FÜST MILÁN: NÉHÁNY SZÓ

Full text search

FÜST MILÁN: NÉHÁNY SZÓ
Tóth Árpád annyira finnyás, érzékeny lélek volt, annyira félt a bántalomtól, hogy lehetőleg visszavonult az emberek elől. Nehogy megcsalják, nehogy visszaélhessenek bizalmával, inkább óvakodott a bizalmasságtól. Szemérmes is volt, elkerülte az érzelmes jeleneteket. Általában félt az élet mindenfajta hullámzásától vagy viszontagságaitól, nem akarta azokat. Csendet akart, amelyben elbíbelődhetett szótáraival, régi költőivel s amelyben elhitethette magával, hogy ezt a holt világot jobban kedveli az élőnél.
Ilyfajta természete lehetett oka, hogy hozzá sokkal kevesebb meghitt emlék fűz, mint más barátaimhoz – s mégis! – most látom csak, mennyire szerettem őt. Halála egészen összetört. Napok óta csakis vele foglalkozom. Nem tudok a lidércnyomástól szabadulni, hogy ő nincs már. Gépies ütemre a verseit mondogatom s rendesen ugyanazt:
Útvigyázó szent kereszt!
Vándor míves esdekel,
Új bolygásra úgy ereszd,
Félúton ne esne el;
Légy kegyelmes tútora…
Egyre ezt recitálom s gyakran sírok eközben.
*
Olyan volt, mint egy „régi jobb világ“ kedves, finom észjárású, öreguras akadémikusa. Ha beszélt: kifejezései választékosak voltak. Már mondatai nagy tisztáságán, azok kikerekítő pedantériáján is érezni kellett, hogy a tisztaságot mindenek felett szereti s hogy a becstelenségnek még hírét is ki akarja rekeszteni világából. Kicsit tanáros volt a viselkedése s bár élénk, életteljes, mégis, azt, hogy literátussal áll szemben az ember, sosem tudta elfeledtetni. Tempós ember volt. Amiről szólt, annak szerette megadni a kellő mértéket. Szerette higgadtnak érezni magát – s ezt a gyermekes higgadtságát nem figyelhettem soha a szeretet mosolya nélkül. Általában: én roppantul élveztem társaságát. Ha vele voltam, sokszor kellett mosolyognom, sokszor borzongós meleg futott át rajtam a gyönyörűségtől, hogy milyen különbözők vagyunk mi! Egy másfajta temperamentum és gondolkodásmód árama zsongatta idegeimet s pihentetett megúnt magamtól. – Nem azért kértem véleményét valami felől, hogy meggyőzzem, vagy meggyőzzön – (bárha sokszor meggyőzött) –, hanem hogy élvezzem véleményét. – S hogy néhány nap óta mindez a multé, véglegesen, – ezt roppantul nehezen viselem el.
Hosszú, keskeny alakja, szegény, horpadt melle, hosszú ujjai… s fiús, barna tekintete, hogy idézem én most mindezt nap-nap után!… A tekintete úgy barnállott, oly hűen s oly szemrehányón, mint egy törekvő, kedves iskolásfiúé. Néha azonban debreceni hetykeség villant abban. S ilyenkor aztán elkerültem őt, mert sajnos, én is érzékeny és finnyás ember vagyok s én is félek a bántalmaktól. S így történt, hogy néha hosszú ideig nem láttuk egymást.
*
Ha keveset találkoztunk is az utolsó években, egy-egy verse mindig nagyot dobbantotta feléje a szívemet.
Utolsó versei Arany Jánosnak nyelvünkben való játszi biztonságát juttatták eszembe. Ő is annyira tudott magyarul, annyira biztos volt formájában, hogy érezni lehetett, mint mulatja magát mialatt kifejezések közt válogat, latolgat. Olykor szinte látni véltem ravaszkás mosolyát, ha egy-egy zökkenőt a nagyobb fölény kedvééért versében mégis csak bennhagyott. Bízzátok reám, öreg mester vagyok én már! – szólt hozzám nyelv-tudós furfangja. – Mint egy nemes, öreg hegedűnek, olyan volt élete végén az éneke: kristálytisztán szólt s a túlérettség édességével.
*
Szini Gyula egyszer ezt a néhány szót írta le: „az ifjúságunk szent kávéháza“…
A mi ifjúságunknak is volt egy szent kávéháza. Mi a New-York-kávéház karzatán tanyáztunk, szinte éjjel-nappal. Szegények és szomorúak voltunk, ahogy illik, – mindegyikünknek megvolt a maga nagy bánata… de lángolni is tudtunk, – hiszen valamirevaló ifjak voltunk valamennyien. Ezen a karzaton senyvedt, vagy forrongott fiatal életünk… s én ma is úgy emlékezem erre a kis világra vissza, mintha tegnap léptem volna ki belőle. Ha arra vetődöm, nem mulasztom el, hogy az utca felől be ne lessek: vajjon mi van ott fenn manapság? S az érzéseim oly frissek ilyenkor! Néha átkozom a sorsot, – még mindig, engesztelhetetlenül, – hogy így hagyott pusztulni semmittevésben, – olykor viszont boldogan mosolygok vissza reá – Bármint adódjék is kedvem, egy bizonyos: hogy sosem tudom teljesen elhinni, hogy mindennek mindörökre vége van, – helyesebben: hogy nem támad fel soha többé együttes életünk.
De most, néhány nap óta, hogy Tóth Árpád itthagyott minket, ez az érzésem megtört. Itt az időnk, kezdünk beleveszni a semmibe mi is már… s híre és emléke is alig marad drága, szomorú fiatalságunknak, – így érzem. Még néhány év és se szívben, se szóban nincs többé sehol: – vagyis elveszett e világból ez is, igaz se volt.
*
Egy közös barátunknak ezt írtam róla:
Úgy halt meg, ahogy a madár leesik az ágról. S egykori nagy keserűségei, sírása, fájó szíve… mindez oly túlméretezett valaminek tűnik ma már nekem az elmúlás szelíd egyszerűségének fényében, a megsemmisülés természetes fényében, hogy fontoskodással vádolom ma már, aki ember-voltunk nagyobb jelentőségének érzését vagy követelményét belénk oltotta.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir