MÓRICZ ZSIGMOND: MEMENTO MORI • Emlékezés Tóth Árpádra

Full text search

MÓRICZ ZSIGMOND: MEMENTO MORI •
Emlékezés Tóth Árpádra
Mielőtt belépett, azt mondták róla, hogy Tüdővész. Utolsó stádium. S mikor belépett, borzongó meghatottsággal s gyöngédséggel néztem szép szelíd, barna szemébe. Nem azt figyeltem, mit mond valaki köztünk. Hanem azt, hogy mit csinál Valaki, aki indul közülünk.
S előre elképzelhetetlenül fedte a beállított képet. Halk volt s enyhe. Bölcs volt. Fölényes. Hiányzott belőle minden aggresszivitás. Kész ember volt, érett s útrakész. Mélyen megrendített. Kimondhatatlanul sajnáltam s többé nem vettem őt egynek sok közt, hanem Egyetlennek, a ritkának s kivételesnek. Verseiben is csak ezt kerestem s találtam: a mosoly volt minden költeménye: arcáról a papírra levetült mosoly.
S akkor huszonkét-huszonhárom éves volt, én hét évvel öregebb.
S ez a viszonylat soha többet meg nem változott, köztem s közte. Ő nem tudott róla; én meg nem érintettem lelkének érzkenységét egyetlen egyszer sem azzal, hogy a Témáról beszéljek vele. De nekem az maradt, végig,
házasságán, szerkesztői munkásságán, kritikai elcserkészésein keresztül s összes versein át: milyen finom és jellemző most megjelenő új kötetének a címe: „lélektől lélekig…“ Mikor ezt hallottam, megéreztem, hogy ő is úgy volt velem, mint én vele s úgy volt velünk: hiányzott köztünk az életnek harcos szembenállása s realitásokba kapaszkodó füzérversenye: ő csak lélekben élt lelkek közt.
Évente többször találkoztunk. Soha egyébről nem beszéltünk, csak a kölcsönös jóakarat pár szavas gyöngédségét. Nem az egészséget. Csak a lelki közérzést villantottuk fel egymás előtt. Most, hogy többet nem láthatom kedves barna pillantását, egyéni, vékony mosolyát, fáradt fejtartásának bizodalmas nyugalmát: most úgy érzem, mintha személyesebb viszonyba kerültem volna magam a Problémával.
Temetése napján kihúztam íróasztalom fiókját s keresgélni kezdtem benne. Először magam sem tudtam, mit. Aztán rájöttem: anyagi ügyeim végiggondolásához s elrendezéséhez fogtam, hogy ha… Szóval, hogy ne hagyjak magam után, egy hirtelen esetben...
Ennél jobban nem tudhattam meggyászolni szegény, nesztelen, halk lélekzésű, nagy szemüvegén át egész életében a túlvilágról néző barátomat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir