NAGY LAJOS: SÉTA RÉGEN

Full text search

NAGY LAJOS: SÉTA RÉGEN
Derűs időkre emlékszem, melyek már régen elmúltak, s melyekről azt szoktuk hinni, hogy boldogok voltak.
Tizenhét éves fiú voltam, jól öltözött, piros képű fiú. Ebéd utáni sétámat tettem a pusztán, ahol mint vendég tartózkodtam. Novemberi tiszta, szellős napon.
Amint az enyhe melegséget éreztem, s az áramló, ömlő fényességet megbámultam, ostoba, gyermeki szeretettel gondoltam a napra és fölnéztem rá. Fényes és lángoló volt, hatalmas és lesújtó. S ahogy ilyennek láttam, úgy éreztem, mintha a nap egy félelmes, irtóztató és diadalmas ellenség lenne… Pedig a nap egykedvűen bámult a földre, reám, a tárgyakra.
Emlékszem, az ég tiszta volt, kék és mély. Oly mély, hogy szinte félős volt belenézni, s jól esett, ha a fölfelé vetett tekintet egy-egy fehéres, ködös foszlányt talált, amelybe belekapaszkodhatott… A föld nedves volt és hideg. Nyirkos földszagot árasztott. A süppedésekben piszkos-szürke víz csillogott. Mindenfelé lehullott, szétszóródott falevelek hevertek, sárgás, pirosas barna színűek és ráncosak; betegen, haldokolva vagy már holtan hevertek, sárosan, vizesen, odaragadva a nedves földhöz… Kopasz fák rázták a csúcsaikat, ellenkeztek a lassú északi széllel, hosszan és csüggedetlenül… Zörögtek a halott levelek, mint parányi csontvázak. Egy-egy levélhulla időnként elválva a gallytól, bukdácsolva, ide-oda ütődve hullott le a földre. Ezt a szellő elkapta, sodorta, forgatta, röghöz, földhöz odaverte – míg végre valami gödröcskében megülepedett vízbe került, vagy egy csutakba, göröngybe megakadt.
Óvatosan lépkedtem, hogy elkerüljem az apró pocsolyákat, be ne piszkoljam a csillogóra pucolt cipőmet. Megállva, szememet gyönyörrel legeltettem az őszi derűn, s mellemet kifeszítve hosszú, mély lélegzetekkel szívtam magamba a friss, szellős levegőt. A nap sugarai csiklandozták a nyakamat, s a szellő cirógatott. Nyugodt, jóleső érzés töltött el, egyike azon állapotoknak, melyekben az ember a lehető legjobban érzi magát. Gyönyör, amelyben nincs semmi kockázat, aggódás; amely után nincs lehangoltság. Olyan ez, mint egy pohár édes és hűvös ital, mely a legelső kortytól a legutolsóig csak édes és hűvös. Ilyen ital van ugyan az életben sok – de csak ital.
Megkerültem a napfényben csillogó istállót. Mögötte egy parasztfiú dolgozott, trágyát rakva egy kis kocsira, mely elé két szamár volt fogva. A fiút legföljebb 14 évesnek tartottam, bár most azt hiszem, több is lehetett. Azóta tapasztaltam, hogy az ilyen parasztfiúk, akiket nagyon korán fognak állandó nehéz munkába, néha megállnak a fejlődésben, s csenevész termetűek maradnak.
Emlékszem, mily egykedvűen, lomhán hányta az érett, erős szagú trágyát. Nagy csomókat vett a villájára, melyeknek egy része mindig visszahullott, egy részét meg – a szárazabb szalmatöredékeket – a szellő szórta le, a fiú ruhájára, arcába verve azt… Amint engem megpillantott, egyszerre abbahagyta a munkát. Mintha csak valami alkalomra, okra várt volna, hogy megpihenhessen. Félénk, kíváncsi tekintettel vetette rám apró szemeit és lassan, vontatva köszönt. És csak bámult. Nézett engem, az úri fiút s én megéreztem a tekintetéből, hogy gondolatai a szép ruha és a kényelmes dologtalanság körül kezdenek keringeni. Nem volt abban a tekintetben semmi irigy, vagy gyűlölködő, inkább szomorúan sóvárgó volt az… A fiú bámult, aztán megint hozzáfogott a munkájához, s a szellő ismét arcába szórta a piszkos töredékeket. De evvel mit sem törődött, talán észre sem vette. Inkább arra látszott aggódva figyelni, hogy ha megszólítom, elértse a szavam. Én szótlanul néztem őt. Néztem a széles, barnapiros képét, egyszerű, néhol durva hajlású arcvonásait; rongyos, kopott ruháját, melyen a barna színnek a feketétől egészen a világos, fakós szürkéig minden árnyalata megvolt, a legzagyvább összevisszaságban. Lehetetlen volt fölfedezni, hogy vajon milyen színű volt ez a ruha újkorában. Meg egyáltalán volt-e valaha új? Tréfás hajlandóságot éreztem magamban az ellenkezőt hinni. Talán már eredetileg rongynak készült ez a kabát és nadrág. A nadrág igazi „folt hátán folt”, ákombákom öltésekkel összetákolva. Előtte libegett egy szintén rongyos, hamvaskék kötény, hogy a romlástól, piszkolódástól megvédje. Ritkán teljesített kötény fontosabb hivatást! A lekonyult szélű zsíros kalap, a nehéz, vastag csizma, nem zavarták az összhangot, amely azáltal, hogy az így fölékesített fiú bokáig besüppedve a sáros, barna lébe, éppen trágyát rakott, csak még teljesebb lett.
Mulatságos alak volt nekem akkor ez a rongyos vackokba öltözött, butaképű parasztgyerek, csak rozoga embervakarcsnak, utálatos kis piszokfészeknek tudtam látni – most szomorú emlék. És hasonlóképpen a két állatja, a gondozatlan, barnaszőrű szamaracskák. Egyik hím, a másik nőstény. A hímnek a hasa alja, az orra és a fülei belső oldalán nőtt hosszú szőre fehér, a nőstényé fekete. Ez volt köztük minden különbség. Hátukon hosszú és vastag nyomai látszottak a fiú ostorütéseinek, kegyetlen, nagy ütéseknek. Ott álltak a kocsi elé befogva és bamba tekintettel bámultak maguk elé és lomhán mozgatták a füleiket meg a farkukat. Megkérdeztem a fiútól:
– Van nevük ezeknek az állatoknak?
– Van.
– Hogy hívják őket?
A fiú az ujjával mutatott:
– Ez a Fáni, ez meg a Hánzi. – És vigyorgott, mert a hím volt a Fáni, a nőstény a Hánzi. Én kacagtam.
– Mi béred van neked itt?
– Hat forint egy hónapra.
– Persze enni is kapsz?
– Azt is.
– Hol lakol?
– Hát itt.
– Itt. De hol alszol?
– Az istállóban.
– Fáradt vagy?
– Nem a’, még csak két óra van…
Ott hagytam.
Egy darabig a gazdasági épületek közt bolyongtam, majd nekivágtam a kertnek. Füves, fás hely volt ez, tele hervadt, meggémberedett levelekkel, melyek néhol folytonos és vastag puha szőnyeget alkottak, s a lépések alatt suhogtak, törtek, repedeztek… A fák mind-mind kopaszok, csak a fenyők zöldellnek, élettelen zöld színben.
Pár lépésnyire az úttól két ember ásta a földet. Bajszos, szakállas öreg emberek. Furcsa erővel vették be magukat az agyamba. Most is egész jól látom őket, látom, hogy libeg a bajszuk és a szakálluk, amint meggörnyedve le-föl hajlonganak, jobb lábukkal nyomkodva az ásót a nedves, ragadós fekete földbe. Bizonyára hallották a lépteim dobogását, s amint a kavics lábam alatt morzsolódott, ropogott. De nem néztek föl. Ezek már nem várták az alkalmat, hogy a munkájukat abbahagyják. Ezek már benne voltak. Annyira benne voltak, hogy rosszul esett volna nekik megállni, fájt volna nekik meggörnyedt derekukat kiegyenesíteni. Azért csak ástak, ástak, olyan buzgón, mintha a gyötrelmeik sírját ásnák. S szürke arcukon komoly elszántsággal nagyokat szúrtak az ásóval a földbe. S a nap kegyetlen sugarai föl-fölcsillantak a fényes ásókon. Szép, pajzán csillogás volt. S most olyan ez a csillogás a lelkemnek, mintha lassú, komoly gyászzenébe belesikogatna a pikoló.
Emlékszem, kényelmesen lépkedtem, ropogtatva a kavicsokat és erősen szívtam magamba a levegőt… Egy sophora pendulán akadt meg a szemem. Alacsony, sajátságos ágazatú fa ez. Olyan a fák közt, mint az emberek közt a púpos. Rövid törzséből görcsösen indulnak szerteszét az ágak, úgy, mintha szeszélyesen egy gomolyba tekergőzött kígyók lennének. Vesszői meg függőlegesen lefelé lógnak… Körülsétáltam azt a furcsa fát és arccal az istálló felé fordulva a fatörzsek és bokrok közt egy kis darabkát láttam az udvarból – éppen a parasztfiút és fogatát. A fiú mozdulatlanul állott ott, vasvillájára támaszkodva és felém bámult. Amint észrevette, hogy látom, elkapta a fejét.
Ne-e-e, Fáni! – hallatszott vontatott és ingerült ordítása s a villanyél a levegőbe emelkedett és lesújtott Fánira. S hozzáfogott megint a munkájához és a szél ismét szórta az arcába a piszkos, száraz szalmadarabkákat.
Az öregek emitt csak ástak, ástak és a nap ontotta enyhe melegű sugarait és egykedvűen, közömbösen bámult.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir