Bálint Aladár: Gyermekművészet

Full text search

Bálint Aladár: Gyermekművészet
Az iparművészeti múzeum földszinti terme szokatlanul hangos mostanában. Az üvegszekrények, falak körül apró gyerekek rajzanak, műértő szemekkel rendre megvizsgálnak mindent, szakszerű megjegyzések röpködnek a levegőben. Róluk van szó. Az ő művészetükből ád ízelítőt ez a kiállítás. Amit számukra, használatukra, gyönyörködtetésükre a felnőttek kitaláltak, és valamelyes kapcsolatot tart a művészettel, azonkívül, amit ők maguk rajzolgattak, összeragasztottak papirosból, fából, egy nagy teremre és folyosóra valót összehordtak abból.
A gyermekművészet nálunk alig tízéves problémája a pedagógusoknak. Csak azóta veszik észre és most is csak kevesen, hogy amitől eddig eltiltották a gyerekeket, amit eddig papiros- és ceruzapocsékolásnak tekintettek, az legalább olyan fontos része a nevelésnek, az életre való felkészülésnek, mint a meander indák lemásolása és egyéb hasonló jók. E belátás velejárója az is, hogy az „elszakíthatatlan” képeskönyvek olajnyomású ábráit művészi illusztrációk kezdik kiszorítani, és hogy a játékok készítésében is észrevehető már (bár szórványosan) bizonyos artisztikus tendencia.
Mint másban, úgy ebben is messze a külföld mögött kullogunk, németektől kaptuk a közvetlen impulzust, ami bizonyos gyermekművészeti produktumok (humoros posztóbábuk és egyebek) formai azonosságából is kitűnik. Kezdésnek mindenesetre nagyon fontos ez a kiállítás, noha az anyaga hézagos, és nem is elég áttekinthetően elrendezett, mindazonáltal őszinte örömmel kell fogadnunk ezt a kiállítást, mint a modern pedagógia egyik szemléltető, kézzelfogható propagatív megnyilatkozását.
Az elhasználatlan, friss energiáknak az a nagy tömege, amit a nevelés, a munka, a küszködés, maga az élet a gyerekből egyre felszí, a gyűrött papirosra színes ceruzával rákent tarka foltokban megható módon benne buzog, muzsikál. Szinte megríkatni való látvány a felnőtt, mesterségében járatos rajzoló művész munkája egy gyerekrajz mellett. A gyerek csetlő-botló vonalaiban, a megfontolás nélkül spontán papirosra csapott színfoltokban mennyi az önhittség, biztosságérzés, a látott dolgokra való eszmélés öröme. Persze a rajzoló csodagyerekek (ehelyütt is szerepel négy-öt belőlük) kivételek, ők vének, affektáltak. Kettő közülük máris kész gödöllői. Mi lesz belőlük, ha felnőnek?
Még meghatóbbak a fúró-faragó, ragasztó gyerekművészek munkái. A legérdekesebb „a Tisza Kálmán téri polgári iskola II/B. osztálya mint múzeumegyesület (így!)” múzeuma. Papirosból megcsinálták a nemzeti múzeumot, és felülről (fedél nincs) láthatók az egyes osztályok. A régiségtár falán a király újságból kivágott arcképe, alatta két „eredeti” történelmi arckép és egyebek. A könyvtárszobában apró, négy-öt centiméteres füzetek, rajtuk nagy betűkkel Arany, Petőfi és Robinson Crusoe. Az ásványtár padozatán néhány kavicsdarab hever. A falon nagy betűkkel: Rendezés alatt. Ezek a fickók jól ismerhetik a magyar múzeumi viszonyokat.
A gyerekrajzok között feltétlenül a sárközi parasztlányok rajzai a legkitűnőbbek. Színérzésük, díszítőtalentumuk csodálatos.
A felnőttekről nincs különösebb mondanivalóm. Legfeljebb az, amit Balzac a „Contes drolatiques” egyik novellája bevezetéséül írt, hogy az ember legértékesebb produktuma a – gyerek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir