Erdély Jenő: Megjegyzések egy rezignált sóhajhoz

Full text search

Erdély Jenő: Megjegyzések egy rezignált sóhajhoz
A Nyugatnak az a nagyon érdekes cikke, mely dr. Hesslein József úr tollából a köztisztviselő-problémát fejtegette, mellékesen tartalmazott egy rezignált sóhajtást is a sajtóról. A cikk szerint a napisajtónak lenne feladata, hogy a közvéleménnyel megértesse az állam által használt szellemi munkaerő kellő megfizetésének szükségességét.
«Sajnos azonban» – írja – «a sajtó nem teljesíti e tekintetben hivatásszerű kötelességét. Azt nem lehet tagadni, hogy a tisztviselők helyzetét az utóbbi időben a sajtó is nagyobb megértéssel tárgyalja, de ez nem sokkal terjed túl a szánalom érzésének hangoztatásán. És ez természetes is, mert a sajtó is osztályérdekek szolgálatában áll. Azonkívül az újságkiadás üzleti vállalkozás, s ennek sikere érdekében a lapnak nem azt kell írnia, amit ő a közönségével el akar fogadtatni, hanem amit a közönség tőle kíván. Egy szenzációs bűnügyi esetnek sokkal több hely jut a lapok hasábjain, mint az egész társadalomra nagy fontosságú kérdéseknek, amilyen például a tisztviselőkérdés.»
Nem szándékom fogadatlan prókátorként hóna alá nyúlni a védelemre nem szoruló s hivatottabb szószólókkal rendelkező budapesti napisajtónak, de a föntebb szó szerint idézett sorokban tömör kifejezésre jut egy, a sajtóval szemben fennálló tévhit, melynek eltüntetéséhez szeretnék magam is hozzájárulni.
Mindenekelőtt szeretném megjegyezni, hogy a budapesti napisajtó – kivéve a szociáldemokrata párt lapját – nem áll osztályérdekek szolgálatában. A magyar sajtónak jellemző vonása – s a magyar társadalomnak állapot-jelzője – hogy nem űz osztály-politikát. Itt minden újság mindenki számára készül és minden ezzel ellenkező törekvés eddig kudarcot vallott azért, mert a szociáldemokrata munkásosztályt kivéve más osztály szervezve nem volt és így külön lapot sem tudott eltartani. Még az Alkotmány sem támaszkodhatik kizárólag a papi osztályra, mint ahogy a Világ sem tudott zöld ágra vergődni addig, míg kifejezetten a szabadkőműves-páholyok lapja volt. Holott a szabadkőművesek meglehetősen szervezve vannak és nagyjából egy társadalmi osztály hívei.
Melyik osztály érdekeit képviselik hát a lapok? A kiadók osztályáét? Van ilyen? Még ha minden kiadó nagytőkés volna, érteném ezt, de hiszen vannak köztük nehezen élő, vergődő pénztelenek is. A hírlapírók osztályáét? Hiszen az állami tisztviselők azt a támogatást is, melyben a sajtótól részesülnek, nagyrészt annak köszönhetik, hogy éppen úgy a fix fizetéses hivatalnoki osztályhoz tartoznak, mint a hírlapírók. A fix fizetéssel vergődő hírlapírók rokonszenve, megértése az egyetlen osztályérdek-motívum, amely a napilapokban megnyilvánul és éppen ez a köztisztviselők osztályát szolgálja.
Az első megjegyzés tehát nem helytálló. Annál inkább áll a másik: az, hogy az újságkiadás oly üzleti vállalkozás, melynek sikere érdekében a közönség igényeihez kell alkalmazkodni. Ez mindnyájunk érdekében így is van rendén. E sorokkal éppen azt akarom bizonyítani, hogy a dolog miatt nem szabad szemrehányó rezignációt éreznie senkinek.
Végezzünk először azzal a szemrehányással, hogy a sajtó «üzleti» vállalkozás. Tényleg magánvállalkozás. Minden jó lelket mentsen meg az Úr attól, hogy közvállalkozás legyen. A monarchiában a «Wiener Zeitung» az egyetlen állami napilap. Meg is van a látszatja. Hivatalos felköszöntőkön és a k. k. Korrespondenzbüro hírein kívül nincs egyéb az úgynevezett «nem hivatalos» részében. Bajosan hiszem, hogy például az osztrák állami tisztviselők fizetésrendezési mozgalma számára jutna-e hely ebben a k. k. orgánumban «a szánalom érzésének hangoztatására» is. A napisajtó bizony mindenütt a világon magánvállalkozás, akár egyeseké, akár e célra egyesült társaságoké. Ezen még a háború sem tudott változtatni, bár ismerünk egy nagyon közeli poliglott államalakulatot, ahol a vezérkari fővezérnek az volt egyik ideája, hogy be kell szűntetni minden újságot és bevonultatni minden újságírót, a közönség informálásáról pedig majd gondoskodik egy központi hivatalos újság, melyet a hadsereg-főparancsnokság sajtó-osztályán szerkesztenek és adnak ki e célra oda vezényelt közegek. Még a mindenható nagyvezér is megbukott ezzel az eszméjével, pedig mennyi más drága eszméjét sikerült megvalósítania!
Az újság tehát üzleti vállalkozás, de az már nagyon egyoldalú megállapítás, hogy nem azt írja, amit a közönséggel el akar fogadtatni, hanem amit a közönség tőle kíván. A dolognak ez a része szorosan összefügg a magyar napilapok különleges helyzetével.
A napi sajtóinformációt egész Magyarország részére túlnyomó nagy részben a budapesti napilapok szolgáltatják. Bár a vidéki napisajtó saját erényei s a kedvezőtlen háborús közlekedési viszonyok folytán egyre nyer elterjedettségben, a közönség szellemi irányítása és a világesemények felől való tájékoztatása mégis a budapesti napisajtó dolga.
A budapesti napilapok tárgyköre tehát ennek megfelelően rendkívül nagy. Rengeteg az az esemény, amellyel a lapnak foglalkoznia kell. Azután meg a magyar lap nemcsak hírközlő is, hanem a nem létező társadalmi egyesülések purifikáló és szervező munkáját is végzi. A vidéki lapok csekélyebb tekintély-fajsúlya miatt a fővárosi sajtó kénytelen egy-egy vidéki helyi hatalmassággal szemben a közvélemény erkölcsi ítéletét képviselni, s a társadalmi segélyezés ügyét, a leégett várossal vagy a hősi halált halt botosispán családjával szemben kezébe venni. S mindezt a háborús papírkeretek közt röviden, tömören, de állandóan.
A köztisztviselők mozgalmával szemben is ez a helyzet. Budapesti és vidéki gyűlésekről beszámolni, itt-ott egy-egy külön cikket írni minden lapnak kell. Ez minden, amit megtehetnek és a rezignáltak nagy tévedésben vannak, ha azt hiszik, hogy ilyen dologban a sajtónak más a hivatása. Mert mit akarnak a sajtótól? Azt, hogy az újságokban X. és Y. cikkíró, névvel vagy névtelenül nap-nap után a legnagyobb betűvel azt dörögje az «illetékes körök» tág fogalma alá tartozó süket pusztaságba, hogy: adj fizetésemelést, könyörülj, láss be, méltányolj, fizess, jutalmazz? Avult, ódon felfogás ez: a bibliai korban sem vallották. Mert Jericho falai leomlottak ugyan a harsonák zajától – és miniszterek lemondottak már a lapok harsogása miatt – de ahhoz, hogy víz fakadjon a sziklából, nem volt elég a nép jajveszékelése, ahhoz Áron varázsvesszeje kellett. Rombolni, tönkretenni lehet valamit vezércikkekkel, lehet gyűjtés alakjában megmozdítani a magánosok szíveit is – hiszen az újságok háborús gyűjtései hallatlan eredményt értek el – de olyan vezércikket még nem írt senki, amely egy Teleszkyt, Gratzot vagy Wekerlét az állam terheinek 650 millióval való emelésére rávett volna. Nagyon könnyed, hogy ne mondjam, a könnyebbik végéről való értelmezése a sajtó «feladatának» az, hogy lássa el még az egyes társadalmi osztályok és rétegek legspeciálisabb külön érdekeinek képviseletét is.
A legnagyobb betűnél, legtüzesebb vezércikknél többet ér ilyen esetekben az az apróbetűs, ötsoros napihír, melyben meg van írva, hogy ezen vagy azon a gyűlésen tízezer, húszezer, vagy több ember vett részt. Hiába ír a főváros minden újságja minden nap arról, hogy teszem azt kevés a burgonya, adjanak több burgonyát a munkásosztálynak. Ettől ugyan még nem lesz több burgonya. De ha csak egy lapban jelenik meg – a cenzúra elnézéséből – egy ötsoros hír, mely arról számol be, hogy a lőszergyár munkásai szombatig adtak határidőt a vállalatnak burgonya beszerzésére, s ha nem lesz: gyűlést fognak tartani – ennek a kis hírnek sokkal nagyobb hatása van kormányra, fővárosra, burgonyaközpontra, mint minden vezércikknek.
Ma, a szerveződés és szervezettség korában nem lehet arra számítani, hogy a kormány majd lelkesítő újságcikkek hatása alatt fog milliós terheket a közönségre róni. A mozgalmak ereje a tömegekben van és a sajtó csak a tényleges erőviszonyok alapján áll, amikor ilyen vagy olyan formában foglalkozik a köztisztviselők mozgalmával. A számításba jövő tényezők – a technikai momentumokon kívül –: a mozgalom belső ereje, a várható erkölcsi siker mértéke, az olvasó közönség igényei, s legvégül a lap saját vállalkozói érdeke. Legutolsónak és legvégül említem a saját vállalkozói érdeket, mert nem hiszem, hogy bárki is lemondott volna megszokott polgári lapjáról azért, mert túlságosan sok agitációs jellegű közleményt talált benne. Ha a lap hírszolgáltatás dolgában bőséges és megbízható – ami legfőbb hivatása – akkor üzleti szempontból nem elsőrendűen fontos, hogy milyen álláspontot foglal el valamely akcióval vagy nem égetően aktuális teoretikus tárggyal szemben.
Mindazoknak, akik egy elavult ideológia alapján szeretnek a napisajtó hivatásáról – egyéni vagy osztályérdekből kifolyólag – előadást tartani, szolgáljon e néhány felvilágosító sor tájékoztatásul.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir