VIII. FEJEZET AZ ASSZONYOK VÁLASZTANAK

Full text search

VIII. FEJEZET
AZ ASSZONYOK VÁLASZTANAK
Maga Mujkó is érezte már a fellegek tornyosulását, a trónus ingását. Annyit szedtek be a jóból, hogy nemcsak a funkcionáriusok engedetlenkedtek, de a terem is felmondta a szolgálatot, elkezdett velük forogni.
Az igazi király és az igazi urak visszatérése mégis arra ösztönözte Mujkót, hogy minden erejét összeszedve, tisztességgel oldja meg feladatát.
Intett a cigánynak »ácsi more«, aztán fölemelve a hangját, a beállott csöndben ekképpen szólt:
– Kedvelt híveink! Mielőtt elhagynók az asztalt, ezt a poharat ürítem a szép vendégeinkre, a szelistyei nőkre, kiknek boldogulását atyai szívünkön viseljük, azokét is, akik otthon maradtak, de még inkább emezekét, kiknek látása nekünk gyönyörűséget okozott. Fogadjanak el tőlünk egy-egy csekély ajándékot a mai nap emlékére, és válasszanak maguknak férjeket, természetesen csakis azokból az alattvalóimból, akik e teremben összegyűlvék.
A királynak ez a kijelentése nagy meglepetés volt az asztaltársaságra és nagy szöget ütött fejükbe, mert szándékosan csupa nőtelen személyzetből volt az arisztokrácia összeállítva, vadászokból, solymárokból, sáfárokból és a kutyafalka gondozóiból. Egyszerre kijózanodtak e szavakra. Az ördögbe, ennek fele se tréfa. Hisz itt az ember szép feleséghez juthat sub auspiciis regis.
A király most a szász menyecskéhez hajolt. Németül magyarázta meg neki előbbi szavait, és felszólítá:
– No, fiam, válassz magadnak valami ajándékot.
A szász menyecske restelkedett, a lelógó csepesze fodrát rágicsálta zavarában.
– Halljuk, halljuk! – kiálták innen-onnan, és síri csönd lett újra.
A Rostó uram rozsdás hangja is megnyikordult.
– Hunyd be a szemedet és mondd ki; ne félj, nem dől össze a világ.
A menyecske mosolygott, megtörülte a száját, ahogy már azt a szebeni vargánék szokták, ha nagy úrral esik szóbeszédjük, s ígyen szólt egyenesen a királyhoz:
– Azt adja nekem, amit nagy ünnepélyeknél a fején szokott viselni.
– Én? – kérdé Mujkó kacagva, ujjával a saját mellét megbökve.
A menyecske a fejével bólintott. Mire ellenállhatatlanul kitört a derültség, azt még az igazi király jelenléte se akadályozhatta, olyan kacagtató volt a kívánság. Hm, nem éppen szerény, de ugyan eltalálta szegényke. Maga Mátyás is mosolygott, csakhogy mindjárt sóhajtott is utána, mert amire a szász menyecske gondolt, az után ő maga is eleget epedezik. *
A korona Fridrik császárnál volt.
– Megkapod – felelte kurtán, újra fölvéve a fejedelmi komolyságot –, most pedig te válassz, másik szép szomszédnőm!
Gergely Anna szétnézett a hosszú, széles asztal drágaságain, az ezüst, arany tálakon s egyéb drágalátos marhákon, a sótartókon és paprika-tartókon, melyek tömör arany szobrokat képeztek, a négy folyam, Duna, Tisza, Dráva, Száva, mind egy-egy leány képében, akinek a föltartott kötényében bors vagy só van. Nincs az az asszonyszem, akit el ne kápráztatna, de Annának eszébe jutott az öreg góbé tanácsa: »minthogy a nagy urak mindenben ellenkezőjét teszik annak, amit a közönséges okos emberek, hát mindenben azt tedd te is, leányocskám, amit nem akarsz, aminek épp az ellenkezőjét cselekednéd, ha nem volnál közöttük – így aztán, meglehet, minden jóra fog kiütni.« Amint e tanácsot forgatván elméjében, újra meg újra vizsgálná az asztalon lévő billikomokat és kelyheket, szeme megütődtek egy szép kis mázos cserép bögrén, mely talán nem ért egy-két dénárt, s melyet a táblalakájok langyos vízzel megtöltve, csupa megszokásból, ma is rendes helyére tettek, a király terítéke mellé, holott nem a rendes király evett ma ott.
Azon időben a magyarok még kézzel ettek, a pecsenyés tálból a kacsacombot a kezével vette ki az ember és úgy harapdálta le róla az ízes részeket. A villát csak a Pón túl ösmerik – írja Galeotto. Mivel pedig minden sültet lében tálaltak föl, a sáfrányos folyadék végigcsurgott az ujjakon is, sőt a brokát köntösökre is jutott belőle (jó világ járhatott a pecséttisztítókra). Mátyás azonban fölötte kímélte ruháit, és igen tisztán tudott enni, ujjaira minden fogás után az eléje tett bögréből langyos vizet öntött.
Gergely Anna a kis cserépbögréhez nyúlt.
– Instálom fölségedet, én ezt a bögrét viszem emlékül, ha nem volna akaratja ellen.
A csodálkozás moraja zúgott végig a termen. Ez megint egy meglepetés! Az egyik elvinné az ország legdrágább kincsét, a másik pedig választ tündöklő ékszerek, kincsek között egy semmiséget, egy cserép bögrét. Hát meg van ez az asszony bolondulva?
Rostó uram a fejét csóválta.
– Hosszú haj, rövid ész.
Mujkó király azonban ezzel sem esett ki a komolyságából. Egykedvűen mosolygott, mert egy királynál egyre megy a cserép meg az arany.
– Legyen a tied – mondá. – És most már rád kerül a sor, kicsike!
Ah, Vuca! A kis Vuca fog most választani. Minden fej kíváncsian hajolt előre. Az még csak az igazi eredeti kölyök.
Vuca megigazította a selyem pestimánt a derekán, mert az ülésben összegyűrődött, fölkelt, mint egy iskolás leányka, s bátor, csengő hangon felelt:
– Fölséges uram, én azt kívánom, adja nekem egy esztendőre ajándékba a főszakácsát.
– Emlékül? – kérdé Mujkó király megzavarodva.
Mindenre gondolt volna, csak ilyesmire nem Mármost mi az ördögöt csináljon? A király szakácsát oda nem ígérheti. Ez nem volt megbeszélve. Aggodalmasan indítá el szemeit a terem balszögletébe, ahol az igazi király állt barátai közt, karjait mellén összefonva.
Mátyás gyorsan megértette, hogy mit akarhat a leány. Intett titkon a szemével Mujkónak, hogy adja oda.
Mujkó király fennhangon jelenté ki:
– Pogra András főszakácsunk ezennel a leányzó tulajdonába megy át egy esztendőre, járandóságait és illetményeit ez idő alatt is a királyi kincstárból húzván.
A gyorsan váltakozó kis epizódok egészen felvillanyozták a jelenlevőket. A jóllakott ember hamar megunja magát, de hamar is lebilincselhető. Egy légy röpülését meg lehetett volna hallani, mindenki feszülten figyelt, pedig már kiállhatlan, fülledt levegő volt a teremben, tele gomolygó lila gőzökkel az ételek párájából és az emberi lélegzetekből, a híres Pobjebrád-féle óra homokszemei pedig már az öreg uzsonna idejét pergették.
– Térjünk át most a férj-választásra!
Az érdeklődés tetőpontra hágott. Lassú, alig észrevehető hullámzás támadt, mint mikor lágy szellő átsuhan a rozsok fölött. Aztán még a lélegzetöket is visszafojtották, csak az öreg Rostó, aki vörös volt az italoktól, mint a megfőtt rák, szólta el magát valahogy öntudatlanul, alkalmasint hangosan gondolkozván:
– Hát velem mi lesz?
– Ej, mi lenne? – torkolta le a mellette ülő főkóstoló – férj lesz kendből, ha megválasztják.
– És az ajándék? – hebegte az öreg, de ezt már csak a közelülők hallották.
Mujkó király figyelmen kívül hagyá az intermezzót, s ugyanolyan sorban, mint előbb, fölszólítá a fehérszemélyeket, hogy válasszanak maguknak férjeket.
– Férjeket? Helyes – dohogta a doktor, Antonio Valvasori. – Reménylem, azok is hozzám fordulnak majd előleges megkóstolás végett.
Schramm Mária gyönge, alig hallgató hangon szólt, mintha csak egy méh döngése lenne:
– Három órai meggondolási időt kérek felségedtől.
– Oh, a kis cirkumspektus! – szólt közbe egy selyma hang valahonnan a cselédség közül. – Addig tudakozódni fog.
– Te következel most, Gergely Anna!
A szép asszony fölkelt, mint egy pörgettyű, s körülhordozva csillámló szemeit, egyenest a terem balszögletének tartott. Minden szem rátapadt a hajlékony, kevély termetére, fölhevülve a nagy melegtől, egyre följebb-följebb nyomogatta fején a selyemfátyol ortont, úgy, hogy meglazult és hátul lecsúszott, amint odakapott, hogy visszahúzza, kioldózott a kötés és lehullt a fejéről; a kontya pedig fölbomlott, s lezuhant a nagy, dióbarna hajtömeg – elborította egész a térdéig. Csak istennőnek lehet ilyen köpenyegje.
Lehajlott az ortonért (ah, hunyjátok be a szemeiteket, akik nem akartok elkárhozni), félívben még szebb volt a fölséges termet a kidomborodó formás idomaival, s a hajerdő sziszegve csapódott a márványkövekkel rakott padozathoz.
Aztán fölkelt, két-három határozott lépéssel Mátyás elé toppant s kicsike kezét rátette annak karjára.
– Én ezt választom.
Az elszörnyűködés visszafojtott nesze volt érezhető, nem annyira nesz, mint inkább az ellenkezője, valami nehéz, zsibbasztó, kínos csönd – amit Anna is észrevett, csak nem bírta megmagyarázni.
A királyra nézett, annak az arcán rémület cikázott, kapkodott a fejével, ajka mozgott, mintha szavakat keresne; a választottra nézett, aki mosolygott, és intett kezével Mujkónak, hogy ne szóljon:
– Eligazítottam én már nehezebb dolgokat is – mondta vidáman.
Majd odanyújtotta a kezét a szép menyecskének és nyájasan súgta a fülébe:
– Köszönöm, galambom, hogy én jutottam eszedbe, mert te az enyémben már dél óta motoszkálsz. Van egy kis baj, az igaz, hanem azt majd megtanácskozzuk közösen. Ülj le ide a párnára addig!
Most a kis Vucát szólította föl Mujkó választásra.
Vuca némán szegezte le szemeit, olyan fehér lett, mint a fal, szíve hangosan dobogott az izgatottságtól, érezte, hogy mit kellene mondani, de egyetlen szót se talált.
Mátyás most sebesen az asztalhoz iramodott és megállt Mujkó előtt. Ravasz, pajkos mosoly játszott a bajusztalan ajkai körül. Anna messziről bámulta, hogy milyen bátor legényt választott, hogy megáll a király előtt, mint egy főnemes, még csak a fejét se hajtja meg.
– Arra kérem mindenekelőtt fölségedet, kegyeskedjék kimondani, hogy ez az ebédlő-terem ötezer négyszögöl terjedelmű a fölséged ülőhelyétől számítva köröskörül.
Egy lélek se értette, mit akar, de mindegy; Mujkó király ráhagyta kegyteljesen:
– Ezennel kijelentem, hogy ez a terem ötezer négyszögöl területű.
Mátyás Vucához lopózott és figyelmeztette a fordulatra:
– Eredj, siess, leány, kimondta a király, hogy az egész udvar az istállókkal együtt a teremhez tartozik, tehát választhatod a kocsmárost is.
– Igaz ez? – kérdezte a királytól oláhul, s amint az igent intett, felugrott, mint egy mókus, szaladt ki az ajtónak, kip-kop, kip-kop, ropogtak-kopogtak a picinyke bocskorkái a köveken, a folyosón, az udvaron.
S mit lehetett egyebet tenni, hajrá, utána, fölkerekedett Mujkó király és az egész udvari társaság, mert így kívánja ezt a férjválasztási ceremónia.
Futott-futott egyenesen az istállók felé, s mikor már közel volt, elkiáltotta magát:
– Korják János!
Bizony meghallotta volna Korják János uram a föld alatt is az ő hívó hangját, de miután csak egy hársfa alatt hűsölt, így még jobban meghallotta, elő is jött nyomban, de mennyire meghökkent, a Vuca után a siető fényes urakat szemlélve.
– Jaj, szívem, talán kergetnek? – kiáltá eléje.
– Dehogy, dehogy – kiáltá ez lelkendezve –, szabad lesz hozzád férjhez mennem.
S azzal hátrafordult és a nagyorrúra mutatott.
– Ennek az okos, derék embernek köszönhetjük.
Mátyás éppen felelni akart, amidőn egyszerre összerezzent: künn a várpalota kapuja előtt hadi kürtök rivalgása hangzott, s egyszerre megremegett a föld, mint mikor hadi csapatok és ágyúk közelednek messziről nagy dübörgéssel.
Mátyás elfeledkezve minden szerepről és tréfáról, idegesen rántotta meg az egyik »főúr« rozsdavörös mentéjét, nevezetesen Jobbaházy Benedek viceőrnagy uramét.
– Siessen kegyelmed a kapu elé és tegyen azonnal jelentést, miféle csapat közeleg.
A szebeni prefektus, aki hallotta a nagyorrú szavait, fölötte csodálkozék a szemtelenségen (különben is foga volt már a minden lében kanál nagyorrúra) és várta az elmaradhatatlan visszatorlást, de még jobban csodálkozott azon, hogy uccu, szaladni kezd erre a főúr, mint egy eszeveszett, a kapu felé.
Mujkó király semmit sem vett észre ezekből, nyugodtan végezte a teendőit, az ámuló és elérzékenyült Korjákhoz fordulván:
– Íme a leányzót ünnepélyesen neked adom és rendelem, hogy huszonnégy óra alatt annak rendje és módja szerint az egyházi szertartás is megtörténjék.
Korják átfogta a Vuca nyakát szerelmesen.
– És senki sem veheti el többé tőlem?
– Az istenen kívül senki többé!
Hatalmasan süvített ez a szó a levegőben. A túl boldog Korják hálás pillantást vetvén a hermelinpalástos, ragyogó ruházatú lovagra, a maga egyszerű modorában kérdé:
– Ugyebár Dóczy György uram őnagysága kegyelmed? (Mert hiszen tudtával annak a jobbágya volt Vuca.)
– Oh, te szamár, te szamár! – kiáltá Rostó Mihály. – Hát nem látod, hogy a király őfelsége előtt állsz?
Korjákban fölforrt a méreg, kitört belőle az indulat.
– Tegye kelmed bolonddá az öregapját, de nem engem. Úgy nem király ő, ahogy én nem vagyok az.
Mujkó látván, hogy a fölfedezés veszedelme fenyegeti, úgy tett, mintha nem hallotta volna a kocsis szavait, hátat fordított az összeboronált párnak és a főkóstolójával kezdett olasz beszélgetést, míg másrészről Vucát, megértvén, mit beszél az ő Jánosa, halotti sápadtság borítá el a rémülettől, s lábujjhegyre állván, mialatt kis kezével befogta a »szörnyű ember« fölségsértő száját, ajkait a füléhez szorítva súgta neki:
– Térdepeljen le kend, mert még elveszít mindkettőnket.
Korják zavarba jött, fejet csóvált, gyanúsan méregette a daliás »királyt«. Azután kihúzott a zsebéből egy új veretű fényes tallért, és mutatta Vucának a király pénzét.
– Ehol van ni, lelkem, Mathias rex. Ez a fej, ez a váll. Hát ugyanaz az ember volna ez?
A Vuca elkacagta magát és kedélyesen oldalba ütötte jövendőbelijét a könyökével.
– Bolondság, bolondság, hiszen ez a nagyorrúhoz hasonlít.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir