T. JÓZSI JENŐ: A TAVASZ NAPJA SÜTÖTTE…

Full text search

T. JÓZSI JENŐ: A TAVASZ NAPJA SÜTÖTTE…
A tavasz napja sütötte domboldalakon csavarogtam, amelyek csodálatosan finom ívben hajlanak az erdő alá.
Széles, mosolygó nyugalom áradt széjjel a réteken és a hajlásokban serényen bugyogtak a vízerek. Ahol pedig ezek végigszaladnak, a setétzöld tocsogókon vidáman égnek a sárga virágcsillagocskák.
Egy gesztenyefa alá feküdtem arccal az aszu fűre és ezt gondoltam: lám, ameddig innen fel nem nézek, történni fog valami itt a közelemben.
Most mindjárt széjjelhajtja az ágakat a latin mesék Faunnusa nagy óvatosan és kifigyel.
Ha pedig senkit se lát és a prücskök cirpelésénél se hall egyebet; akkor bátran kijő a tisztásra. Jár-kel, nézeget élelmes, csillogó szemével egy keveset, aztán ő is letelepedik valahová. Egy gesztenyefatuskónak veti hátát és előkeresgéli nádsípját. Úri kényelemmel keresztbe rakja azután egymáson két szőrös kecskelábát és rázendít.
A nádsíp sikoltozására egyszerre csak egy sereg apró faunkölyök lomol kifelé a sűrűből. A kecskelábú öreg fürge kölykei.
VeszettüI ugra-bugrálnak, heje-hujáznak és cigánykerekeznek a gyepen.
Egy-egyszer össze is döfölködznek s akkor vonagló ívalakra hajlik egymásba derekuk és sovány karocskáik éles szögben merednek hátra.
Meg összefogódznak karéjba és szilajon, hátraszegett fejjel rúgják el a forgótáncot.
Az öreg ragyogó szemmel nézi a bolondos kölyköket és csak buzgóbban fújja nékik.
 
Valaki fütyörészve jött felfelé az úton a domb mögött. Olyan németes, iskolai indulót fújt, amilyent a kirándulásból felbokrétázva, porosan megtérő iskolás-fiúk énekelnek.
Az is volt; kurtanadrágos diáklegényke. Kényelmesen, hányiveti mód jövőgélt az útközepén, szélesen kilóbálva karjait magától, mintha álmos lenne. Közben felrúgott egy-egy követ maga előtt; hanem ezt olyan hirtelen nekiiramodva cselekedte, mintha egyszerre megharagudott vón valamiért a kavicsokra.
Aztán megállott a szekérút közepén, komoly, felnőttes pózban, kézzsebredugva: merre tartson? S nekifutott az útároknak. Mikor pedig keresztül szökött rajta, diadalmasan nézett körül, mintha valami elismerést várna érette.
És jött a réten egyenesen felém. Nem vett azonban észre.
Lehajlott, hogy virágot szakítson és soká bíbelődött véle, hogy a kalapja mellé tűzze. Hanem alkalmasint szétmállott keze közt a gyenge gólyahír kocsány, mert bosszúsan elhajította és megint felcsapta kalapját. Különben mióta a füvön lépdegélt, minden megmozdulásában volt valami egészséges türelmetlenségféle. Állott mindig nyugodtan, szemlélődve egy kicsit, azután akart valamit és nyúlt is a keze érette és megint úgy maradt mereven félig feltartott kézzel, mintha a hónaljában bújtak vón meg a mozdulatai, készen a kirontásra.
Elékaparászta zsebkését, levágott egy fűzfavesszőt és egyenesre próbálta hajlítgatni.
Nézett fel az égre és végig, végig a domboldalokon komolyan, áhítatosan. És nézett maga körül élénken, érdeklődőn s egyszerre nyugtalanul rázta meg a fejét. Tágítgatni kezdte inggallérját, fejét forgatva hozzá, mint a nyaktekercs. Később meg olyan vonalba húzódott ki a felső teste, mintha lesne valamit.
Egynéhányat lépett még előre és minden átmenet nélkül csak neki fogott kacagni.
Kacagott, ugrott vagy kettőt bohócosan, kirugdosva és lecsapta magát a gyepre. És kapálódzott, fetrengett, hahotázva, sikoltozva, mintha az esze ment vón el. És megint talpra szökött.
Állott, – állott. Egyszerre megint felhajította kalapját. – Hijjá hopp, rikoltott és irgalmatlan hadarászott karjával.
Hej! Ez a legényke jól berúgott a tavasz szagától – gondoltam magamban és a hideg futkosott végig a gerincemen valami csiklandós, vad gyönyörűségtől, mint a tornaversenyeken a banda indulójára.
Aztán a fiú – alkalmasint belefáradva a duhajkodásba leült a fűre. És most már csendes jókedvvel, fejét lógatva hozzá, elkezdte fütyölni megint az indulót. Hanem valami vizenyős helyre talált telepedni s amíg félig felemelkedve, a lucskos nadrágot lapogatta combján tenyerével, ezen is elkezdett féktelen-bolondul nevetni.
Közben véletlenül hátrafordult és akkor meglátott engem. Egy szempillantásig úgy maradt szegény moccanás nélkül. És feltápászkodott lassan, szinte erőlködve. Suhintott még egyet-kettőt a vesszővel, mintha szépíteni akarta volna az előbbi hadonászást, olyanszerűen. S így félig nekem fordulván, láttam, mint veresedett el egyszerre az arca a sírós, keserves szégyentől.
És megindult lefelé a dombon sután, tétovázva, mint egy nyomorék. Pedig, – ó istenem, – de akarhatott szaladni. Tán soha életében nem akart ennyire elfutni valahonnan.
 
Arccal feküdtem ismét a fűre, mint a vezeklők és úgy éreztem, mintha szemembe köptek volna, valami gyalázatos, piszkos cselekedetemért.
Jaj! Nagyon megbántottam ezt a kis diákfiút. És megbántottam véle a tavaszt soha jóvá nem tehetőn.
Mert sárral hajigáltam meg a szüzek fehér ruháját, akik somfavirággal felkoszorúzva a Kikelet riadóját fújják ezüst kürtökön.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir