Kornfeld Móric: Állami beavatkozás • – A tőkeemelést korlátozó kormányrendelethez. –

Full text search

Kornfeld Móric: Állami beavatkozás
– A tőkeemelést korlátozó kormányrendelethez. –
A kormány elrendelte, hogy részvénytársaságok alaptőkeemelései csak előzetes engedélyével legyenek eszközölhetők. A zaj, mely ez intézkedés körül kerekedett, rikítóan rávilágít a zűrzavarra, mely a gazdasági elvek terén uralkodik.
A háború előtt a teljes gazdasági szabadság rendszere uralkodott nálunk is elvileg, csakúgy, mint többé-kevésbé a világgazdaság valamennyi országában. De csak elvileg: mert már évtizedek óta mutatkoznak jelek, melyek csődjére vallanak. A szocializmus nem egyéb, mint lázadás a szabadság ellen, s a kartell ugyanaz. S e szabadság valóban mindinkább korlátozásra szorult, minél inkább előre nyomult a társadalmi és politikai individualizmus, mert ezzel az utolsó lelki korlát is leomlott, hogy az arra való egyének – nem akarom tehetségeknek mondani – mértéktelenül élhessenek a többség élhetetlenségével.
A gazdasági szabadság csak addig veszélytelen, csak addig nem borítja fel az egyensúlyt, míg a köz iránt való kötelességeknek tudata él a polgárokban, sőt ily közösségekben ez az eszményi megoldás. Fájdalom, egész Európában hanyatlott ez a népek nagyságát előidéző belső erő, az egyén öntudata nőtt s végre az egyén önmagát már öncélnak tekintette nem egy országban, nem egy nemzetiségnél, ami a néphalál megelőzője szokott lenni. Ily hanyatlott korszellemnél a súlyos kórnak egyik nyilvánulása – vagy talán oka is –, hogy a gazdasági szabadság, mely egészséges népnél elviselhető, mértéktelenségbe fajul, s oly hatalmak keletkeznek a társadalmi rend rovására, melyeknek oka és célja a köz érdekétől egyaránt idegen. E lejtőn – a nemzetek életének e lejtőjén – gurult le egyre növekvő sebességgel az európai országok nagy többsége, fájdalom: hazánk is, bármennyire felemelték óvó szavukat a lelki és a külső organizáció hirdetői, a konzervatív és a szociáldemokrata pártok.
Kitört a háború: a nemzetek külső életveszélyei felfedték a szélső individualizmus belső halálos veszedelmét is. A hevenyészett organizációk szükségessége, melyeket a kormányzatok életbe léptettek, nemcsak a háborús viszonyoknak leszámítolása, hanem egy messze látható mene-tekel Babilon sorsáról. A nemzetek e változása a közérzéstől az önzéshez, melyet a nemzeti erő szempontjából hanyatlásnak kell mondanunk, ha tagadhatatlan is, hogy az élet múló szépségei szempontjából fejlődés – e változás oly mélyen befészkelte már magát, hogy a kormányok sziszifuszi munkát végeznek, mert nem gyökerénél fogható meg a betegség, csak nyilvánulásait lehet nyesegetni, a szimptómák gyógyítása ez, nem a kóroké. Ha egyáltalán feltartóztatható e hanyatlási folyamat – ha nem a népek pszichikai deterorációján, nem a néphatalom fejlődésével járó gazdagodás bomlasztó hatásán múlik –, akkor csupán a közérzés irányában való szigorú népnevelésben láthatjuk a gyógyszert, esetleg a kezdő nép erkölcsi erőit is feltámasztja lelkünkben.
Kitört a háború: és a közösség céljainak és szükségességeinek az individualizmussal való összeférhetetlensége minden téren felette világossá lett. A kormányzat levonta ennek következtetéseit gazdasági téren is – a közösség érdekében egyre mélyebben nyúlt bele a gazdaság rendjébe –, melyet különben oly sokan rendeltetésnek éreztek – s intézkedéseivel hatni kellett oly médiumra, mely teljes könyökszabadsághoz volt hozzászabva s „tehetségéhez” mérten élt is vele.
Hogyan? Tegnap még a társadalmi elismerés tömjéne s az életélvezetnek virága tiéd volt, mert olcsóbban vettél, mint ahogy eladtál s ebből vagyonod gyűlt? Mert gabonáddal, melyet ősszel visszatartottál s ezzel a megélhetést megdrágítottad, tavasszal jöttél csak piacra, mikor a szükség az árat még jobban felhajszolta s okosnak tartottad magadat s tartottak mások is? Tegnap még a fejek meghajoltak elismerésben, mert valamely nyersanyag lefoglalásával lehetetlenné tetted új vállalat létesítését, melyre mindenkinek szüksége volt, csupán neked nem? s íme, ma hirtelen mindaz, mi tegnap szabad volt és kitűnő volt, amihez elismerés és tisztelt vagyonosodás fűződött, ma tilos és büntetendő és megvetett?
A kormányrendeletek egy napról a másikra megváltozhattak irányzatukban: a korlátlan szabadsághoz szokott gazdasági egyének lelkülete csak nehezen vagy egyáltalában nem tud hozzászokni e megváltozott társadalmi felfogáshoz. Ezért soha el nem felejtendő, hogy az ilynemű háborús rendeletek célozta büntetés ezerszer inkább az elmúlt generáció nevelési hiányait bélyegzi meg, mint a ma vétkezőket, kiknek a gazdasági szabadság s a kormányzat kontemplatív szerepe erkölcsi törvényképpen adatott elő iskolákban s életben egyaránt. S amíg meg nem változik az individualista szellem, amíg vissza nem tér, egy nemzedék erkölcsi nevelése folytán, a közszellem, mely az országokat fenntartja és fejleszti: addig csupán részsiker kísérhet a köz érdekében felülről jövő rendeleteket, melyekre belülről nincs visszhang.
A gazdasági ágak közül aránylag legfegyelmezettebben vette magára az új irányzatot az ipar, legkönnyebben a mezőgazdaság, melynél a rendelkezések szigorúságát enyhítette a végrehajtás szelídsége, a legnehezebben a kereskedelem, melynek sajátos tulajdonságai leginkább megkívánják a korlátlanságot. Tévedés volna azonban hinnünk, hogy a lelki összeütközés a régi és új felfogás között csupán a gazdasági köröknél nem jutott még dűlőre: alig van hazánkban polgár, ki ne lázadna szóval, gondolattal, sőt gyakran tettel is az új rend ellen, mely születőben van. Az individualista gondolatvilág, mely nemcsak a nevelés, a műveltség relatív helyességű felfogásának tekintetett, de mint politikai és erkölcsi törvény preconisáltatott, nem múlhatik el alaki rendezések által lelki átalakulás nélkül: a fogyasztóban, a köztisztviselőben, a szabadfoglalkozásúakban épp oly ellentmondást szül a kormány beavatkozása, mint a termelőben, iparosban és kereskedőben, a rendeletek betartása egyenlően hiányos, a megkerülési furfang mindenütt lappang s győz, a büszkeséget és gyönyört, hogy a köznek érdeke ellen sikerült az egyéni érdeket megóvnod, a baráti – igaz, hogy négy szem közti elismerés tetézi.
A közösség érdekének tehát küzdenie kell a közösség minden tagja ellen, mert e nemzedék abban a tanban nevelkedett, hogy az egyének érdekeinek automatikusan kiegyensúlyozott összege létrehozza a közérdeket, vagyis a magánérdek a priusz s a közérdek a következmény, míg a háború szörnyű világossága meg nem mutatta, s nemcsak a háború esetére, hogy az individualizmusnak nincs államfenntartó s védő ereje, hogy a közérdek a priusz s a magánérdekek a közvélemény, mert a magánérdekek mindenkire méltányosan kiterjedően csupán a közérdeken át védhetők meg.
A lázadás a kormányrendeletek ellen, a központok ellen, a bürokrácia ellen tehát nemcsak azért érthető, mert jogos érdemleges kritikára szolgáltattak okot, hanem azért is, mert mindezek iránymutatói az új társadalmi felfogásnak, mely utat tör magának az egyéntől a közösséghez.
S e keletkező világban mindenkit hatalmába kerített vagy legalább is érintett az uralkodó szempont: a közösség érdekének döntő szempontja. Megállapíttatik: összefér-e a közérdekkel a szénnek, a vasnak, a gyapjúnak, a papírnak felhasználása? Nélkülözhetetlen-e a köz szempontjából a munkás, a tisztviselő, az orvos, a tanár? A liszt, cukor, zsír, ruha, cipő szétosztásánál a közösség érdeke mérvadó. S mialatt az állam így elborítja hatalmával a társadalmi élet minden nyilvánulását, mialatt mindennek felhasználását szabályozza a köz szempontjából: a pénztőke szabad mozgásával egyedül járt-kelt közöttünk, mint aki törvényeit önmagának szabja, a gazdasági szélső liberalizmus utolsó, leghatalmasabb jelképe gyanánt.
A kormány a tőke felhasználásának ellenőrzésére az első félénk lépést a bevezetésben említett rendelettel tette meg. S íme: valamennyi ember s valamennyi anyag s valamennyi áru tökéletes szabályozása, mint egyelőre a háborúban, nézetem szerint békében is a nemzet fennmaradásának szükségessége: nem váltott ki oly ellentmondást, mint ez az első fakultatív érintése a pénztőkének. Ez nem csupán a bankok hatalmának tudható be, nem csupán a sajtó állásfoglalásának, mely a tisztességes és komoly lapoknál, melyek mindenben követelik, hogy a közérdek legyen a mértékzsinór, épp oly érthetetlen, mint amily érthető azoknál, kik a kapitalizmust szidják és belőle élnek, hanem e nagy felzúdulás fő oka az, hogy a szabad gazdasági rendnek sibboletje a pénztőke tökéletes szabadsága, s hogy e jelvényes szabadság korlátozása a végső búcsút jelenti attól a szélső individualizmustól, melyet – tisztelet a kivételnek – éppen a pénztőke s annak jellegzetes képviselői, a bankok, világszerte legjobban kompromittáltak. Nem véletlen, hanem az igazság erejével bír,hogy a szocializmus egész teóriája a tőke – s elsősorban a pénztőke uralmának korlátlanságán épül fel. Hogy e korlátlanság – mely oly gyakran mértéktelenség is egyúttal – élvezőinek, a beati possidenteseknek sirámai betöltik az eget, kit lephetne meg – s hogy az egész gazdasági élet újra rázza a köz érdekében reá rakott elvben helyes bilincseket s csatlakozik a gyászhoz: nem természetes-e ez? Egy érvük nem hallatszott e nagyon zajos uraknak mely megérttette volna a világgal, miért éppen a tőke az, melynek felhasználása a köz szempontjából közömbös vagy pedig magától mindig a helyeset cselekszi? Ha a tőke vasutat akar építeni, mikor csatorna kell, ha várost gázzal akar világítani, mikor a közelben vízerő vár kiépítésre, ha fürdővállalatokat akar összevásárolni, mikor textilgyárak létesítése a legközelebbi feladat: akkor az állam tovább is nézze tétlenül a pénztőke szabadságát, s ne nyúlhasson hozzá éppen a legfontosabbhoz, mikor a cirokmag és az ócskavas a köz szempontjából nem kerülte el figyelmét? Nem lesz kormány, mely örömmel ne lássa a tőkeemelést, ha a közönség javát szolgáló cél érdekében történik – nem szabad lennie közvéleménynek, mely ne helyeselje, hogy minden kérdést a közösség érdeke dönt el.
Meghalt a nagy Pán – a nagy Pán halott! Sóvárogva reméljük, hogy ez az irányzat, melyet a háború érvényesített, melynek belső szükségességét azonban mindenkinek, ki véleményét nem téveszti össze érdekeivel, el kell ismernie, immár végleges marad, s a gazdaság-kormányzati nihilizmus kora letűnt. A magántulajdonon alapuló társadalmi rend fennmaradásának előfeltétele ez – ha még nem késő. Erkölcsösebb, igazságosabb, szebb – a nemzet ereje szempontjából elengedhetetlen az állam által ellenőrzött szervezett gazdálkodás.
Hogy azonban sikerre vezethessen, annak súlyos előfeltételei vannak. Fájdalommal kell megállapítanunk, hogy veszélyeztetve látjuk hazánkban e sorsdöntő elv érvényesülését, alapvető hiányok miatt. A legmélyebb ok az aggodalomra a kormányzat ténykedésének csekély ellenőrzése a parlament által mindazon kérdésekben, melyek politikailag jól s könnyen ki nem használhatók. Már pedig az állami beavatkozás a gazdasági élet minden ágába, a parlament szorgos, részletes, állandó ellenőrzése nélkül önkényuralmat teremt, mely nemcsak elviselhetetlen igazságtalansága folytán, de az egyenlőtlenségnél fogva, mely teremt, nagyobb veszélyeket hord magában, mint a korlátlan szabadság, mert államhatalmilag megmerevíti a viszonylatokat. Reménylenünk kell és szabad, hogy a szélesebb választójog alapján a parlament ellenőrző funkciója gyakoroltatni fog, amint például a különben bizonyára nem mintaképpen szolgáló osztrák parlament e szempontból nagyobb biztonságot nyújt a gazdasági életnek, mint a miénk.
Mindamellett szüksége, hogy a törvény vagy rendelet szorgosan körülírja s a minimálisra korlátozza a kormány önkényét a végrehajtásban. Kétségtelenül helytelen e szempontból a részvénytőke-emelési rendelet is, mely bár érdemben nem megy eléggé messze, teljesen a kormány tetszésétől függővé teszi a jóváhagyást, holott nem lett volna nehéz eleve megállapítani azon eseteket, melyek mellett a tőkeemelés kérése a kormány részéről meg nem tagadható. Mert oly irányzatnak, melynél a kormányzat hatalma széleskörűen benyúl minden életbe, előfeltétele, hogy az önkény lehetősége ki legyen zárva.
De még a parlament legszigorúbb ellenőrzése sem vezetheti, legfeljebb csak részben sikerre a köz szempontjait, ha nem történik gondoskodás arról, hogy a közszellem ily irányban megváltozzék. Ismétlem: kérdéses, vajon egy nép, mely életének individualista korszakát elérte, visszavezethető-e az örvény széléről a közérdek szuverén szempontjának államfenntartó talajára? Az ez irányú skepsis a halálnál is rosszabb, s különben sincs okunk kétségbeesnünk, mert nem veszett ki még annyira a régi közösségi érzés hazánkban, hogy kellő nevelés mellett most már az egész népre kihatólag feltámasztható ne volna az a közszellem, mely az elmúlt században a magyar köznemességnek dísze volt. E közszellem teszi majd csak lehetővé a kormányzatnak és parlamentnek a minden lakosról való egyenlő gondoskodást, e közszellem előidézése pedig e két faktornak első feladata kell hogy legyen. Nem vallási különbségek kiélezése, nem nemzetiségi gyűlölet, nem osztályharc, hanem az állami nevelés teljes megváltozása, a tudás mennyiségének komoly növelése s a művelődésnek a köz irányába való fejlesztése fogná eredményessé tenni a legjobbak abbeli igyekezetét, hogy valamennyien összefogva az ország fenntartására és fejlesztésére e legfelsőbb célon belül, az állam védő keze mindenki felett őrködjön, s megszűnjék a politikai individualizmussal együtt az a gazdasági individualizmus, mely a nemzetek ephemer gazdagságát talán szolgálhatja, de örök értékek rovására.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir