Csécsy Imre: Ukrajnától – Máramarosig

Full text search

Csécsy Imre: Ukrajnától – Máramarosig
Írni-olvasni alig tudó vádlottak állanak Máramarosszigeten a magyar állam bírái előtt. Hazaárulás, felségárulás, a magyar felvidék és az orszok cárja – szegény rutén parasztok ijedten bámulnak az elnök szigorú arcába, alig tudják, alig értik, mi történik velük, körülöttük. A királyi ügyész asztalán titkos iratok feküsznek, orosz grófok levelei, rutén tized-intellektuelek válaszai – „az orosz sas széttépte láncait a Balkánon, most tudjátok, mi következik…” A királyi ügyész külügyminiszteri ambícióval bogozza az orosz nagyurak politikai tervének szálait – szegény rutén parasztok még ijedtebben bámulnak és – mit tehetnek egyebet – letagadják a csillagot is az égről. Csendőr, pap, szolgabíró, az állam nyikorgó gépezetének minden kis kereke egy életen keresztül mindig beléjük kapaszkodik – vallást, törvényt, hazát, az orosz cárt és őfelségét, a királyt, akinek a nevében majd el fog hangzani az ítélet, mindezt csak azért találták ki, hogy őket nyomorítsák. A pap zsarolja, a csendőr pofozza, a vizsgálóbíró vallatja, őfelsége, a király nevében el fogják ítélni őket – tagadnak és megőrülnek a rettegéstől.
Miről van hát szó? A gróf Bobrinskyk s talán a Vorobcsukok is – egynéhányan – tudják, de a vádlottak s az istenadta rutén nép aligha sejti is. És nem sejti a magyar társadalom sem, a minisztériumok komoly honmentői éppoly kevéssé, mint a nyájas újságolvasó közönség. Nem sejtik, hogy Máramarosszigeten egy megdöbbentő szociális tragédiának nem is utolsó hullámai s a Habsburg-monarchia csődjének nem is utolsó tünetei zajlanak le. Nem sejtik, hogy a rutén nép a magyar föld mindennyelvű páriahadának legnyomorultabb, legműveletlenebb és legkizsaroltabb tömegét teszi. A közigazgatás és igazságszolgáltatás mindenütt egyformán elviselhetetlen rendszerén kívül, mely oly dús számmal termi a Crainquebilleket e hon bércei közt, a rutén népnek tetézett átka a görögkatolikus papság. Hiszen minél műveletlenebb, minél inkább állati sorban élő egy nép, annál nagyobb szüksége van a papra – igazabban: annál könnyebben tudják vele elhitetni a papjai, hogy szüksége van rájuk. A születéstől a halálig nincs a rutén paraszt életének olyan mozzanata, ahol a pap ne „segítené” és a segítés fejében ne zsarolná csontig. De nem is a születéstől a halálig: már a születés előtt és még a halál után is körmeik közt tartják a rutén parasztot az isteni világrend, mint szövetkezet ügynökei. Ott kezdődik, amikor a várandós asszonyt tekintélyes szenteltvízrevaló fejében megáldja a pópa: a satnya kis emberállatot már az anyja méhében megzsarolja a lelkiatya, amikor még nem is tudja, hogy a világra fog jönni, s amikor ha tudná, sohasem akarna a világra jönni. És ott végződik, amikor a megboldogult szelleme ugyancsak nem ellenszolgáltatás nélkül megjelenik a Pásztory Árkád direkt e célra berendezett, magnéziumfényes, tömjénes és süllyesztős házi csodaszínpadán, hogy a könnyező hátramaradottakat halk túlvilági hangon rábírja egy kis váltó aláírására, vagy arra, hogy borjukat, malacukat, sovány vagyonkájukat még életükben ráírassák a szent életű és csodatevő szerzetesre…
A magyar államnak s közvetve a magyar társadalomnak nem a legkisebb bűne, hogy a rutén nép példátlan nyomorán meg sem kísérelt segíteni. Iskolák helyett egyházak épültek, becsületes közigazgatás helyett kapzsi és műveletlen, de ravasz papokra bízták a sorsát – vajon érthetetlen-e, ha a nép felfigyelt az első szóra, mely nyomorúságának öntudatára ébresztette – hogy istenváró áhítattal fogadta az igét, mely oly egyszerűen mutatott rá a szabadulás útjára: el kell szakadnotok a görögkatolikus egyháztól és csatlakoznotok kell a keleti egyházhoz, amelynek fele mindnyájatok édesatyja lesz, egy világbirodalom ura, a hatalmas Russija császára… Vajon kell-e bonyolult politikai összefüggéseket keresni az isten állatkertjének birkalázadása mögött – vajon a szélhámos orosz grófnak, a rutén falvak miniatűr strébereinek, az Athos hegy romantikájának s a külföldi újságírók jelenlétének kell-e mélyebb értelmet tulajdonítani, mint amekkorát egy nyomorult tömeg föltápászkodni akarása megérdemel?
De igenis kell. Mint ahogy az ortodox egyház mindig és mindenütt a pánszlávizmus ügynökszervezete volt, mint ahogy a macedóniai bandák is a görög és bolgár egyház, a patriarchatus és exarchatus küzdelmét vívták: úgy a rutének egyházi skizmája, ha magának a népnek akarásában nem is, a külföldi mozgató-központok számításában végső soron mindenesetre politikai tendenciát takart. De mint ahogy a macedóniai bandaharcok csak a feudális török uralom értetlensége és halálra kárhozottsága révén fejlődhettek ki a balkáni nemzetek szabadságharcává: úgy a rutén skizma politikai apropóját is az osztrák–magyar külpolitika levegőben lebegése teremtette meg. Egy súlyos nemzetiségi probléma tekintetében, melynek fontosságát most maga a kormány igyekszik túlozni, Ausztriában egész más álláspontot követnek, mint nálunk. A galíciai rutének, mint a lengyelek ellensúlyozói, a kormány szempontjából fontos centripetális hivatást töltenek be, akikkel a kormány a politikai taktika követelményei szerint ugyan, de mindig kompromisszumosan bánik – nálunk ők a legelnyomottabb, politikai öntudattal legkevésbé bíró nemzetiség, melynek nemcsak hogy semmi súlya, képviselete nincs a törvényhozásban, de amelyet az „egységes államelv” minden fullajtárja egyformán zsarol, üt és rúg.
Így történt, hogy a külpolitika szempontjából olyannyira fontos rutén nemzeti eszme Ukrajnától Máramarosszigetig való lényegéből és értelméből egészen kivetkőzött. Az ukrajnizmus, az orosz birodalom nemzetiségi problémáinak legsúlyosabbika, a rutén nemzet fölszabadulási törekvését jelenti az orosz uralom alól: nálunk pedig a rutén mozgalom – ha ugyan van ilyen – éppen a cár birodalmához való csatlakozást írta zászlajára. Oroszországban a görögkeleti ruténség akar elszakadni a görögkeleti Oroszországtól – nálunk a katolikus ruténség akart csatlakozni az oroszság révén a görögkeleti valláshoz, vagy amint Tiszáék fordítva beállítják: a görögkeleti vallás révén az oroszsághoz. Az ellentét mindenképpen nyilvánvaló s újabb bizonyítéka annak a szociológiai elméletnek, hogy a nemzetiségi törekvések mélyén sohasem valami ködös idealizmus bűbája lappang, hanem mindig a legelsődlegesebb gazdasági érdekek belátása. A modern politikai tudomány – amelytől persze Tisza vagy Sándor János éppoly távol áll, mint Berchtold gróf – ebből azt a következtetést vonja le, hogy tehát a külpolitikai viszonylatokban is súllyal, lehetőségekkel bíró nemzetiségek szeparatisztikus törekvéseinek ellensúlyozására az egyetlen alkalmas módszer az emberiesség politikája, amely nélkül azonban még a jelentéktelen nemzetiségekből is súllyal és lehetőségekkel bírókat csinálnak a társadalom kigúnyolt törvényei. Modern közigazgatás, becsületes kultúrpolitika, a megélhetés védelme, az amúgy is primitív kultúrigények kielégítése: ezek azok az eszközök, melyek már régen kiküszöbölhettek volna politikai életünkből minden nemzetiségi problémát, rutén kérdést és román kérdést, hazaárulási és paktumos komédiát egyaránt – minden külpolitikai mumusaikkal együtt.
Hogy okos külpolitika csak becsületes belpolitikán alapulhat, az nem új igazság. Persze, Tisza-Berchtoldék ezt sohasem fogják magukévá tenni. De akkor nem szabad csodálkozniuk és felbőszülniük a rutén „hazaárulás” felett, aminthogy ne csodálkozzanak és ne bőszüljenek fel akkor se, ha majd rövidesen nemcsak az ország valamennyi nemzetiségét, de magát a színmagyarságot kell skizmák vádja miatt törvény elé állítaniuk…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir