Gyulai Márta: Sikabonyi Antal: Az alkotó lélek és a háború

Full text search

Gyulai Márta: Sikabonyi Antal: Az alkotó lélek és a háború
Egy maréknyi kézenfekvő meggondolást dagaszt kis kötetté Sikabonyi Antal “Az alkotó lélek és a háború” címen. Jókaival ő is belátja, hogy a háború csak valaha volt hálás téma, nem kívánja a művésztől, hogy gyűlölködést szítson és az amúgy is hathatósabb eszközökkel támogatott hazafias felbuzdulást, hogy a dobpergés serkentésével hasson. De a háborús szenvedésnek valami nagy, tiszta, monumentális kifejezését – csodálkozva – hiába keresi. A népköltészetben ennek okát az eszmények hiányában, a műköltészetben az élétől fosztott, mert elnyújtott szenvedés sokféleségében, belső meghasonlásban látja, mégis – csodálkozik és századunkat a középszerűség századának hajlandó nevezni, amiért a zenéjében sem találja azt a “glorifikálást, megbékítést, vigasztalást” (ami szerinte legméltóbb feladata annak), – amiért nem ismeri, legfeljebb hazudja a feloldó, felmagasztaló, valójában mindig belenyugvó harmóniákban megkönnyebbülést, a Beethovenek és Chopinek valósággal-érintkezéstől tisztult hangjait!
Pedig Sikabonyi a háborúhoz való viszonyunknak már a pulzusát tapintotta, mikor észrevette, a tábori újságok kínrímein túl, a trágár, duhajkodó népdalok őszinteségét. De aki bizonyításra szorulónak hiszi, hogy a versbe szedett újságcikk még nem költészet, aki a jövő kritikusát olyan naivnak képzeli, hogy azt gondolkodóba ejthetik az első háborús napok pléhhangjai, aki Babits Mihály erőteljes “Húsvét előtt”-je mellé, mint a háború legkülönb versét Kozma Andornak egy lamentálva elmélkedő, igazán közepes karácsonyi krónikáját állítja és míg (a nyitott kapukat döngetők örömével) oldalakon keresztül fejcsóválva idézgeti néhány stréber versfaragványait, a legújabb háborús líra fölötti megbotránkozásának még magyarázatára sincsen szava, annak a látása nem elég tiszta, hogy a cenzúrás produkciók tömkelegében megismerje a háborús keserveket legőszintébben kifejezőt.
A háborúnak komolyító hatását várja a művészetekre, elfejlődést a szkepticizmustól, befelé nézéstől, egyenesség felé törekvést, általánosságokhoz fölemelkedést, de íme mindezt a mesén keresztül!
Végső konzekvencia levonásoktól irtózó gondolkodásmód ez, laza logikájú, mindig óvatos, félgondolatokkal a pártok közt elhelyezkedő, nehézségek elől kitérő, nagyon könnyű fajsúlyú.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir