Móricz Zsigmond: Inter Arma…

Full text search

Móricz Zsigmond: Inter Arma…
Az emberekben alvó energia roppant kisülése: háború.
Az első nap tomboló rivalgás. Vesszen Szerbia! Orgyilkosok országa! Rákóczi-mars, Marseillaise, kávéház a késő éjszakáig, mámor és vörösre főtt arcok. Másnap reggel fél ötkor, még első álomidőn fiatal férfiak százai vonulnak lent az utcán a csodálatosan lila hajnalon, nemzetiszín zászlóval az élükön és kis szocialista vörös lobogóval végül… Hazádnak rendületlenül… ének a hajnalban… komor és ijesztő… Mennek a halálba… Az emberek idegei elkezdenek őrülten remegni, egy különös vibrálás láza berreg az erekben; az asszonyok sírni kezdenek s az ágyról lógó fejű-lábú férfiaknak egyszerre elkezdenek fájni a sebesült üzleti dolgok és a kimaradó pénzek úgy sajognak, mint a lőtt sebek. Borús az ég s mindenkinek eszébe jut, hogy gyermekkorukban azt mondták az öreg parasztok, hogy: kéne mán egy jó háború, mert hogy igen elszaporodtak a népek, vagy egy nagy kolera… A kolerát tavaly lefojtotta a tudomány, a háború itt van: az ember mindennel elbír a természetben, csak az emberrel nem… A városház kapujában ezrek állanak a szitáló esőben egymás esernyője alá bújva s békén hagyják a nyakukba csorogni a vizet, csöndesen tűrők… Harmadnap kisüt a nap, a rigók a diófákon rikoltoznak s a fehér hajókon valahogy csak felvidultan jönnek a népek; a lórumban kacagva pattognak a nikkelek és mindenki mozog, villog a reggeli napon, mintha oxigénbe fürödne s a parti mezők isteni zöld mezein, a zöld pázsiton heverésznek a sárga keresztek. Az asszonyok, a lányok virítanak, a fiatalság ég és minden kedv úgy felszítva, csak hozzá kell érni és kiroppan a kacagása. Belgrád ég! Kétszáz halott, négyszáz sebesült, tízezer szerbet lefegyvereztek! S a hajó elején a berukkoló népfölkelők borosan rikoltják a tiszta reggeli fényességbe:
Akárhogy is dörög az ágyú,
Mégse félünk a Szerbiátú…
Kigyúlt a lélek lámpása, a fantázia: valótlan hírek röpködnek, mint álomsirályok az árbocon, s egyszerre mindenki vitatkozik, és meghallgat, meggyőz és megért s olyan üdék a koponyák, hogy szinte foszforeszkál az ész… Már nem elég az igazság, már szárnya kél a semmiségeknek, már bugyborékolnak a hadi virtusok: egy rezervista tiszt beugrik az úton egy kocsiba s rászól a kocsisra, hajtson a Lehel kaszárnyába. A kocsis nem megy. A tiszt kardot ránt. Rávág. Keresztülvágja a fiákeres képit, csak a pofáját! A közönség megrohanja, a kocsist félholtra verik, a kocsit darabokra tépik… Úgy kell, brávó, a bitang. Úgy kell a kutyának, érzi minden ember és kacag, mert ki nem dühös egy halálig a fiákeresre s ki nem szégyelli, hogy rezervista kardja egy fél életen szégyentől pirult… Két magyar huszár őrt áll a zimonyi parton. Elmegy előttük egy szerb alattvalónk s odaszól nekik: Menjetek csak Belgrádba, de beletörik a fogatok!… A két huszár kardot ránt s amelyik közelebb ér, úgy lecsapja a szerb nyakát, hogy a fej elválik a törzstől és a porban ugrál, mint a béka!… Brávó, hurrá, éljen. Nem kell félni, él még a magyar vitézség, amiről gyerekkorunkban az iskolai könyvekben tanultunk. Most megmutatjuk a szlávnak, az orosznak, hogy… Bajánál az éjjel gőzős megy a Dunán. A hídőrség, a rendőrök felszólítják, hogy megálljon. Tovább megy. Rálőnek. Tovább megy… El az éjféli sötét éjszakán a nagy Dunán… mint egy fekete koporsó… dugárut visz Szerbiának… fegyvert… Haj, haj… messze van még a győzelem…"
Csupa költemény; csodálatos a rég latin ige: inter arma silent Musae… Íme, a fegyverzajban szárnyal a képzelet… S az ember úgy érzi az életet, mint soha. A Halál templomában lihegjük az Élet imáját legbuzgóbban…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir