Augusztus 15.

Full text search

Augusztus 15.
Ez a szél már őszi szél. Az erdőszéli nagy fenyő megsuhogtatja száz meg száz kis ostorát hűvösebb leheletében. Délről jön és mégis hűvös. A nap még vadul legénykedik az égen, de az árnyékba már nem tud betolakodni heve. Hűvös déli szél fúj, de csak hasmánt mászva jut előbbre. A fenyők teteje meg se moccan, csak erdőszéli árvát tud hangra bírni. Suhog, suhog az árva s a mogyoró-bokrok halk zörgéssel felelgetnek neki. Árnyas helyem már napfoltokkal csipkés, zörrenő levélre ereszkedik fejem s a mogyoró már megpirulva hull körém. A nagy hangyák tán be is fejezték a télire való gyűjtést, alig látni belőlük. Csak itt-ott, hegytetőn, ösvényen keresztül vágó, mélyre taposott országútjaikon vonulgatnak üzletes szorgalommal: tán nyári lakásból téli szállásra igyekeznek. Déli szél fúj és hűvös, a Szitnya felől, amely óvatos, úri távolra húzódott tőlünk a látásfogó párás levegőben.
Őszi szél fúj s illatozva hallgatnak a néma, megmerevült fenyők.
A madárcsipogás megritkult, a tücskök félbandával játszanak, a lebbenő varjak, karcsú héja más vidékre húzott, szaporább a földbéli darazsak döngése, több a légy és szemtelenebb, fiatal, vörös, dús lombos farkú mókusok zörgős csigavonala fut föl s alá az öreg fenyőkön és déli szél fúj, gyönge, alattomos, hűvös.
Mi fáj nekem, a lomb, a zöld, a virulás néma halálküzdelme vagy halódó boldogságom ekhós zokogása szívem barlangjában?
Elmúlt a málna, töve kiszáradt, gyümölcsét leszedték, elaszott. Fekete szeder néz zöld indájáról komolyan szembe, a mogyoró érik s éjjel az ég dúsan csillagos.
Hát nem szép az ősz? Hisz régen úgy szerettem, most pedig agyam nem részegül meg finom, halk illatától, fülem süketté borzad enyhe dallamától, szemem fárad a fáradó színektől, a szívem, szívem mogorván kopárul.
És déli szél fúj, hűvös, idegen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir