Harsányi Zsolt: Légy jó mindhalálig

Full text search

Harsányi Zsolt: Légy jó mindhalálig
Azt hallom Karinthytól, hogy a biogenetikus alaptörvény nemcsak az anyaméhben tart, hanem azon túl is folytatódik. Sőt, hogy a költőnek külön biogenetikája van. Ha ez így van, – hiszem, hogy így van – akkor Móricz gyerekregényébe a költői ingénium keresztényi őskorát kell beleolvasni, azt a legendás időt, amelyben a költő küldetését még a meztelen és forró kisfiú-szív nekigyönyörödése jelzi.
Nyilas Mihály, a debreceni kálomista kollégium másodikos latinistája, úgy hat rám, mint mikor közismert nagy emberek gyerekkori arcképeit látom. Az ismert érdekes és kifejező férfiarc tanulmányfejes gazdagsága, amely rendelkezésemre áll, pikáns varázst ad a kutatásnak, száz színes plasztikus tulajdonság kiülő arcvonásának hajnalodását megkeresni az elmosódó, lágy és határozatlan arcocskám. Móricz teremtő tehetsége a „Légy jó mindhalálig” című könyvben roppant érdekes munkát végzett, rekonstruált egy ilyen gyermekkori arcképet. Megírta benne, hogy annak az istentől elhivatott magyar művésznek, amilyennek ő a mai magyar költőt roppant kötelességeivel és fájdalmas rangjával elképzeli, milyen lehetne a gyermekkori arcképe.
Briliáns feladat, tehetség-kísértő, hatalmas munka. Ő emberül állta, és lelkesen írom ide, hogy hibátlanul csinálta meg. A könyv teljes zengésű lírája felett egy olyan flauberti tisztaságú céltudat könyörtelen ereje uralkodik, amelynek magaslatán a konstrukció kiszámítása már ihletett és művészi. Nem szeretem én azt a beszédet, amely a költői lélek teremtő tranceáról, a dodonai kénszag vajákos termékenyítéséről, a „počte maudit”-k remekmű-adó részegségéről ad elő, mindez fecsegés. Ady olykor két napig írt egy verset. Az igazság az, hogy mérnöki kiszámítottság nélkül a milánói dóm összeomlanék és az, hogy a kilencedik szimfónia részarányos volta akár a matematikai elemzést is kiállja. Móricznak ez a könyve, amelyet hosszabb lélegzetű művei között ha nem a legnagyobbnak is, de a legtökéletesebbnek tartok, elektrotechnikai pontossággal megtervezett könyv, tétele a céllövő bravúros biztonságával az utolsó oldalon talál a karikába. Ez a csattanó a szimbóluma Móricz Magyar-paraszti forrású, de európai rangú oeuvre-jének, a klasszikus francia mű-szerkesztés is a végén csattan, a hortobágyi karikás-ostor is.
Móricz azt mondja, hogy a költő, Krisztus. A kis Nyilas Misi, a falusi ács fia, tizenkétesztendős, ködös gyermeklelke rajongó fellendülésével arra a kérdésre, hogy mi lesz, ezt feleli:
– Az emberiség tanítója.
Aki úgy olvasná a Móricz könyvét, hogy a végéről kezdené, azt kellemetlenül érintené egy nagyképű, tudálékoskodó kis kamasz ilyetén otromba retorikája. A könyv írói teljességét az mutatja, hogy mivel az ember az elején szokta kezdeni az olvasást, az utolsó oldalnál elragadtatott, könnyes melegséget érez ez iránt a kopaszra nyírt kis buksi iránt, apró tökfejét szeretné magához szorítani, tágszemű pofácskáját megveregetni, de emellett azon veszi magát észre, hogy ezt a gyereket eltűnődve, elkomolyodva tiszteli. A tisztelet a nagy szikrának szól, amelynek földi edénye csak tizenkét éves ugyan, de a szikra maga krisztusi és örök.
És aztán a gyerek arról diskurál a nagybátyjával, akinek olvastán képtelen voltam Keresztelő Szent Jánosra nem gondolni, hogy hogyan tanítson az, aki maga tanulatlan.
– Vagy más egyébre akarod te tanítani az emberiséget? – kérdi a bátyja.
Misi lopva nézi a bátyját, újra könny önti el a szemét, összekuporodik, mint egy kis giliszta és egészen halkan és egészen csendesen azt rebegi:
– Csak arra, hogy légy jó… légy jó… légy jó mindhalálig…
A magyar költő, minden költő, küldetésének e gyönyörű könyve mélyre rejti a maga kincseit. A mai olvasás lázas, gyors zsákmányra éhes és fáradt figyelme nem tud mélyre ásni, ez az oka annak, hogy ez a Móricz kötet sokkal inkább könnyebben hozzáférhető kincseivel lett híres. Mert gazdagok és pazarok azok is. Nehéz itt objektívnek lennem, pataki diák voltam és a református kollégiumi levegőnek ez az elemi erejű újjáteremtése nyugtalanít a legmélyebb sihederkori emlékeimre való rátapintással. A tizenkétéves kis bárány a farizeusi bírák ítélőszéke előtt a debreceni tudomány ősi templomában olyan jelenet, amelyben az író ujjai viharos szimfóniát játszanak a férfilélek legtávolabb eső billentyűin, a keresztény ideológia egyes pontjai, a szabadságvágy történelmi, magyaros nekidurálása, saját gyermekkorunk freudi imádata mind felzúgnak, és zúgásukban azt csodáljuk leginkább, hogy milyen egyszerű eszközök azok, amelyekkel az író két marokra fogva szólaltatta meg őket.
A „Légy jó mindhalálig” a legkeresztényebb magyar könyv, amelyet valaha olvastam.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir