RABINOVSZKI MÁRIUS +: MOZGÁSMŰVÉSZET

Full text search

RABINOVSZKI MÁRIUS +: MOZGÁSMŰVÉSZET
Szentpál Olga és Rabinovszky Márius készülő könyvéből: «Mozgásművészet. A táncművészet könyve.
Vajjon minden, amit «tánc» szóval jelölünk, művészet-e? Semmiképpen. És hogy mennél határozottabban mutassunk rá a «tánc» és a «táncművészet» közti különbségre, nevezzük az utóbbit «mozgásművészet»-nek. Mozgásművészet alatt mindig a művészi táncot értjük.
*
A mozgás az élet megnyilvánulása. Az égitestek mozognak. Mozognak az elemek, mozog a szél, az eső, a hullám, a tűz. Mozog a növény és az állat. Ha hangot adni nem is tud, ha máskép nem is juttathatja kifejezésre létezését, úgy mozog a virág, a fa, a hal, a gyík. Az emlősök mozgása pedig már indulatokat is kifejez: félelmet, dühöt, mohóságot, undort, örömet, szomorúságot.
Az emberi élet a különböző érzékek területein szövevényes gazdagságban játszódik le. Az emberi mozgás elveszti ősi kezdetlegességét, egyneműségét és a gyakorlati élet követelményeihez alkalmazkodik. A párduc nyujtózásától, ugrásától, iramától mennyire van az írógép taszterein végigfutó ujj, a mozgó villamosra szökellő láb, az autó kormányát vezető marok komplikált célszerűsége! De az emberi kultúra más irányban is tovafejlesztette a mozgást: egy kézmozdulat, az arcizom egy rándulása néha az érzések csodálatos mélységeit tárja fel, néha ki tudja fejezni a lélek olyan rejtett élményeit, melyeket szavak visszaadni sohse tudhatnának. Az emberi mozgás két irányban fejlődik: a célszerűség és a kifejezőképesség irányába. Az ember nemcsak gyakorlati célok érdekében mozog, hanem néha mozog cél nélkül, pusztán belső szükségből, magáért a mozgásért.
A menüetet lejtő pár kedvét leli a kecses mozgásban, semmi más cél nem vezeti, mint az, hogy a grácia könnyűségének örüljön. Amikor Kinizsi egy holt törököt kapott a foga közé, egyet-egyet pedig a markába és úgy ujjongta körül a tábortüzet, csak túláradó diadalmámorának akart kifejezést adni. Amikor Niddy Impekoven meseszerű bájjal elevenítette meg a «Kávémelegítő babát», csak gyönyörködtetni akart, semmi egyebet. Mindnyájan táncoltak. Táncot jártak, de nem mindnyájuk tánca vonható a mozgásművészet fogalma alá.
A tánc tudniillik lehet nemcsak művészet, hanem lehet játék is. Sok zavar és tévedés származik abból, ha a tánclehetőségek e két gyökeresen különböző faját nem ismerjük és különböztetjük meg világosan. A felsorolt táncok közül az első három a játék, az utolsó a művészet.
*

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir