József főherceg miniszterelnök-jelöltsége

Full text search

József főherceg miniszterelnök-jelöltsége
József főherceg miniszterelnökségének tervéről néhány egyetemi közjogtanár már kifejtette a maga véleményét s egyikük szerint sem lenne alkotmányjogi akadálya annak, hogy a főherceg kabinetet alakítson. A napi publicisztika azonban általán heves közjogi aggodalmakat táplál. Ez aggodalmak lényegileg a következőkben foglalhatók össze: A Habsburg-család minden tagját a Hausgesetz olyan függőségi viszonyban tartja az uralkodóval, amely egy főherceg által vállalt magyar királyi független felelős miniszteri állást egészen illúzióriussá tenne. A leaderség pedig talán helyettesíthetne egy főherceg-miniszterelnököt a beszédben, de nem a személyes felelősségben. Vád alá helyezés esetén hogyan ítélkezhetnék a parlament a királyi család egyik tagja fölött, aki még magánjogilag is ki van véve a rendes bíróságok hatásköre alól s akit törvény szerint büntetőjogilag is más közönséges haladónál fokozottabb védelem illet meg?! Minderre az aggodalomra teljesen elegendő egyetlen felelet, az Andrássy Gyuláé: hogy József főherceg a felelős magyar miniszterelnöki állás vállalásával természetszerűleg vállalná azokat a kötelmeket is, melyeket a magyar törvény a felelős miniszterekre kiszab. S kétségtelen, hogy attól a naptól, melytől József főherceg ilynemű, de már kinevezését megelőzően törvényjavaslat formájába öntött nyilatkozatát a király szentesítené: átmenetileg egyedül az a törvény lenne rá épp úgy, mint magára a királyra irányadó, még a Hausgesetz-cel szemben is. Lex posterior derogat priori.
De az alkotmányjogi aggályokon kívül politikaiak is volnának bőven. A monarchista nacionalizmus fő ellenvetése, hogy a legmagyarabb főherceg annyira értékes neve a pártok tusájában megkopnék s ez kára lenne a nemzetnek és a dinasztiának egyaránt; a demokráciáé pedig, hogy a népképviseleti rendszerre háramlanék helyrehozhatatlan kár belőle, ha élére, csak átmenetileg is, a királyi család egyik tagja kerülne. Minderre szintén lehet felelni. Könnyen elképzelhető például, hogy a királyi család egyik tagjának nevéhez nem éppen politikai, de katonai téren fűződjék olyan balsiker, mely népszerűségét alaposan kikezdi. És mikor a köztársasági kormányformára áttérő Oroszországban a demokratakabinet feje egy herceg, akkor alkotmányos monarchiában rendkívüli viszonyok egy főherceg átmeneti miniszterelnökségét elfogadhatóvá tehetik, különösen, ha a főherceg olyan programmal jön, amely egyenesen kedvez a demokráciának. Érvek és ellenérvek tehát, látnivalóan, volnának. Csakhogy, mikor József főherceg arra gondolt, hogy vállalja a missziót, amit királya rábízott, aligha hitte, hogy jelöltsége körül ilyen vita fog kerekedni. Erre is áll, amit Széchenyi írt valamikor Naplójába, hogy a szerelem nem okoskodik, ha okoskodik, nem szerelem többé.
Gondolatnak bár szokatlan, de nagyon is érthető gondolat volt József főherceggel kísérelni meg a koncentrációt; mint aki mindenik párt fölött áll, politikailag sem múltjával, sem jelenével nem exponálta magát, legföljebb annyiból, hogy magyarságát mindig exponálta. S mikor Tisza, mát lemondott állapotban, elbocsátása okát föltárta s a választójog során nála többet kívánó királyt és pártokat a nemzet és a dinasztia végromlására figyelmeztette, József főherceg missziója még érthetőbbé s közjogi tekinteteket is enyhítő szimbolisztikus árnyalatúvá vált: íme, a király választása a nemzet és a dinasztia végromlását hirdető Tiszával szemben házának egy oly férfira esik, akire a nemzet magyarsága s ő dinasztiája védelmét nyugodt lélekkel bízhatná s aki a demokrácia számára sem hozhatna csalódást, hiszen közel három esztendőn át élt minden hadvezérnél megértőbb életet a lövészárkok népével együtt.
És így még ha kudarcot is vall József főherceg missziója, akkor sem volt hiába s akkor is éppen e kudarcot vallott misszió alapjáról indulhat ki a kibontakozás újabb kísérlete.
Mert e kudarc kettőt jelentene; elsőbben azt, hogy ha a parlament ez idő szerinti többségét ő sem volt képes koncentrációra bírni, akkor mennyire nem lett volna erre képes bárki más; s másodszor azt, hogy ha egy szélesebb mérvű választójogi kiterjesztést vállaló József főherceg kezében sem látta volna a többség a nemzet és a dinasztia sorsát jó kezekre bízva, akkor legalább végérvényesen kitűnnék, hogy király és többség között a választójog kérdésében valóban áthidalhatatlan az ellentét. Ami azonban még nem jelentené azt, hogy király és parlament között is áthidalhatatlan; hiszen éppen azért biztosít az alkotmány a királynak korlátlan házfeloszlató jogot, hogy ilyen nézeteltérések között az áthidalást lehetővé tegye.
S ha már most ezek után a király kisebbségi kormány kinevezésére s még a háború folyamán házfeloszlatásra is kényszerülne, a felelősség e nem kevésbé szokatlan lépésért ugyancsak Tiszára és a többségre hárulna. Semmi egyébre nem szükséges e ponton emlékeztetni, mint éppen Tisza folytonos unszolására, mikor az 1905-i választáson kisebbségbe jutott; hogyan hirdette mindegyre a többség múlhatatlan kötelességének a kormányvállalást, még programja ellenére is. S ha az idézetre Tisza most azzal felelne, hogy 1905-ben a király vonakodott hozzájárulni a többség programjához, jelenleg pedig a többség vonakodik hozzájárulni a királyéhoz s másrészt ha 1905-ben a többség a kormányvállalás feltételeként kikapcsolhatott teendőiből bizonyos törvényhozási feladatokat, akkor most a király is megteheti ugyanezt s a választás próbáját békeidőkre halaszthatja: egyetlen ellenvetés elég, hogy ez az egész párhuzam is összedőljön.
Az orosz kormány felállította a maga hadi céljait: annexió- és hadisarcmentes békét akar a népek önrendelkezési joga alapján. Régen túlvagyunk azon az elméleten, hogy egyik állam a másik állam belügyeibe bele nem avatkozhatik. A háború sem egyéb, mint folytonos beavatkozás s a békekötés, amely annexiót ír alá, éppenséggel a legnagyobb beavatkozás, hiszen egész államterületeket von a rajta lakókkal együtt a maga szuverenitása körébe. Ha tehát az új Oroszország hadi céljait Ausztria és Magyarország uralkodója magáévá tenné s népei önrendelkezési jogát ellenségeink előtt elsősorban azzal akarná demonstrálni, hogy a demokrácia követelményeinek megfelelő választójogi reformot juttatna tető alá Magyarországon is: mondhatná-e Tisza, hogy ez a kérdés bízvást elodázható? Hadüzenet és békekötés joga a magyar alkotmány szerint is korlátlanul a királyé. Tegyük föl, hogy a gyors békekötés többek közt attól függne, hogy bevezetik-e Magyarországon is az általános választójogot. Megakadályozhatná-e Tisza a maga többségével, hogy a király békét köthessen? Itt dől el, hogy a többségi elv merev alkalmazása sokszor nagyobb bűn a parlamentarizmus ellen, mint a kisebbség obstrukciója vagy akár az uralkodói oktroy. S jöhet idő, mikor éppen a parlamentarizmus érdeke parancsolja, hogy szavazás előtt a többség kivonuljon az ülésteremből.
Május 28.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir