HORVÁTH TIBOR: UTSZÉLI BIRÁK

Full text search

HORVÁTH TIBOR: UTSZÉLI BIRÁK
A Szepi, ez a kilencesztendős kis piszokfészek, lassan, nézelődve bandukolt a külváros egy poros utcáján. A nyári délután forró levegője lomha súllyal feküdt a kis, kopott földszintes házakon, a gyommal, gazzal benőtt rendetlen udvarokon, ahol itt ott egy fonnyadt, fakóra sült kugli akác pergette le csöndes libegéssel a levelit. A kis ablakok, mint valami félénk sunyi szemek, csillogtak, hunyorogtak az éles napfényben. Mögöttük a kimerültség mély álmában pihegtek a munka rabszolgái, egy csomó embergép akiket egy időre megállított a vasárnapi munkaszünet és akik most tobzódnak a nagy emberi gyönyörűségben, az álomban. A gyerek értelmetlen, monoton kis dalokat motyogva, szórakozottan mendegél a nyomorúság gettójában s közben mindenféle alkalmi szórakozásokkal mulat: ha talál egy pocsolyát, jól belétoccsan a meztelen lábával, hogy minél messzebbre fröccsenjen, aztán leguggol és komoly figyelő arccal nézegeti a porban szivárványosan csillogó vízcsöppeket; ha megunja tovább megy, az ujját végig húzza a rozzant léckerítéseken, a palánkon lévő lyukakon bekukucskál és ha lőtávolban megpillant egy egy ványadt, sziesztázó macskát vagy más jámbor házi állatot, óvatosan kő után néz és ügyetlen de kitartó bombázással megriasztja a kiszemelt áldozatot. A vasárnapi, ünnepi hangulat sehogy sem látszik meg rajta. Éppen olyan maszatos mint más közönséges hétköznapon. Egy rongyos kis nadrág van rajta, amelynek a pozícióját nadrágtartó helyett egy szál cukorspárga biztosítja, meg egy trikóing amelyik valaha kék és fehér csíkos volt. A csupasz testrészein a barna színnek az alkatrészeit csak vegyi úton lehetne megállapítani; annyi bizonyos, hogy nem kizárólag a napsütésnek az eredménye. Az egész maszatos kis jószágból csak a szép kék gyerek szemek világítanak ki tisztán, ragyogóan. Igazi gyerek szemek, amikben még nem vibrál a fáradtság nedves fénye, még nem villogtatta meg a gyűlölet, a bűn és semmiféle indulat, ami felkavarja a lelket. Közömbös, a kifejezéstelenségig naiv, olyan mint egy csöndes kis tónak a tükre. Tanulmányútja közben oda ér egy léchíjas kerítéshez, neki támaszkodik, és bámul be a kis gyepes udvarra. A szomszéd palánk mellett csenevész bokrok árnyékában ott fehérlik a csoda, azt nézi a gyerek. Egy pokrócra dobott valódi tollas vánkos. A gazdája nem régen kelhetett fel róla, még ott van a fejének a nyoma, az a puha álomhozó gödör, amelyikbe az ember eltemeti a gondját egy éjszakára, kialussza mindenféle mámorát, bele sírja a könnyét, amit nappal le kellett nyelni, szóval az a puha, simogató bizalmas kis gödör, amelyikben sok ember az életének a kellemesebb részét szokta eltölteni.
Ahogy nézi a gyerek, lassanként valami nagy vágyakozás szállja meg, olyan makacs, szinte fájdalmas kívánás, amilyent talán csak gyerekek és asszonyok tudnak érezni. Eszébe jut az ő mindenféle ronggyal leteregetett feje alja, amelyik az első pár percben olyan, mintha puha volna, de még ideje sincs elszenderedni és kisül, hogy biz az mégis csak kemény. Öntudatlanul méregetni kezdi a távolságot. Élénk, kék szeme nyugtalanul jár ide s tova. Hol a házat nézi, hol az utcát, hol a vánkost. Közben eszébe jut egy és más, amit a lopásról hallott. Sokat ugyan nem hallhatott róla, mert ebben a városrészben az emberek nem igen prédikálnak még a gyerekeiknek sem. Nem engedhetik meg azt a fényűzést, hogy moralisták legyenek és az éles tolvaj szó rendesen csak olyankor süvit valakinek a fülébe, ha valami olyat lopott, ami, hivatalos kifejezéssel élve: kizárólag magánhasználatra szolgál. Ellenben a más bora, a mitől többen berúghatnak, vagy a más fája, amely többeknek adhat meleget, már abba a csoportba tartozik, ami ha suttyomban gazdát cserél, nagyon bölcsen és tapintatosan azt mondják rá, hogy: került… Így hát a gyereket sem annyira a lelkiismeret kérdése foglalkoztatja, mint inkább a személyes biztonságé, mert az megint nagyon természetes, hogy akik keveset prédikálnak, azok alkalomadtán nagyokat ütnek, mert nevelni csak kell az embernek a gyerekét. No meg ez a sűrített oktatási mód jobban belé is ragad az emlékező tehetségbe, mint az elméleti.
Az udvar üres. A kerítés ajtója is félig nyitva, mint a legtöbb ajtó ami mögött kísértések lappanganak. A gyermek megindul, oldalogva, ravaszdi módon. Az arcán meglátszik, hogy most komoly ügybe merészkedett. Valami furcsa, nagyos kifejezés van rajta, ami elcsúfítja kissé. Mintha félig öntudatlan bűnnek a reflexe volna. Besompolyog az udvarra és a ház nyitott ablakára pislogva közeledik a párnához. Mikor oda ér a megkívánt, csalogató zsákmányhoz, elhagyja a türelme és óvatossága, lecsap rá mint egy ügyetlen, kezdő kis ragadozó és mikor kifelé rohan vele már csupa félelem és ijedtség, hogy majd neki fut a kerítésnek. Alig ér az utcára már lódul utána a jogos tulajdonos, egy hosszú, fekete, csontos sváb. Elől szaporán pattognak a meztelen kis talpak, pici kis porfelhőcskék röppennek fel a nyomában és mögötte mindég kisebb távolságban lohol a jogaiban megtámadott társadalom képviselője. És lévén a jelen esetben az igazságnak hosszabb lába be is éri lassanként a menekülő hamisságot. A gyerek dehogy is merne hátra nézni, csak fut kipirult arccal, fogyó lélegzettel. Inkább csak érzi az ösztönével, hogy a távolság mindég kisebb. Mikor aztán egy kemény, csontos kéz nyakoncsípi, elejti a párnát és a két karját a feje fölé kulcsolva úgy össze kuporodik, mint egy ijedt kis állat, amelyik fölött vesszőt suhogtatnak. Mire a nagy sváb üggyel-bajjal szembe tudja fordítani, már végigszalad két piszkos kis könnypatak a pirosra hevült arcon. Úgy megvan ijedve, hogy még bőgni se mer úgy mint más illő alkalomkor. Csillogó kis egérfogai közül szaggatottan csap ki a forró lihegés, és áll nagy szepegve és megszégyenülten. A vallatáshoz lassanként odaszállingóznak az emberek. Az ünnepi nyugalomban egész kellemesen hat egy kis szenzáció: valamit loptak… A kis bűnös lehorgasztott feje körül már röpködnek is az éles szavak: csirkés, tolvaj… Egy komoly hang nagy biztonsággal jósolja: az akasztófán fogsz megszáradni… Valami nagyon csúnya dolog készülődik. Ez a sok rongyos ember, akiket a nyomoróságban már mind megkörnyékezett a bűn, ítéletet akar mondani egy másik kis rongyos felett, meg akarja mutatni, hogy van érzéke az erkölcs iránt és ami a fő, le akarja törni egy kis embernek a nagy vágyakozását, mert joga van hozzá.
A hosszú, fekete sváb a gyerek orra alá tartja a párnát, és felteszi neki azt a bizonyos legnaivabb kérdést, amire minden rajtacsípett tolvajnak válaszolni kell:
– Minek akartad ellopni?!…
Nézi a gyerek a párnát, dacosan és szomorúan, motyog is valamit, de azt nem lehet megérteni. A sváb az álla alá teszi a kezét, fölemeli a fejét és a szemébe akar nézni, de a hosszú könnyes pillák makacsul lehunyódnak. Ketten, hárman is neki esnek: mért loptad?!… A gyerek sírásra görbülő szájjal, de most már érthetőbben mondja:
– Sohasem aludtam még párnán…
Úgy hangzik, mint egy mindenkit illető vád. Az utcai bírák szinte visszahőkölnek ettől a mentségtől. Senki nem szól, csak összenéznek, aztán a hosszú svábot nézik, aki egyszeriben olyan gyámoltalanul néz a párnára meg a gyerekre, mintha őt csípték volna rajta. Egy korán fonnyadt munkásasszony, akinek egy maszatos poronty tapad a szoknyájához, elgondolkozva ismétli: sohasem aludt még párnán… A hangja puhán, szomorúan cseng, és nézi a kis vádlottat résztvevő, kíváncsi tekintettel.
A hosszú sváb, csóválja a fejét, nem tudja, hogy mibe kezdjen. Csontos, barna kezei szórakozottan markolásszák a tollas vánkost és egyhamar nem tud okosabbat, minthogy ráförmed a gyerekre:
– Ne ríjj!…
A gyereknek sem kell több. Tud már annyit tapasztalásból, hogy ilyenkor már elmúlt az igazi veszedelem. Neki is fog alaposan a bömbölésnek, ahogy csak kifér rajta.
A sváb még nézegeti hol a gyereket, hol a párnát, mintha becsülgetné, hogy melyik ér többet, aztán oda teszi a párnát a gyerek hóna alá és keményen rászól:
– Mars!…
A csoportban valaki csak annyit mond: na!… A többiek bólintanak rá egyet. A gyerek megnézi a párnát, nyitott szájjal, kitágult szemmel; rá sandít a körülötte állókra, aztán megindul lassan vagy három lépést és mikor már nincsen kézügyben, úgy elkezd rohanni, mintha kergetnék, csak úgy porzik a nyoma. Az utcai bírák néznek utána, és a gyűrött, megviselt arcokon valami széles, elégedett mosolyba simulnak a vonások.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir