Nagy Lajos: Szederkényi Anna: A nagy nő

Full text search

Nagy Lajos: Szederkényi Anna: A nagy nő
Férfiembernek ma, amikor a világon mindent férfiak csinálnak, tehát az irodalmat is, különösen érdekes a nőíró, ha őszinte, ha az írást, mint szintén férfimesterséget, legalább egy kissé nőivé tudja tenni, azáltal, hogy bármily burkoltan is, valami keveset ad a maga lelkéből. Nőknek is érdekes ez, mert új valami a férfiírások rengeteg árjában. Egyelőre igen ritkán van ilyen értékekhez szerencsénk, bár túlságos sokat nem kívánunk a nőíróktól, csak valami keveset – hiszen a férfiírások legtöbbje sem hordozza az írójuk legigazabb gondolatait, vélekedéseit és vágyait, meg ezeknek az írásoknak is a legnagyobb része eltanultság, a legjobb író is természetszerűleg csak kevés újat ad a már napvilágra került dokumentumokhoz.
Tehát a női elme szabad gondolkodása, a női szem érzékeny nézése, ezekből fakadhatnak azok a legspeciálisabb értékek, amelyeket nők írásai számunkra – férfiak és nők számára egyaránt – hozhatnak. A „Nagy nő”-ben, ebben a tökéletlen, de nem értéktelen regényben vannak ilyen részletek, és történetesen – mert nem okvetlenül kell, hogy így legyen – ezek a regény kimagasló pontjai. Eveline izgalmas öltözködése és kétségbeesetten rafinált magacsinosítása, Eveline boszorkányi munkája, amellyel Márthát bűnre akarja kényszeríteni, meg általában az Eveline alakjának egész megrajzolása s ennek az antipatikusnak és gonosznak – de nem valószerűtlennek – megcsinált nőnek a gondolatain, cselekedetein, mozdulatain keresztül való itt-ott akaratlan, sőt leplezett és akarat ellenére való, szubjektív megnyilatkozások: ilyen kimagasló részek.
Pedig Evelinet „a másik”-nak, a gyűlöltnek csinálta meg az író, akihez modelljének kellett lennie, amely modell ellen szegződtek a valóságban is fájdalmas indulatai – szeretettel és mintegy szubjektíven Márthát festegette, a Mártha figuráján keresztül szólhatna néha őszinte líra hangján –, mégis a Mártha alakját látom egészen recipeszerűnek, rossz férfiírók hamis csinálmányai alapján készültnek.
Persze, a „Nagy nő”-ben is megtaláljuk a nőírásoknak azt az általános tulajdonságát, hogy az író körülbelül oly erotikával festi nőalakjait, mintha férfi lenne és úgy nézné őket – kívánva őket, vagy húzódozva tőlük –, a férfiakat pedig ugyanazzal a pózolt érzéketlenséggel rajzolgatja, mintha megint csak férfi lenne.
Legszimpatikusabb e regényben az író szándékainak nemessége, a lelkessége, a hangjának izzó, izgatott csendülése, a nem csekély bátorsága. A feladat, amelyet megoldani próbált, a maga egészében túlhaladja az erőit, a komponáló képességét, egységbe fogó energiáját. Stílusában sok a modorosság, túl sok a hasonlat, s ezeknek a hasonlatoknak a legtöbbje zavaró, mert felesleges, sőt rossz. Mondhatnám, minden egyes hasonlata egy-egy folt, egy-egy szépséghiba… „Az automobil elrohant az ablak alatt, öntelten pöfögött, szuszogott. A tülök, mint a végrehajtó dobverése csendes falusi délelőttökön, megrezzentette még a hajuk szálát is.” Hát nem úgy rezzentette meg – jegyzi meg a kritikus szerényen –, csak: megrezzentette.
„Mint a szunnyadásából messzi bömbölésre felhorkant bojtárgyerek a puszta végtelenségébe, úgy figyelt a méltóságos asszony a beverődő hangokra.”… Itt meg egészen bizonyos, hogy másképpen figyelt. És sok-sok ilyen hasonlat, megírásbeli modorosság… Érdekes, hogy a könyv második felében, ahol már valami elementáris hév ragadja magával az írót, ahol nem is érhetett rá már annyit pepecselni, ezek a „virágok” elmaradnak, a nyelv egyszerűbb és kifejezőbb, semmi nem zavar bennünket. Itt szikránként csillannak ki egyes apró, drámai erővel ható jelenetkék: A kalapvásárlás, Evelinenek a Mártha kesztyűtlenségére tett megjegyzése… stb.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir