Szabó Dezső: Búcsúzások

Full text search

Szabó Dezső: Búcsúzások
Mindent elvesztett és akkor nagyon-nagyon gazdag lett. Úgy jött rá ez a gazdagság, mint nagy szárazságok bő zápora. Eddig azt mondta, én én vagyok. És égett, mint a gyűlő fakadék, és mindenfelé sötét falakba zúzódott homloka. Énje cilicium, ereje sajgó kietlenség volt. Most szelíden alázatosan mondta a szent banalitást, ember vagyok. S ez az égbolt határtalan elpihenése volt.
Cél nem termett többé benne, de együtt fájt minden akarattal. A jóság nem gondolat, nem érzés volt nála. Olyan volt a jóság benne, mint az örökhullás a hulló világokban, a világ fájt s ő jó volt.
S mikor meggazdagodott minden emberrel, minden mozgással, minden fájdalommal, mikor szent vendégfogadás mámorával szorította testéhez az ötsebű világot, elébe álltak mondván: Menj meghalni!
– Miért kellene meghalnom? – kérdezte. – Nézzétek, hogyan élek mindenben és mindenkiben. Bennem lesz ember-muzsikává ez a nagy süket rezgés, jóság az én vágyam és szánakozás az akaratom. Miért lopnátok engem ki annyi életből?
– El kell menned meghalni. Ne nyomd le lépteid nehéz kérdésekkel. Csak a könnyű halál terem a jövőnek. Az elítélt vonakodása súlyos adósság a túlélők vállán. El kell menned meghalni.
Akkor ő meghajolt, mintha anyja kezére hajolt volna és így szólt: – Megyek. – Azután felnyitotta szemeit, benézte a világot, az egész világot és nem volt többé külön ő és külön a világ. Egy hosszú sírás, egy végtelenbe hulló vágyakozás volt az egész külső-belső együttség. Az élet utolsó éneke a halál felé.
Majd magára nézett. Amint látta magában nyüzsögni, áramlani, tűnni, jelenni a világot, akaratok záporát, fájdalmak örök levését, a tenger élet tenger szeretetté lett benne. Lelke Ulisszesz vak óriása lett, kiült érzékei odújába s végig simogatta az átmenő dolgokat. Minden jelen lett visszamélyült életében s minden megélt ott sütkérezett körötte. Búcsúzni kezdett:

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir