Révész Béla: Vallomás

Full text search

Révész Béla: Vallomás
Bírálatok a legutóbbi könyveimről, még mindig figyelmeztetnek, tudom-e azt – „iskola” van körülöttem?
Személyes mondanivalókkal mindig hallgatag voltam és ha most először hajlok a beszélgetésre, azért tenném, mert a vallomás eltávolodik önmagamtól és ha szubjektív jellegű is a felelet a kérdésre, mindenkiért, mindenről gondolkozik. Tehát kérdik, tudom-e, hogy tanár lettem és nebulók rajzanak körülöttem? Úgy is magyarázzák írói munkásságomat, hogy én vagyok az, aki „az expressionizmus eszközeit a legelsők között használta az európai irodalomban”, az egyik írói csoport pedig egyenest proklamálja az atyafiságot, hogy én lennék az „ősapjuk” – lehet-e, szabad-e, a fiadzott sokaságban szótlanul venni, az unszoló zsivajt?
Igen, tudom, látom őket…
A szaporázó könyveiket és folyóirataikat, amiket teli írnak az én megszólt szavaimmal, háborító formáimmal, elszabadult képeimmel. Az őszülő kortársakat is, akik máról-holnapra átnyergelnek és hetykén szorgalmatosak s ha itt-ott, kihagyó munkakedvvel majd én is írok, talán már én utánozom őket – magamat.
A redakciós asztalomat is évek óta elöntik a kéziratok és küldik a dübörgő zsengéket, az én hangommal ágálókat, valamint ilyesmiről panaszkodnak a más redakciók is.
Ezt a fövenyes sokaságot azonban már másként lehet elszemlélni. Erősen valószínű, hogy ez már a nemzett nemzedék. Van köztük sok idétlen, izgatottan kapkodó, besurranó svihák, de a tehetségeseket közülük szívelni kell, szeretni is lehet, érteni pedig őket, messzibbrelátó kötelesség. Ezek a sorok, értük is tisztogatják a látóhatárt.
*
Elgondolkoztat, hogyan van az, hogy az utóbbi években szaporodtak el az írók és költők, akik művelik az írásfajtát, amivel már húsz év előtt, ékes-éktelenek a megjelent könyveim. Az utánzók kisded, de makacs csapata jött mögöttem, már egészen fiatalon, de más a mai jelenség. Az sem helyes megállapítás, hogy az „érvényesülés” idejére volt szükség, amíg a vegetáció a nekibuzdult zsendüléssel megmutathatta magát, másutt az igazság.
Csak utánzók, hirtelen forduló, változó írótársak nem számítanak.
A legfrissebb nemzedékkel, melynek gondolatformái, stílusproblémái, képzeletének művészi jelei olyanok, mint az enyémek, más a viszonyom. A magányos, hosszú bolyongás után, találkozom velük. Erről bontogatnám a gondolatot.
Azt hiszem én húsz-huszonöt év előtt megtaláltam az írói külön világot, amely most megismétlődik és a legújabb nemzedék elé is tárul. Én szocialista író vagyok és írói vérség számára, a szocializmus horizontját, messziről mozduló levegőjét, sajátos káprázatait, hitbeli sugdosásait rokon olyan matériának tartom, mint amilyen végzetes különösséget, ez a mai világ kínál. A Verelendung, tíz év medrében összezsúfolt vagy száz esztendőt és a hivatott, most induló író, ha nem is szocialista, kénytelen az élet spontán válságáról, a megrohant lélek új ábráiról, a jelen forgó káoszáról, a kibontakozás víziójáról, ugyan úgy képzelődni, sejtelmezni, reagálni, ahogyan az író megtermékenyült, ha a lelkével, szenzibilitásával, a talentumával vált szocialistává.
Pontosan érzem, ha azelőtt a magam képzeletvilágában társtalanul fogadtam a fantomokat és titkos izgalom volt, amit sejtettem, láttam, a mai összedőlt mindenség, ugyanúgy dönti elém a fantasztikumokat, ugyanúgy verik, alkotásra ugyanúgy hajszolják az írói érzékenységemet, mint ahogyan egészen fiatal koromban mozdult a teremtő vágyam.
Nem azt mondom, hogy vágtatva, de elébe érkeztünk a szocializmus rendcsináló idejének (bár csak vele látszik a jövendő), az se a problémám, hogy az írók színezetét vizsgáljam, mert tőlem a legszembenállóbb tájékokról jöhet a jövevény, ha művész, csupán arra akarok rámutatni, hogy a sujet: írói lélekzés számára ez a komprimált minden azonos, ha huszonöt év előtt a szocializmus gondolatvilága ébresztett engem munkára, ha a fölserkent mai írók, a ma miliőjében találják meg az írnivalójukat.
A szocializmus az előrehajtó képzeletet már belepte a látomásokkal:
a zugolyt elhagyva a tér emeli fel végtelenségét,
jelzett rengések a kataklizmát fölvarázsolják,
az ember felejti első önmagát és sajgó atomjává alakul az emberiségnek,
a megnyilatkozás: a kikiáltás vágya új szavakért, más szavakért vajúdik,
a reménység, nem az egyed nyugtató sátora, firmamentuma a közösségnek,
a gondolat, amint emelkedik, fürkész, romok között lehető szerpentint kutat: a mindenki gondolata,
ugyanúgy, ahogy a mai fölhányt, sorsa előtt veszteg zavarodó élet, rezzenti-husángolja az idehivatott, induló írót.
Kellett, hogy az én hangom mindenfelől meghangozzék, ha olyan lett a sujet, amilyet én valaha magányosabban éreztem.
Verhaeren, Maeterlinck már az eltakart miliőből zendülnek, de a szocializmusnak kevés a művésze, mert a mozgalom még mindig a nyers fundamentálásért küzd. Erősen valószínű, hogy az időjárás rajban fogja meghozni a szocialista művészeket is, mert, akik ma versengve, de kénytelenül növelik az „irányok” lüktető és kifejlődő zenebonáját, azok az új embert érző ösztöneikkel, olyannak sejtik a jövendő életet, amilyennek a szocializmus kijelölte.
Talán nem szocialisták, nincs színezetük és nincs pártállásuk, de itt vannak, írók, talajforgató a szavuk, más szándékú az akaratuk, átzúdulnak szabályokon, forradalmas formáik a szűz fegyverekért törnek, mert el akarják mondani a kimondhatatlant mivel rajtuk ütött az Összeomlás, a Föltámadás…
Találkozom velük és értem a viharzásukat…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir