? Nevezze meg azt a miniszterelnök. Mert vagy van ámítás, vagy nincs, ha van, nevezze meg, mi az és ki ámít, ha nincs ámítás, akkor minek adja a felség szájába az ámítás szót a kormány? Ez a logika…
Wekerle közbeszól:
– Ez az ámítás!
Egy hang jobbról:
– Egy ámító tehát már van.
Mire Horánszky, mint a vércse elkezd kavarogni az önalkotta ködben s egypár logikai ficammal, Wekerle tegnapi beszédjére teríti rá az ámítás vádját.
Egy hang balról:
– Két ámító tehát már van!
Meglehet, hogy többet is találtak volna még a beszéd folyamán, de apránkint elfogytak a figyelők is, a közbeszólók is; Horánszky különben szép beszédének a végét elnyelte az a rettentő parlamenti cápa (az unalom), mely igen gyakran üti fel a fejét, ha Horánszky beszél.
*
De az ellankadt Házat felvillanyozta a másik szónok: az ország nagy tehetségű belügyminisztere.
Hieronymi Károly kitűnő szónok, bár csendes hangon beszél. Az a sajátsága nincs, ami Wekerlének, hogy egyszerre ragadja el a Házat, hanem csendesen átmelegíti, mint egy jó házi kályha.
Érvelése higgadt, gondolatai logikusan hasadoznak ki egymásból, fordulatokkal, leleményes ötletekkel nem puskázik a hatás után, csak ritka helyen csendül meg hangjában az emelkedett hangulat nemes érce, nem altat el frázis-kloroformmal, hanem fölébreszt, meggyőz vagy lecsillapít és megnyugtat.
Ebben volt jellemző mai beszéde is, mely egypárszor zajos helyeslésre ragadta pártját, de kivált nemzetiségi politikájának fejtegetése az ellenzéken is jó hatást tett.
– De iszen derék ember ez – mondták –, ez fog csinálni rendet.
Zajos éljenek közt végezte be beszédét kettő után, s ezzel a Ház eloszlott ebédelni, hogy holnap és azután meg azután, újult erővel nyaggassa tovább a hajánál fogva előrántott témát, melyben még igen sok szónok van felírva.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir