III.

Full text search

III.
Mimi meglátott valakit az utcán. Kihajol az ablakon. Int. Mosolyog. Aztán megfordul – tapsol örömében – vidám, könnyű szaladás a falépcsőn, az ajtó kicsapódik s ott áll: a kis diák.
Rózsás arc, szőke haj, szélesre kötött nyakkendő – félcipő – térdnadrág. Eddig rohant – de most hirtelen megáll – nem tud mihez kezdeni – liheg – borzasztóan elpirul s lesüti a szemét.
Mimi mosolyogva nézi: kedves fiú!
A diák is zavart mosollyal felpillant a lányra.
Mimi int: gyere közelebb.
A diák félénken közeledik.
Mimi: no gyere te kis fiú. Megfogja a kezét: milyen finom. Megsimogatja az arcát: milyen rózsás! A fejét: milyen szőke! Közelebb húzza, megint megpaskolja az arcát: te kis kedves. És milyen csinos és milyen tiszta – gyönyörködve nézi végig – a diák zavart, ügyetlen, kedves.
Most Miminek eszébe jut, hogy hiszen ez egy áldozat szegényke – meg kell nézni, van e ennél valami. Átkarolja s gyorsan átkutatja – megnézi a kezét: nincs gyűrűje – a mellényzsebét: órája sincs – átkutatja a kabátja zsebeit – csak egy zsebkendő került elő – parfümös – megszagolja – eldobja: ez semmi! Bosszankodva: de hát nincs semmi pénzed? A diák szomorúan nemet int. Megfordul, reménytelenül, lesújtva és gyámoltalanul s már menne is kifelé – mikor a lány nagyon megsajnálja: a szegény! No jöjjön csak maga kis kedves – azért nem kell szomorkodni. Oh, milyen fiatal s hogy reszket szinte – jöjjön –
átöleli, simogatja, becézi, tréfásan meghúzza a fülét, megpaskolja az arcát, a fiú ügyetlen kezeit a dereka köré fonja s csendesen, halkan keringőzni kezdenek – a mozdulatok mind szabadabbak lesznek – az arc kipirul, a fejek közelebb hajolnak – a szívekben zenélni kezd a szerelem, a muzsika egyre olvadóbb – megállanak, kacagva egymásra néznek – csók –
de ekkor előugrik a három csavargó, akik eddig is dühösen nézték a jelenetet – szétválasztják őket – a kis fiú ellenkezik – de hogy bírna ő evvel a három vad alakkal – akik kilódítják az ajtón. Eltűnt, de a lépcsőn – az udvaron és túl az utca zajában is még sokáig hallani a gyenge sírását.
A szobában a legények Mimi felé fordulnak, nagyon dühösek. Mimi sajnálja a kis fiút – sír. A csavargók csúfolják: ez kell neki – ez a kis senki. Szerelem kell neki. S még sajnálja – siratja.
Az első legény kihúzza a kését s megfenyegeti a lányt: vigyázz: – leszúrlak! Ha most nem csinálsz valamit, ha nem leszel ügyesebb – véged lesz! Az ablakhoz!
Mimi remegve engedelmeskedik. A három csavargó újra elbúvik. Még hallani a síró gyermek gyenge panaszát, s amint a nő az ablak előtt kelleti magát, megint a felkínálás, vágykeltés motívuma, mely mindjobban fokozódik s hirtelen erős, fűszeres, egzotikus színezetet kap –

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir