Lengyel Menyhért: A Nagy Fejedelem+

Full text search

Lengyel Menyhért: A Nagy Fejedelem+
* A Nyugat kiadásában legközelebb megjelenő dráma előszava
Hatvany Lajosnak
Kedves barátom! Ön bizonyára jól emlékszik még arra a fantasztikus vasárnap délutánra, mikor ez a színdarab, amelyet most végre könyvben is a nyilvánosság elé bocsátunk – a Folies Caprice kicsi és rozoga színpadán a Thália társaság lelkes csapatának előadásában színre került. Nekem természetesen ez a délután örökre emlékezetembe marad, mert – nem túlzok – ennek köszönhetem az életemet. A Nagy Fejedelem mögött az írójának gyászos ifjúsága fekszik. Évek – virágos fiatal esztendőknek kellett volna lenniök! – és úgy nézek rájuk vissza, mintha a szibériai ólombányákban töltöttem volna őket. Sokszor beszéltem Önnek erről az időről, a magyar vidéki város életéről, az egyetlen kávéházról, melyben az ember reménytelenül gubbaszkodik, – a csöndes utcákról – ahol néha ordítani szerettünk volna a fájdalom miatt, melyet az elhagyatottság és társtalanság kínos érzése kelt bennünk. Vegye ehhez a nehéz életkörülményeket, egy hivatal reggeltől estig tartó rabságát, – munkát, amelyhez semmi közünk s amelynek végzése alatt alakok és történetek zaklatnak és üldöznek – a rettenetes szomjúságot az élet után és a lehetőség után hogy dolgozhassak. Az éjszakákat a csöndes szegényes házban – ahol – miután mindenki lepihent, a petróleum lámpa enyhe és kedves fényénél megpróbáltuk életre hívni az alakjainkat – amelyek mozgását, életét, egész belső történetét világosan éreztük – de kifejezni sehogy se bírtuk. Nekem kezdettől fogva kínos küzdelmem van azzal, hogy ami bennem él, ki bírjam fejezni. A Nagy Fejedelem első fogalmazásában éppen csak hogy eldadogtam a mondanivalómat. A színházak sorra visszautasították a darabot – még Kassán sem akarták előadni. Hevesi Sándor érzett benne életet s a Thália gyorsan előadta. Ideje volt, mert a tíz esztendei kínlódás annyira elgyötört, hogy nem igen lett volna erőm másik darabbal újra kezdeni …
Azóta kétszer átírtam a darabot, mert folyton élt bennem a vágy, hogy végső formájában ki bírjam fejezni a mondanivalómat, melyet nem tartok jelentéktelennek. Kétszer átírtam – és még most sem megnyugvással adom ki a kezemből. De a hiba talán mégsem egészen bennem van. Aminek hiányát folyton éreztem, ami ennél az anyagnál öntudatlanul egyre nyugtalanított, annak okára – úgy vélem – rájöttem. Némely gondolatot és némely témát, amely transcendentális magaslatokat keres, lehetetlen a dráma naturalista formájában kifejezni.
Mi a Nagy Fejedelem témája? Egy élő embernek küzdelme egy hatalmas másikkal, aki ötszáz éve halott. Az élő – a tudós – minden gondolatával, energiájával, szenvedélyével és érzésével belekapaszkodott a halottba, vonzódva a mágikus egyéniséghez, mely a maga rendkívüliségét századok ködén átsugároztatja. A tudós a dráma kezdetén hatvan éves, harmonikus, nyugodt, szelíd ember. Ilyen nyugalomra és jóságra az élet nyughatatlanságai és gonoszságai között csak olyan ember tehet szert, akinek rendíthetetlen meggyőződései, biztos és betelt munkaprogramja, a maga igazságában való abszolút hite – és még ezenkívül egy hatalmas segítőtársa van. Csak a kis gyermek ilyen nyugodt, aki az apját érzi maga mellett, vagy a hívő, aki az Istent. Már most képzeljük el, hogy ez az ember maga teremtett magának barátot, atyát és Istent. Fiatalságában, amint naiv szemeivel belenézett a világba, megrettent az emberek kicsiségén és gonoszságán. Hogy a világba és az emberekbe vetett hite megmaradjon, keresett valamit, amiért érdemes élni, valakit, akit érdemes szeretni. Így bukkant rá, tudományos munkálkodása közben a Fejedelem elfelejtett alakjára. Kutatott és okmányok kerültek kezébe a Fejedelem rendkívüliségéről. És mert nemcsak tudós, hanem költő is, kitűnő intuícióval megérezte az alak nagyságát, fantáziája megnövesztette a méreteit és amint mindjobban közeledett hozzá, íme a lény, melynek porai régen szétszóródtak, de a maga idejében borzasztóan ható egyéniségének delejes sugározása el nem veszett – élni és hatni kezdett. Amikor élt, mindenki felett uralkodott, most ezt az egy embert keríti hatalmába, aki az idők ködén keresztül érintkezésbe jutott vele. S a roppant egyéniség teljesen felszívja a tudós élet és érzelem tartalmát, most már csak vele foglalkozik, ami szeretetett barátnak, családnak adhatott volna, mindet a Fejedelemnek adja, s mert az élő emberekkel nem képes többé nagyon törődni, mindegyikhez egyformán, a családjához bosszantóan és egykedvűen jóságos, s mert az igazság halhatatlan lovagjának érzi magát, hiszen ő ásta ki a Fejedelmet a méltatlan homályból, öntudatos és nyugodt, a roppant belső hit melegíti, hogy valami nagy dolgot művelt s mikor az országgal szobrot állíttat a Fejedelemnek, már ez a szobor nemcsak a Fejedelmet jelenti neki, hanem a saját munkájának elismertetését s a saját Istenének bálványoztatását. A tudós elismertetett az emberekkel valamit, amit látszólag ő teremtett vagy legalább is ő keltett életre – hatalmat nyert az emberek fölött.
De ez a hatalom nem az ő hatalma volt, hanem azé az erősebb egyéniségé, aki – mihelyt feltámasztották – újra élni kezdi a maga különös, titokzatos, gonosz életét. Kicsúszik a tudós kezei közül – s ezen a ponton áll be a tragikus fordulat – nincs szüksége többé a szolgájára s míg a világ előtt megint feltűnik rettenetes alakja, az előtt aki kisegítette a homályból, megmutatja magát és kiderül, hogy más volt, mint amilyennek a tudós elképzelte – egy óriási egyéniség, de nem emberfölötti jóságban – hanem emberfölötti gonoszságban.
Mit tegyen a szegény tudós, mikor ez a dolog megvilágosodik előtte? Az ő életének tartalma a Fejedelem bálványozása volt és az a belső hit, hogy ő maga az igazság lovagja. Most gyűlölnie kell a Fejedelmet s a hazugság, amit – szegény – ő öntött a világba, úgy tapad hozzá, mint a szennyes ruha, melyet le kell tépnie – mint a miazmás levegő, melyből ki kell dugnia a fejét. Nem hallgathat, mert ezt nem bírja el a lelkiismerete, a temperamentuma a fellángoló borzasztó dühe egykori bálványa a Fejedelem ellen. – Hatvanéves koráig roppant energiával ment a vélt igazság felé – most öreg fejjel meg kell fordulnia s lerombolni mindent, amit épített – a Fejedelem alakját s megtestesítőjét – a szobrot.
De a Fejedelem, aki kicsúszott a kezei közül – máris támad – a családjában, a környezetében, az országban támaszt pártot a tudós ellen. Kezdődik a küzdelem az élő és a halott között, melyben a nagyobb egyéniség, a halott marad a győztes. Ha ragaszkodnék az iskolás tragikai gondolathoz, melyre megvallom, a darab írása közben kevés ügyet vetettem, a hőst az a tragikus tévedése öli meg, mellyel az igazságért harcolt. Minden dolognak száz szempontja van, aki az embereket, a világot és az eseményeket, a múltat csak egy szempontból nézi, avval könnyen baj történik. És nem szabad magunkat fenntartás nélkül semminek sem átadni, a munka és a gondolat szenvedélye csak olyan végzetes lehet, mint a szerelemé. És a munka s gondolat szenvedélyének nincsen-e valami sötét erotikus színezete – az az izzás, ami pirosan csillog a nemek harcában, itt mint egy helyén nem levő zordon erő szakad fel, rendkívüli feszítő erővel, úgy hogy felnagyítja és fantasztikussá teszi az ember cselekedeteit. Nem ez munkál-e a rajongók, tudósok, hitvallók dolgaiban s viszi őket tragikus tévedések felé? A bálvány, amit az ember magának alkot s amely aztán eluralkodik felette, nem a saját érzéseinek a kivetítése-e, egy túláradó szeretet, mely nem találván más tárgyat, egy hideg szoborba, vagy egy emlékbe költözködik, hogy aztán mint nem helyén levő erő, egy ideig melegítsen – azután romboljon… Ezek a gondolatok foglalkoztattak a Nagy Fejedelemnél. A szociológia tanítása, hogy a történelem tele van hazugsággal s a hősök meghizlalt kultusza igazságtalan, ez a tanítás, mely az iránydrámák felé tolta volna el a darabot, már sokkal lényegtelenebb szerepet játszott.
Vissza kell térnem ahhoz, amit a Nagy Fejedelem komponálásánál lépten nyomon tapasztaltam, hogy a naturalista drámai forma nem alkalmas bizonyos gondolatok kifejezésére. És azért próbáltam itt elmondani, hogy mire törekedtem, mert még mindig az az érzésem, hogy az, amit akartam és amire gondoltam – benne maradt az anyagban és a formában. Viszont a dráma élő emberek élő szaván épülvén – leginkább ezt a formát kívánja, amiben pedig csak rendkívüli költők bírtak nagyon ritkán és nem mindig teljes kicsengésben rendkívüli dolgot kifejezni. (Ibsenre gondolok.) Aki fel akar lendülni, és a magaslatokban kereskedik és gondolatok kínozzák és a csúcsokra akar jutni, ahonnan a világ némely rejtélye és szépsége pillantható meg – annak azok az eszközök, amiket a naturalizmus ad, mindig elégtelenek lesznek. Viszont a merev és hideg klasszikus formától is eltávolodtunk. Itten tragikus konfliktusok vannak minden íróra nézve, akinek ambíciója túl megy azon, hogy meglehetősen hűen másolt alakokkal a jó színpadi helyzetekben bővelkedő rendes polgári drámát csinálja. Új stílust kell keresni …
Ez az eredménye az elmélkedéseimnek s ezen a ponton abba is hagyom a kérdés fejtegetését. Szerettem volna még beszélni a kis Thália társaságról és sok kedves emlékről, mely e réven rajzik fel bennem – hagyjuk ezt is akkorra, mikor majd nagyobb utat tettünk meg s visszatekintvén, szélesebb körben nyílik fel előttünk a láthatár.
Meleg barátsággal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir