Július 22.

Full text search

Július 22.
Most már mindegy!
A hodrusi tó töltésén ültem. Rózsaszín ruhában jött felém. Jobb kezében szegesvégű bot, a balban lóbálós ridikül s egy nagy virágcsokor. Pirosra hevült barna arca körül csapzott, szállongó, rendetlen tincseket lengetett a szél, mosolya gúnyolt és tüzelt. Hogy közel ért, elfordítottam fejem s hogy túlhaladt mögöttem, utánanéztem. Két válla pajkosat rándult hangosan fölnevetett. Nyomába eredtem.
– Nagyságos asszonyom, még eddig nem volt alkalmam… engedje meg, hogy most bemutatkozzam, Sey Tamás vagyok.
– Doktor Ambrus Adorjánné. Igen örülök.
Keze alig érintette az enyémet. Hangja puha, mindennapi alt melódiával csengett, csak a szemében táncolt valami bolondos fény.
– A tanár úr nem szereti a sétát?
– Az uram Xenophont olvassa s azt mondja, nagyon érdekes –hangzott nevetős válasza félvállról.
Azzal neki vágtunk a meredeknek. Szeme a földet figyelte eperért, áfonyáért, páfrányért, új virágért. Szorgalmas kis keze egyre vándorolt a csipkésszélű levelek s élettől, jó meleg, piros vértől duzzadó ajkai között vagy gyöngéden szakított egy-egy virágot s gyöngéden kereste ki helyét társai közt.
Alig beszéltem, ő se nagyon sokat s amit mondtunk, fenyőre, virágra, a választandó ösvényre vonatkozott. Azért mégis minden szónak bizalmas, érzelmes, gyöngéd súlya volt, jelentőséget nem az értelem, hanem szemünk közlékeny egymásra ragyogása, bensőnk egy hangon együttrezgése adott nekik.
A szállóhoz érve, kezet fogtunk és elváltunk. Ilyen egyszerű volt, szellemtelen és rövid az a pár perc, amelyből az egész gyötrelmes gyönyörűség fakadt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir