Lányi Viktor: HONEGGER: DÁVID KIRÁLY

Full text search

Lányi Viktor: HONEGGER: DÁVID KIRÁLY
Zenei olvasójelek a biblia lapjai közt… Az ember kísértésbe esik, hogy ilyenféleképpen jellemezze a fiatal svájci-német zeneszerző «szimfónikus zsoltárát», amely a minap került bemutatóra nálunk, a Filharmóniai Társaság és a Palestrina-kórus rendezésében. Szabadon recitált krónikás szöveg az összetartó fonala egy sereg töredékes zenedarabnak, amelyek alig vannak szerves kapcsolatban egymással, a legkülönfélébb és legellentétesebb stílus-képzeteket társítják s egymásra következésükben épp oly kevéssé találunk hangulatritmust, mint jelentőségükhöz mért terjedelmükben logikát. A mű eredeti rendeltetése szerint kísérőzene volt egy alkalmi szindarabhoz, tehát – divatos német műszóval élve – voltaképpen «Gebrauchsmusik», ami sok mindent megmagyaráz. A többdimenziós szinpadi történés keretében egész más jelentőséget kap a muzsika és egész másfajta törvényszerűségek szabják meg méreteit, külső idomait, mint az egysíkú, hangversenyszerű megfogalmazásban. Honegger, abban a törekvésében, hogy zenéjét a szinjáték alkalomszerűségéből és másodlagosságából «átmentse» az önmagáért helytálló pódium-előadás keretei közé, nem állt meg ott, hogy – mint Beethoven, Schumann és Bizet tették – zenekari suite formájában kivonatolja, hanem a bibliai dráma történés-anyagát epikai csomagolópapirossá laposítva, az így amorffá vált művet zsoltár cím alatt, de az oratórium pretenziójával viszi a hallgatóság elé…Ennek a formai nihilizmusnak már csak fokozása és betetőzése az, hogy az összekötő szöveget meg sem zenésíti, hanem egyszerűen szavaltatja. Az anyagszerűség elvének ez a kirívó sérelme persze alig tűnik fel manapság, amikor itt-ott még mindig megengedhetőnek tartják teszem Mozart Figarójának secco-recitativok nélkül való előadását…
De bármily konzervativ szigorral ítélkezzünk is a Dávid király szerkezetének széteső volta fölött, eszünkben sincs kétségbe vonni Artur Honegger nagy tehetségét. Ő az, akiből korunk beható Bach- és Händel-élménye legéleterősebb teremtőcsirát serkentette ki. Főleg Händel tiszta, egészséges természetérzése hagyott benne mély nyomokat, az a vallásos életfelfogás, amely a gyermeki hit optimizmusával szemléli az Istenség árnyékában nyüzsgő, küzködő emberi lét mozgalmasságát. A termékenység ősereje érzik Honegger friss merészségében, ahogyan az ótestamentomi tömegáhitatot, lerázva a vallásos zene minden konvencionalizmusát, az «atonális» ellenpont nyers, friss eszközeivel elbarbárosítja, a kollektiv érzések új kifejezési lehetőségeinek nyitva utat. A Dávid király mozaikdarabjai nem egyenlő értékűek. Itt-ott, ahol kifejezetten keleti hangulatokat szólaltat meg, beleesik a francia impresszionisták és újklasszikusok lagymatag stílusába. Másutt azonban, kivált a második rész nagyvonalúan fölfokozott karegyüttesében, egészen egyéni és lenyügözően érdekes tud lenni.
Az előadás vezetésére Klenau bécsi oratórium-karmestert hívták meg, aki kevés próbával jól marokra tudta fogni a nehéz műre nem teljesen fölkészült testületet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir