(Hollandia.)

Full text search

(Hollandia.)
Dr. S. van Houten, Hollandia volt minisztere "Hollandia a 20. században" címmel érdekes cikket írt a "Deutsche Revue" tavalyi, novemberi füzetébe. Van Houten áttekinti Hollandia egész történelmét, vázolja belpolitikáját, helyzetét a nagyhatalmak közt, törekvéseit és vezető gondolatait a gyarmatosítás kérdésében, majd néhány figyelemreméltó szót ejt Hollandia magatartásáról a világháborúban. Hollandia mindvégig semleges maradt s az is akart maradni. Ez a semlegesség egy kívánság kifejezése volt, azé a kívánságé, hogy egyetlen nagyhatalom se kerüljön ki erőben és területben megnövekedetten a háborúból. Anglia, Amerika s Németország egyaránt megsértették Hollandia jogait és érdekeit s fellázították a köz véleményét: Anglia a dél-afrikai köztársaságok leigázásával, Németország a bánás móddal, melyben Hollandia szomszédállamát s vele barátságban élő népét részesítette. Minthárom állam súlyosan visszaélt tengeri hatalmával. Hollandia hajóközlekedését és postaútját gyarmataihoz s a semleges államokhoz megszakították és felügyelet alá helyezték. "Éheztünk, mint a többi blokírozott állam, hajóinkat, ha valahol átlépték az előírások halvány határvonalát, melyet csak a határtalan önkény húzott meg, elsüllyesztették és eltulajdonították. A háborús kényszert jogforrásnak tekintették." Van Houten kivezető útnak a népek szövetségét tartja, mely szövetségnek első feltétele a tengerek felszabadítása volna. Tengeri uralom nélkül nincs világhatalom, lemondani a tengerre való
előjogokról annyi, mint lemondani a világuralomról, mely egyszerre lehetetlenné válik mihelyt szabaddá teszik a tengereket, szorosokat és csatornákat és megszervezik a tengerek nemzetközi rendőrségét. Az egyes államok hadiflottái, a kereskedelmi hajók rombolói a történelem emlékei közé fognak tartozni, miként ma a kalózhajók. Európa s az egész világ fölött kitisztul az ég abban a percben, melyben nemzetközi megbeszélés tárgyává teszik ezt a kérdést. Most rögtön ki fog tűnni, hogy a tengerek szabadságának megteremtése egyenlő a világbéke megteremtésével, minden egyéb kérdés, a kis határ és területkérdések, a vegyes népű országrészek állami berendezése, a népközösség jövője szempontjából, ehhez képest mind alárendelt jelentőségű. Van Houten szerint a világháborút sokkal korábban be lehetett volna fejezni, ha megoldották volna a tengerek szabadságának mindennél égetőbb problémáját, minden más kérdés egyszeribe helyi jelentőségűvé törpült volna, annyira, hogy vagy rögtöni elintézést – ha ez az elintézés elő volt készítve – vagy pedig e helyi kérdések elodázását s átutalását egy nemzetközi bizottság elé kényszerítette volna ki. Akkor talán Wilson is rájöhetett volna, hogy feladatainak rangsorozata nem felel meg a valóság követelményeinek.
Van Houten biztosítja az európai közvéleményt, hogy Hollandia új minisztériuma teljes erővel küzdeni fog a tengerek szabadságáért.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir