Kosztolányi Dezső: Gracchusok anyja • Várnai Zseni az anyaságot dalolja.

Full text search

Kosztolányi Dezső: Gracchusok anyja
Várnai Zseni az anyaságot dalolja.
Egy szoba fojtott és lanyha légköre borul reá, melyben mécs ég, tompa lobogással. Itt születnek meg ezek a dalok, melyek egytől-egyig a gyermekről és az életről szólnak. Majdnem természettudományos pontossággal, egyszerűen, ízléssel énekli meg a terhesség mámoros perceit, a vajúdást («…hogy derekam, e dús érett gerezd, Nagy hírtelen csak nőni, nőni kezd. Az ajkamon sok apró sikoly jajdul…»), a kisdedet, a fogatlan lágyat, majd a növekedőt, ki farkas fogacskáival húst eszik és már elválik az emlőtől. Csupa berceuse, kedves dajkadal. A kötet – egységében és makulátlan tisztaságában – Ada Negri-nek, a nemes olasz költőnek «Maternita» című kötetéhez hasonlatos.
Ma azonban háború van, az anya öröme és önkívülete sem olyan zavartalan, mint hajdan, a serkenő életet ordító milliók őrülete, égő országok skarlát lángja szegélyezi. Ebből az óriási tűzvészből minden dajkadalba jut egy szikrányi. A mai anya félti gyermekét, már csecsemő korában is, mert férfi-gyermek. Körülöleli – védően – a karjával. Odakiáltja a poroszlóknak, a porkoláboknak, hogy ez a gyermek még az övé és bátran, hősies daccal, de egyben kacérkodva a veszéllyel, nőies kihívással, a biztonsága kaján tudatában suttogja el, milyen jó, hogy ez a kis férfi még olyan kicsiny, olyan nagyon-nagyon kicsiny. Itt lelni meg a költőnő egyéniségét. Az anya nem értheti meg a háborút és a frázisokat, emberi marad, a termékenység utálja a pusztulást, a tej testvére a vérnek.
Vajon mi teszi rokonszenvessé ezt az írónőt? Az, hogy ismeri tehetsége határait. Hangköre szűk, de nem igyekszik – mesterségesen – tágítani. A szerelemről, az erotikáról s sok más egyébről nincs mondanivalója, de az érdeklődési területén túl nem is foglalkozik velük. Lépést tart kis, szelíd gondolataival, a forma – többnyire sikerülten – követi a lélek belső mozgását, eltakarja, engedelmesen és kedvesen reásimul. Szinte egyik verséből a másikba viszi, menti át kellemes, becéző szavait, anélkül, hogy újakat keresne, melyek idegesebbek, színesebbek, hangzatosabbak lennének, de talán hamisabbak is. Proletár-költőnő program nélkül, mert proletár-életet él. Néha egy-egy versében, igen ritkán, érzik holmi modor, a tíz év előtti irodalmi divat visszhangja, legendás szólamok, melynek nincs meg teljesen az érzésbeli és gondolatbeli fedezete, ezek ellen azonban egyre jobban küzd, a tudásával is, az ösztönével is. Fejlődése az egyszerűség, a teljes tisztultság felé mutat, mint cél felé. Legsikerültebb versének az «Altató»-t tartom – egy fáradságtól részeg anya rajongó és álmos dala ez –, mely népdalszerű egyszerűségével, kurucos formájával a tökéletességet érinti.
Várnai Zseni őszinte, bátor, erkölcsös költőnő, ki a férfiatlan szájaskodás korában becsületesen szólaltatja meg emberi és emberies érzéseit.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir