SZINI GYULA: GERGELY SÁNDOR: SIVATAG

Full text search

SZINI GYULA: GERGELY SÁNDOR: SIVATAG
Csak impresszionista kritikát tudok írni erről a könyvről, Gergely Sándor novelláiról. Végleges véleményem, ítéletem nem könnyen szűrődik le és ennek talán maga a szerző az oka. Ebben az első könyvében nem egyforma értékű és nem homogén alkotású dolgokat hoz. Az alapérzésem mégis az, hogy új és eredeti tehetség bontogatja itt bábjának falait, a hímes pillangószárny minduntalan megcsillan. Itt-ott hatáshalmozása még a kezdőt árulja el. Sok helyütt azonban nemcsak kész kiforrottsága szembetűnő, hanem ami ennél sokkal többet jelent, a maga nehéz útját járó művészi öntudata. Különös, hogy nyolc novellája közül, amely ebben a kötetben van, egyik sem hasonlít a másikra, se hangban, se elgondolásban, ami nemcsak a nyugtalan keresőre jellemző, hanem a komplexebb egyéniségre is. A legjobban tetszenek nekem ezek a novellái: Péter asszonyt vár, Mihály, A sztoikus, Úr. Ezekben a novelláiban érzem a legtöbb összhangot, a vajúdó formák legjobb kialakulását. Ezekben igazi nagyvonalúság van és expresszív erejű művészet. Érzem, hogy az, aki ezekben a ki-kirobbanó hasonlatokban és mesékben vergődik előttem, valami súlyosabb mondanivalót hozott magával, valami újat, ami azért megfoghatatlan, mert ő meg is birkózik vele. Ó, hiszen első könyv!
A kötet első három novellája az «Írás vakokról» gyűjtőcímet viseli. Ezek az élményszerűen ható novellák idegeimbe markolón éreztették velem, mi az, vaknak lenni. Emberek, akiknél a vizuális eszmekört a halló és tapintó érzék rendkívüli élessége pótolja. Ahogy a vak ember a körülötte levő sötétségbe belebocsátja a maga hallásból és tapintásból összeszövődő kutató érzékfonalait, ebből én nemcsak a vak ember, de általában az ember prométheuszi sorsát érzem ki. Mi másban is különbözünk a vaktól, mint abban, hogy a szemünk is ép, de hiányoznak a legfontosabb érzékeink, amikkel bele tudnánk hatolni a minket körülvevő örök sötétségbe. És kétségtelenül Gergely Sándor érdeme, hogy az ő vak misztériumaiból kiéreztem a nagy, a legnagyobb misztériumot.
A vakság olyan nagy élmény volt Gergely életében, hogy hatása még olyan novelláiban is megvan, amik nem vakokról szólnak. Itt van «A sztoikus» életfilozófiája:
– Az emberi arc ránctalan. Ne torzítsa azt semmiféle indulat, csak mosoly... Ó Isten, ha vagy, változtatnál kaviccsá, kővé engem. Emberi indulataim petyhüdt ráncait... a szelíd patak nyesné, csiszolná sima burkolattá».
Ezt én úgyszólván «taktilis» hasonlatnak érzem. Marinetti, a futurista apostol nemrég olyan szobrokat propagált, amik nem a szemnek, hanem a tapintó ujjnak szolgálnak gyönyörűséggel. A fenti hasonlatot csak olyan ember gondolhatta el, aki egyszer az ujja végeiben érezte az egész világot, mint a vakok.
A szerző, aki a háború alatt vesztette el szeme világát, csak újabban nyerte vissza a látását, hála az orvosi tudománynak. A nagy emóció, a világtalanság hatása azonban továbbra is ott rezeg a hasonlataiban, képeiben. Így például ha közeledő embert vagy embercsoportot akar érzékeltetni, lábaik zajával jelzi őket, ami egészen különösen hat ránk, ép szeműekre, akikre a közeledő emberek vizuális hatást gyakorolnak.
Gergely mondatai – most már megállapíthatom – oly finom és érzékeny műszer működésére emlékeztetnek, amelynek szabálytalan lengéseit is megérzi az ember. Az egymásra halmozódó, torlódó jelzői, kifejezései mind hatalmas erőkifejtések, hogy célba találják a mondanivalót és a kezdőt csak az árulja el, hogy a lendülete néhol nem célbiztos. Ezt leginkább a «Mihály» című novellájában érzem, amely grandiózus elgondolás, helyenkint idegekbe és lélekbe markoló, de mégse végig és teljesen kiépített allegória. «Úr» című novellájának egészen szokatlan groteszksége rendkívül érdekes.
A szent vergődés, amelyet nagy akarás feszít, mindig érdekesebb, mint a kész kiforrottság. És azonkívül árad ebből a kötetből, amely egy sokat szenvedett Jób könyvének látszik, valami egészen szokatlan melegség, emberszeretet, életviharokból megmentett jóság és okosság, amelynek forrósága benne lüktet a mondatok lázas ereiben. Szóval kitűnő, érdekes, gyakran meghökkentő, gondolkodásra serkentő, sokszínű, megható és mély könyv. Címlapját az ifjabb festői nemzedék egyik kitűnő tagjának, Zilzer Gyulának nagyon érdekes, expresszív rajza díszíti. A kötet az Orion kiadása.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir