Lanátor Pogány Ferenc: A FILM ÚTJA • Gró Lajos könyve

Full text search

Lanátor Pogány Ferenc: A FILM ÚTJA
Gró Lajos könyve
Hat cikkben fejtegeti Gró Lajos a film fejlődésének és társadalmi jelentőségének kérdéseit. A könyv egyes darabjai nem mutatnak megfelelő körülhatároltságot, sem kapcsolatos fejlődést a téma előadásában. Ez a körülmény mindenképen gyöngíti az író szándékának érvényesülését, mert következésképen az egész sorozat így nem is adhat rendszeresen előadott. és egységesen lezárt mondanivalót.
A könyv anyagát, filmesetenként véve, a burleszkben, a film korszerűségének, a kapitalizmushoz való viszonyának, fejlődésének, kultúrális szerepének s mint egy új vallásos művészet lehetőségének meggondolásai teszik. Az alapvető esztétikai elveket illetőleg alig van a munkának mondanivalója s inkább csak az eddigi, – nálunk Hevesy Iván által tett – megállapításokat ismétli el, amiért ajánlatosabb lett volna, ha a már körülrajzolt elvek szükségszerű jelzése mellett a filmnek kizárólag mint társadalmi tényezőnek mérlegelésére szorítkozik.
A filmnek a modern korszellemhez való viszonyát azonban érdekesen fejtegeti. Kimerítően értékeli Charlie Chaplin művészetének társadalmi, helyesebben mondva, társadalomellenes vonatkozásait, párhuzamban Buster Keaton méltatásával és a burleszk nagyobbára már ismert jellemvonásainak értelmezésével. Kapcsolatot keres korunk szociális törekvései és a film szükségképen kollektív jellege között, miközben helyesen indokolja a filmnek a különböző intellektuális fokon álló nézőkre gyakorolt egyértelmű hatását; ami a film példátlanul általános hatóerejének magyarázatát adja. Foglalkozik a film válságával, amit a kapitalizmusnak a filmművészet iránt tanusított fokozott, iparszerű érdeklődése idézett elő.
A film fejlődésének kívánatos irányával foglalkozó cikk nem eléggé exakt, merőben értelmi fejtegetésekre szorítkozik. Ez hiba. Túlzásnak kell tekinteni a film és egy metafizikus értelemben vett vallás kapcsolatát keresőfejező megállapításait. Az író szerint a görög tragédia és a keresztény misztériumdráma után a film jelenti a vallásos művészet egy újabb megnyilvánulását. A művészet mindig a kor legerősebb érzésének kifejezője. Azon koroknak, amelyek a görög tragédiát és a keresztény misztériumdrámát termelték ki, jelleme valóban a vallásos érzés volt. A jelenkor szellemének azonban nem lényeges sajátsága a vallásos érzés, mert hiszen azt a minden időben megtalálható törekvést, amellyel az ember – Gró Lajos szerint – «egy ethikus és kulturális tökéletesség ideálját és a mindenséget igyekezik megközelíteni», csak egy a lényeget megváltoztató általánosítással nevezhetjük vallásos érzésnek. A jelenkor érzéseit a materiális értelemben vett szociális vágyak uralják és művészetében is ezek jutnak kifejezésre. Ezt bizonyítja a filmművészetre vonatkozólag az a tény is, hogy a filmművészet első, valóban filmszerű produktuma, a burleszk, merőben szociális jelentőségű. A film csak kollektív művészet, amiből azonban nem következik szükségesképen vallásossága. Kétségtelen ugyan, hogy a korszellemből eredő megfelelő feltételek mellett a film a jövőben az esetleges vallásos érzés vagy a vallásos érzést helyettesítő más transzcendentális törekvés kifejezésének kiváló művészeti anyaga lehet, de jelenleg semmi ezirányú tendencia, – amely Gró Lajos megállapítását elfogadhatóvá és időszerűvé tenné, – nem észlelhető.
Gró Lajos könyve a felvetett kérdéseket komoly szándékkal igyekszik a maga eszközeivel megoldani s ezért mindenesetre többletet jelent filmesztétikai irodalmunkban.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir