Emil Isac: † Carol

Full text search

Emil Isac: Carol
Nagy és bölcs király volt. Nemcsak országot és királyi trónt szerzett magának, hanem embereket és szíveket is. Boldogtalan szegénység hozta, Romániában pellagra és kulturálatlanság virágzott a királyi batár poros útja mellett – török pasák korbácsolták vígan a parasztot, s fanarióták voltak tanítói a népnek –, vigasztalan, sivár föld volt Románia, mikor Cruza elintézése után német uralkodót hívott magának – s hohenzollerni Carol meghozta az áldozatot a nemes és lázongó román nemzetért, nem szökött vissza Prussiába, hanem náluk maradt, a románságnak országot alkotott, amelynek fanatikus uralkodója lett: bekapcsolta a román intellektust Európa szellemi életébe.
*
A román király – miként a könyves antik bölcsek – korán kelő és korán fekvő volt. Élete póz nélküli, szuverénül tanult és igazságos. Nem volt representativ King. Udvarában nem hemzsegtek illatos dámák s pomádézott hajú udvaroncok – csupán a tudósokat és politikusokat gyűjtötte maga köré. Parlamentjének tagjait: bojárt és parasztot együtt látott – nem volt a rendiség alkotmányának hirdetője, országának embereit egyformán szerette. Az ember, Omul. Ez volt az Ő ideálja, s ezért dolgozott kora hajnaltól késő estig – de azért nem esett túlzásba, nem zárkózott el a világtól: színházba is járt, s megtapsolta koncerteken Sauert –, szívesen olvasta Anatole France-ot, s intuitív impulzivitása királyi schöngeisttá tette.
*
Bevallom őszintén, nekünk, román forradalmárok-nak, akik Elisée Reclus és Marx tanait hirdetjük, voltak pillanataink, amikor megdöbbentett a román király konzervativizmusa. Egy lázadó faj, mint amilyen a román, mindig akar valamit, sohasem tud megalkudni. Nekünk a politikában, mint a művészetben, ideáljaink mindég a merészek voltak. Nem tudtunk lelkesedni azokért, akik a békét és nyugalmat szerették, akik nem mertek… Pisarrói vonás amúgy is sok van a román fajban: kalandos élete szokott lenni a legtöbb balkáni latinnak. És a román király úgy jött Romániába, mint egy bonni professzor, aki Kantot olvassa zivataros éjjeleken s képes a Carneval harsogása mellett a halálról gondolkozni – hohenzollerni Károly szomorú előkelőséggel s csodás nyugalommal ült a királyi székbe, mint egy mentor, aki lármás gyermekhadat szemeinek szelíd okosságával kell csitítson.
*
Amikor a román király Romániába jött (nagyanyám mesélte harisnyakötés közben fehér éjszakákon, beszélő kemence vörös fénye mellett) – Bukarestben még alig voltak házak, s Kafta volt a parlament. Az utcalámpásokban sárga fátylú fény: fotogén égett, selyem batáron hastáncosnőket kocsikáztatott a bojár, s jaj volt annak, aki földet ígért a parasztnak. A katona még nem volt a miénk, hanem az uraké volt, a politikát pipaszó mellett csinálták a hoszpodárok, ami kevés írás és olvasás volt, azt párizsi könyvesek szállították – a Dunán tutajok folytak s szenvedések –, s nagyobb volt bánata a pásztornak, mint a havas, amelyen furulyázott. Ami kevés állam és alkotmány volt, azt is török pasalik formulázta: a paraszt rab volt s kezet kellett csókoljon a bojár maitresse-ének, a templomban görög és szláv istent dicsértek a papok, s mindenkié volt Románia, csak a magáé nem…
*
Carol nem ijedt meg a Balkántól. A gáláns gárdahadnagy nem utálta az ótvaros parasztokat, a kutyaugatásos falvakat, a vad és panaszos erdőket – utakat és szíveket nyitott, vasutat szántott az éjszakába, gondolatokat ébresztett az elmékben –, ledobatta a granicsár bocskorát, hogy sorkatonát csináljon a zsoldosból, a Kaftá-ból parlamentet csinált, alkotmányozta a gőgöt, jogot hirdetett a népnek, gőzekét vásárolt s könyvtárba olvasztotta a fulladásos úrimurikat, kiűzte a maitresse-eket és a bajadérokat, s házasságra szoktatta a feudálist. A pellagra virágjára reáküldte a kultúra bágyasztó őszét, hogy minden hervadjon, ami nem az életé, s megcsinált egy balkáni lehetetlent: állammá formálta a román humuszt, melynek véres aranya Párizsnak leghálásabb csendülése volt.
*
A király életével fizetett az áldozatért. Abban a korban, amikor a német hercegek párnázott széken olvastatják fel maguknak udvarmestereik jelentéseit – hohenzollerni Carolnak még mindig dolgoznia kellett. Az állammá fejlesztett románság, az alkotmányig emelt öntudat már speciális életet akart élni. Az alkotmányfejlődés pártokra osztotta a románságot, s kialakult a dzsentri, a bojár és lateiner csodálatos keveréke. Természetesen, amit a középosztály akart: politikában, szociológiában, művészetben, iparban, azt a bojárság ellenezte… Az alsó osztály önállósított kultúrát akart s balkáni blokkot; a felső osztály, a latin tory: franciáskodott. Carol király egy öntudatos, poroszos román középosztályt alkotott – mely nem majmolta a francia kultúrát, de nem zárkózott el hasznos külbehatásoktól sem. Ennek az osztálynak voltak kombattánsai a politikában: Carp Péter, Take Ionescu, Marghiloman, az öreg Rossetti, művészetben és irodalomban: Vlahuta Sándor, tudományban: Babes, akikből hiányzik a pissarói vonás, de annál több a komoly kvalitás: megteremtették a román kultúra exportját anélkül, hogy vámsorompókat emeltek volna John Bullnak vagy Jean-Baptiste-nak.
*
Istennek hála, Románia már valóban kultúrállama a Balkánnak. Állami erkölcse megdöbbentően reális – nincsenek teátrális forradalmai, s nem félhetünk, hogy pasalikká süllyed. Azok, akik ma Románia sorsát intézik: a liberális Bratianu, a nacionalista Iorga és a konzervatív Carp: nem epigonok és nem rabjai a moszkovitizmusnak. A Cár, bár Scotus Viator úgy magyarázza: az összes ortodoxok pápája – Romániában nem szuverén – s parancsait Culcerin, a zseniális román generalisszimusz nem követi… Hiába akarnánk Ferdinándtól, az új román királytól, felesége révén, szláv előnyöket kicsikarni a román államéletben – Carol végrendelete a legszentebb hadiparancs…
*
Hogy halálában is nagy maradt Carol, azt szépen és nemesen igazolja legutolsó emberi cselekedete. A nagy király azt kívánta, hogy Curtea de Arges-ben temessék el – a román história e csodaszép panteonjában… A Curtea de Arges valaha a legszebb templomok egyike volt, amelyben a román istent dicsérték a Havas fejedelmei. Ezt a düledező sírboltot, Lecomte zsenije újjá varázsolta: csodájára jártak az amerikaiak… Itt fog nyugodni a bölcs halott, ki a román királyság legelső felkentje volt – s kinek nekrológja a legszebb költemény kell legyen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir