Vedres Márk: Rodin †

Full text search

Vedres Márk: Rodin
Abban az időben, mikor Párizsban a kiállításokon a szobrok egyformán édeskés, üres, unalmas formákba voltak burkolva és lapos előadásuk mindenkit közömbösen hagyott, jelentek meg Rodin szobrai, nagy feltűnést keltve más formaságukkal – s a fiatal szobrászok ezeket a szobrászat megváltásaként üdvözölték. E szobrokon mindjárt felismerhető volt, hogy Rodin az ő nagy tehetségét főleg az egyes formák tanulmányozására fordította, s a síkkontrasztok felkutatásával, a formák erős megmozgatásával az elérhető leglendületesebb felületet érte el. De mert emellett sem egyensúlyra, sem harmonikus összképre, sem archtektonikus zártságra, a szobrászat ez alapkövetelményeire gondot nem vetett, alig maradt kész befejezett szobra. Virtuóz agyagmodellírozó volt – mintázásával úgy tudott interpretálni egy darab természetet, mint csak régi nagy mesterek. Ezt legjobban mellszobrain látni. Motívumainak megválasztása azonban azt sejteti, hogy még a plasztika ellen való vétés árán is egyénit és sajátosat akart hozni. Csak így magyarázhatják, hogy szobrainak természetellenes eltorzított attitűdöket ad, kusza gombolyagokká csoportosít testeket, miket a szem nem tud kibogozni.
Idegen elemekkel operálva irodalmi plasztikát csinál. Átmenő lelkiállapotot, átfutó szenzualitást, patetikus, extatikus állapotokat akar megrögzíteni. Túlságosan preokkupálja a sajátosság kérdése – holott ez csupán megkülönböztet másoktól – különbség, de nem művészi individualitás. Ezért ránk, kik egy objektív, egy idő fölötti művészethez keressük az utakat, melyben magát a művet minden szándék és mellékíz nélkül akarjuk látni: ránk e nagy tehetségű művész szobrai kevés kivétellel elszomorítóan hatnak, mert a megkapó részek minden szépsége és gazdagsága mellett nem hozzák az igazi nagy művek klasszikus teljességét.
Kétségtelen nagy, a művészettörténelemben maradandó értéke Rodinnak a forma újjáélesztése. És bár az Egészet nem találta meg és ezért a mai nemzedék túl fog rajta haladni: mégsem szabad, hogy valaha elfelejtse, hogy egy absztrakt, eklektikus és nem vizuális kor után Rodin volt az első, ki a szobrászatba visszahozta a természetnek konkrét, mintegy első kézből való, tisztán vizuális meglátását.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir