Ignotus: A politika mögül • Miért nem Andrássy?

Full text search

Ignotus: A politika mögül •
Miért nem Andrássy?
Előre megmondom, hogy nem tudok felelni erre a kérdésre. Nem tudom, hogy miért nem Andrássy lett most miniszterelnök. Amennyire neki kellett volna lennie: parlamenti szokás, politikai felelősség és kötelesség szerint, mint a kormány megbuktatójának, mint a kormányt megbuktatott politika vezérének, mint a kormánnyal szemben álló közvélemény választottjának: annyira érthetetlen, hogy nem ő lett. Amily minden hajlandóságra érdemes az Eszterházy Móric gróf múltja, amily minden támogatásra érdemesnek s elégtétellel kecsegtetőnek mutatkozik, amit e sorok leírásáig, június 13-án délig, kabinetalakító irányai jeleznek: az ő megbízatása oly nyilvánvalóan pótlása vagy megkerülése annak, hogy az új rendszer Andrássy körül rendeződjék. Mi volt ennek oka?
Még egyszer mondom: nem tudom. S akármerre akármit nézek: nem tudom.
Ő maga nem akarta volna? Ezt nem lehet róla, éppen őróla feltenni. S ha akár felületesség, akár rosszindulat így látná: most már bizonyosság van arról, hogy nem így volt. A Magyar Hírlap, mely hosszú évek óta sokkal közelebb áll Andrássyhoz, semhogy róla szólokat feltétlen értesültség nélkül írna, megírta a napokban, hogy Andrássy állandóan kész volt a felelősséget vállalni a politikáért, mellyel a kormányt megbuktatta, s az új kormányzati politikáért, melynek lehetőségeit ő segített megteremteni, melynek egyengetéséből bőven kivette részét.
E politikában lettek volna nehézségek?
Inkább: ami felvilágosodottság, áldozókészség, nagy stílus és személyes tekintély kellett arra, hogy a Tiszáé után következő kormány fedezhesse, mint ugyancsak a Magyar Hírlap írja, a királynak azt az állásfoglalását, melyet részben az ellenzék váltott ki: Andrássyban mind megvolt, Andrássy mind latba vetette – és sikerrel vetette latba. Ha nevezetesen a választójog dolga körül ma már a történeti, a parlamenti pártok kimondott akaratban s kölcsönös helytállásban találkozhatnak a parlamenten kívüli törekvéssel és közvéleménnyel, azt Andrássynak köszönhetjük, s köszönheti önmagának az az Andrássy, ki az ő plurális választójoga óta, mely magában is, bármi jelszókat vetettek akkor ellene, igen haladott, igen ígéretes, mert (már akkor!) városi, polgári és munkási választójog volt, e dologban egyre és szakadatlan tudott és mert balfelé haladni. Andrássy nem akadálya a választójognak. Inkább: egyik kezessége.
Vagy tán az Ausztriával való gazdasági kiegyezés dolgában volna megbízhatatlan?
Ami a gazdaságiakat illeti: az egész ország állandóan láthatja, hogy Andrássy nem az az ember, ki szakálláspontokra állna olyan dolgokban, amikben nem szakember. Ami a politikát: azt is tapasztalhattuk, nem mától fogva, hogy mily komoly abban, hogy az ország szabad kezét fölöslegesen meg ne kösse s fejlődése számára megköveteljen minden szabadságot s megkívánjon minden lehetőséget, olyan komolyan veszi a nemzetközi összefüggést is, melybe Magyarországot erőviszonyai rendelik. Az ő Ausztria-Magyarországja nem felmondásra való monarchia. Ő amit az ország nevében vállal, hátsó gondolat nélkül vállalja. Ő ami köteléket az ország biztossága végett szükségesnek ítél, nem nézi sem mézes madzagnak, sem papírfonálnak. Nem lerázásra nyugszik bele, hanem viselésre. S nem beszakadásra, hanem megmaradásra. S az őszinte és teljes és végleges ráhelyezkedés az Ausztriával való megegyezéses együttélésre előtte éppúgy nemzeti politika, mint az együttélésen belül a magyar állami és nemzeti egyéniség teljessége s önjogúsága.
Vagy tán messzebb nemzetközi politika dolgában volna veszedelmes?
Az előbbiekben benne van a felelet erre is. Én régóta vallom, többször ki is fejtettem, hogy Ausztriával való viszonyunk dolga éppúgy külpolitikai dolog, mint akár az Amerikával vagy Oroszországgal való. Viszont mint Ausztriához: a világ legmesszebb tartományaihoz, legváltakozóbb lehetőségeihez való viszonyunkat is elsősorban a földrajz szabja meg. S éppen e felől kolportálják Andrássynak egy mondását, mely sokkal inkább rávall, semhogy költött lehetne. Azt, hogy «az orosz forradalom sok mindent megváltoztathatott, csak a földrajzot nem.» Azt hiszem: ez aranyigazság. S azt hiszem: ki mentül közelebb áll akár Ausztria, akár Magyarország kormányrúdjához s kinek minél véglegesebben összeforrott sorsa e monarchia életével, annál jobban kell tisztelnie a földrajzot. Még az entente népeiben s kormányaiban is, kik harmadik éve viselnek háborút a földrajz ellen, ösztönszerűen benne él a tisztelet a földrajz s a földrajz emberei iránt. Innen van, hogy nemcsak a németek, kiknek birodalma s az osztrák-magyar monarchia érdekközösségét Andrássy éppoly komolyan veszi, mint e monarchiában Magyarországnak Ausztriával való együvé rendeltségét: nemcsak a németek tekintik Andrássyt hazája s a dunament nagyhatalom reprezentatív férfiának, de az entente is s nemkülönben a neutrálisok. Ebben egy a vélemény úgy Londonban, mint Párizsban, úgy Rómában, mint Bernben, Hágában és Stockholmban. S a legdühösebb ellenfél is a legnyíltabb tisztelettel becsüli benne a kemény, de felvilágosult és méltányos ellenfelet, ki a háború eleje óta éppoly lojálisan szolgálja a háborút, mint amily kitartóan szolgálja a békét, s legérdekeltebb létére is középpontjában áll és tud állani a háború s a béke ügyeit tárgyaló elfogulatlan nemzetközi publicisztikának. Az a fajta államférfi, kit egyaránt kíván élünkre úgy a jóbarát, mint az ellenség, mert benne a jóbarátnak van kiben bíznia s az ellenségnek van kivel szóba állnia. Fel lehet-e tenni, el lehet-e hinni, hogy e miatt nem volna magyar miniszterelnöknek való?!
Mi hát az oka, hogy nincs az ő természetes helyén, s e percben nem áll sem a monarchia, sem Magyarország kormányának élén? Harmadszor is azt kell mondanom, hogy nem tudom. Bizonyára tiszteletreméltó ok, mert nincs ok fel nem tenni a legtisztább, a legnemesebb, a legszentebb szándékot mindenkiről, kinek most az ország sorsában szava, a történelem előtt felelőssége lehet. De egyet tudok, egyben bizonyos vagyok – s hogy ezt megállapíthassuk, azért nem árt felvetni a kérdést, amire felelni nem tudunk. Hogy miért nem Andrássy lett most miniszterelnök, azt nem tudjuk. De hogy milyen körülmények tették lehetővé, hogy ne ő legyen, s milyen körülmények közt lett volna lehetetlen, hogy ne ő legyen, azt tudjuk. Lehetséges volt azért, mert a parlamentben, melyben a nemzet többségét s kisebbségét, egyik és másik akaratát képviselik és viaskodtatják, nem képviselik a nemzetet. S lehetetlen volna, ha képviselnék, s ha aki a parlamentben vezette a győzelmes politikát, nemcsak kiszámíthatatlan s megállapíthatatlan meggyőződések, benyomások és sejtelmek szerint, de a parlament összetételének, származásának s jelentőségének kézzelfogható adatai szerint is a nemzeti akarat megszemélyesítőjének volna tekintendő. Általános szavazatjog parlamentje nem szorulna rá, hogy végre is királyi beavatkozás nyissa meg a nemzeti akarat előtt az utat, melyet egy mesterséges többség formai hatalma elállt előtte. S viszont amely parlamentben magában tud győzni a közvélemény, ott a győzők s a győztes vezérek személyében sokkal határozottabban kijelöli és kiemeli választásának férfiait, semhogy alkotmányos érzés tűnődhetnék vagy habozhatna abban, hogy kit illet meg a kormányzás.
Száz szónak is egy a vége. A válság nem hiába alakult a választójog köré: lefolyásával is megmutatja, mennyire a választójog miatt élünk válságban, mennyire a választójog híján válságos életünk.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir