II.

Full text search

II.
Jókedvűen és türelmetlenül sétált fel- s alá a peronon, felujjongó gyönyörrel színezve ki a találkozás minden apró részletét.
Berobogott végre a gép, szinte kettévágva a tolongó tömeget, gyűrött ruhájú, tolakodó bakák, rengeteg hátizsákok, az étterem felé csörtető tisztek, asszonyok, civilek – hordár! hordár! – Pesti Hírlap! – kiabáltak mindenütt s ebben az áradatban a szeme izgatottan, mint hullámokon táncoló sirály, csapongva kereste az ismerős arcot, alakot, – óh, mikor majd egymásra talál a tekintetük, hogy fog nevetni –, végigfutott, nyomakodott a kocsik során, „ah, ő az” szaladt át rajta, dobban meg minden újabb női alaknál messziről, csalódva látta, hogy újra s újra tévedett: a végén már benézett rohanva, dulakodva a kocsikba, lökdösődött, lihegett – pardon! bocsánat! – oda se nézett a dörmögésnek, – hiába, nincs sehol.
Arra eszmélt, hogy csend és üresség van körülötte, a peronon, a vágányok között és belül magában is, majd kis idő múlva: hogy dühösen és hatalmas léptekkel már messze kint jár az alkonyatba boruló mezőkön, s egy gyalogúton siet hazafelé.
Kelletlen, zavaros kábulás, felbugyogó harag és hirtelen engesztelődés kavargott benne. Bosszankodott magára, hogy ilyen csekélységet ennyire komolyan tud venni. Szeretett volna nem gondolni semmire s a gondolatai makacsul s már kínos kényszerrel tértek vissza újra.
Haragudott magára s haragudott mind jobban a lányra, hogy ilyen csúnyán felültette. Levelet ír neki, goromba, csúnya levelet – s a sétapálcájával dühösen csapkodta az út menti füveket. De hát miért? Ki tudja hibás-e, hiszen – igaz, persze – nem írta, hogy éppen ezzel a vonattal jön, csak annyit, hogy délben indul. S ha lekéste a csatlakozást... s csak a késő estivel jön... és nem várja senki. Na! hát szenvedjen ő is egy kicsit, ha ugyan fogja bántani a dolog, lehet, hogy neki olyan mindegy lesz, egy jót nevet a végén, talán el is felejti, hogy kinézzen az ablakon. – Vagy – ki tudja, talán itt is volt, csak nem nézett ki... eh butaság, ilyet gondolni. Hanem igazán ostobaság volt, meg sem kérdezte: bevárta-e a vonat a csatlakozást?
„Visszamegyek” – ötlött hirtelen az eszébe, mikor már a negyedik kilométer körül járt. „Megvárom a tízórai vonatot, a szállodában alszom esetleg, de hazajöhetek akár rögtön is. Korán reggel otthon leszek, az a fő.” Egy darabig még küzdött magával – de hiszen a dolog olyan egyszerű, ha már egyszer itt van, és hátha... sőt majdnem bizonyos most már, hogy ezzel a vonattal jön. Persze világos! Hogy erre nem jött rá előbb.
Megfordult vígan és új reménységgel – újból végig gyönyörködte s szenvedte a hiábavaló várakozást, dühösen és gépies öntudatlansággal ette meg a vacsoráját s lefeküdt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir