Zsadányi Henrik: Titkos rendőrség és kamarilla

Full text search

Zsadányi Henrik: Titkos rendőrség és kamarilla
Ez az érdeklődést felszítani igyekező cím – Tábori Kornél új könyvének a címe. De nem csak a cím vall rá az íróra: maga a könyv is. Amióta tollat vett a kezébe Tábori – idestova húsz esztendeje annak – mindig arra törekedett, hogy az érdekes eseményeket a közönség tudomására hozza. Az utóbbi két évtizedben alig volt Magyarországon tűzvész, lopás, rablás, gyilkosság, politikai vagy diplomáciai szenzáció, amelynek rendőri kibogozásánál ő ott ne termett volna és megfigyeléseit fel ne jegyezte volna.
Ismerősei azt mondják, van neki egy jegyzőkönyve – a híres Tábori-notesz –, amelyben az elmúlt esztendők szenzációi alfabetikus sorrendben vannak összeszedve. Akármilyen kérdéssel fordulnak hozzá – mikor gyilkolták meg Majláth grófot, miért szokott Széll Kálmán Gödöllőre kijárni, hol lopták el legutoljára Küry Klára ékszereit? – az angol lord flegmájával veszi ki a noteszt a zsebéből, hunyorít a szemével és pontosan szemedbe mondja az évszámot, hónapot, napot, órát, percet, sőt még az akkori időjárást is. Gyakran még a noteszre sincs szüksége, emlékezetből képes az esztendők előtt történt dolgok szabatos képét lerajzolni.
Az eseményeknek ez a szenvedelmes figyelemmel kísérése, persze, nem egyszerű szeszély nála, azok az események nem maradnak a noteszba eltemetve. Tábori nem csak megy, fut, néz, kutat és öltözködik álruhába, ha a szükség úgy kívánja – de ír is, jól ír, tud csoportosítani, tud az események között válogatni. Akár egy cikket ír, akár egy könyvet, úgy üti azt össze, hogy az olvasó érzi – dokumentumot tettek eléje. Ez a legjobb könyve is tipikus Tábori-könyv. A bécsi udvari levéltárak bizonyos szekrényeibe évtizedeken keresztül nem volt szabad belenyúlni. Különösen azokba nem, ahol a negyvennyolcas eseményekre vonatkozó feljegyzések pihentek. A nem régen Ausztriába is beköltözött szabad szellem ezekről a szekrényekről szintén leütötte a lakatot. Tábori Kornél, aki eddig még mindenütt ott volt, nyomban ott termett és könyökig beléjük nyúlt. Amit kihúzott belőlük – adatok, okiratok, okmányok, levelek, jelentések, sürgönyök, titkos írások – ezek azt beszélik el, hogyan kormányozták Magyarországot 48 előtt, 48 alatt és 48 után. Tábori szerényen azt állítja, hogy „csak mint közönséges Duna parti zsákhordó cipelte fel a nehéz új nyersanyagot a hajó mélyéből” és ebből az anyagból majd a történetírók építsenek tovább. Ez a szerénység nincs helyén. A maga elé tűzött feladatot nagyon jól oldotta meg, és ez a „nyersanyag” így magában százszor ékesebben beszél, mintha Szegfü-féle történetírók a maguk különleges idomító korongjára húzták volna rá. Nekem a „nyersanyag” azt mondotta el, hogy a gazdasági szükségleteknek meg nem felelő politikai és társadalmi uralmat, a művészi magaslatra kifejlesztett cenzúra, spicliskedés, terror, börtön és kínzás ellenére sem lehet sokáig fenntartani. Izgalmas, leheletet visszafogó olvasmány ez – mint minden Tábor-könyv –, az ember szívdobogva forgatja azokat az okmányokat, amelyek emberekről és történetekről vonják félre a leplet. Az Athenaeum adta ki békebeli papíroson, szép nyomással. Aki becsüli a könyvespolcát, megszerzi neki a „Titkosrendőrséget és a kamarillát”.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir