KASSÁK LAJOS: SZEGÉNY KOVÁCSLEGÉNY

Full text search

KASSÁK LAJOS: SZEGÉNY KOVÁCSLEGÉNY
A tanyára járt ki dolgozni s ezért naponta kétszer ment át a hídon. Egyszer oda s egyszer vissza. Már esztendők óta tart ez így. A magányosságba nyomorító téli hónapok után, alig hogy a fagy felengedett s a hó elolvadt, János kilátogatott a tanyára a gépészhez. Ilyenkor a belső házba ültek be, nagy huzavonával, néhány kupica pálinka mellett megalkudtak az idei bérben és mindabban, amit a legénynek ezért a bérért el kellett végeznie s mindabban, amit ezen felül is el kellet végeznie. Nehéz pillanatok voltak ezek. A gépész megmakacsodott a számokkal, a legény pedig mindenféle raffinériákkal menekülni szeretett volna a feladatok elől. Végre is úgy történt minden, ahogyan azt a gépész elgondolta.
A hosszú pihenés után nehezen törte bele magát a legény a munkába. De mit tehetett volna egyebet, belefeszült, mint a barom az igába. Valamiből a szegény embernek is meg kell élnie. Fujtatta hát a tüzet, zuholta a vasat, ide-oda taszigálta a reszelőket s mindezért valami pénzecske hullott bele a zsebeibe szombatonként. Éppen annyi amennyiből az esztendő tizenkét hónapjában az anyjával együtt eléldegéltek.
Kora tavasztól kora tavaszig.
Télen bent üldögélt a kemencepadkán s vagy faricskált valamit vagy szó nélkül pipázgatott. Ha pedig elunta magát, zsebredugott kezekkel odaállt a betömködött ablak elé s átbámult a szürke üvegen a szürke, reménytelen égre. Szeretett így tétlenül álldogálni, fölbámult a magasságba s ilyenkor mindenféle történetek meg alakzatok bukkantak föl az emlékezetéből. Vagy talán nem is az ő eszéből virágoztak ki ezek a fantáziák. Az égen nagy csordákban vándoroltak a felhők, hasas szürke állatoknak látszottak így a messziből s néha úgy látszottak, összegyülekeznek a torony aranyhegye körül, aztán megint nekiindulnak, a város felől a mezők felé s néha apró fehér felhőcskék szálltak a csordák után, mint valami óriási ezüst madarak. Valahol messze fekete jelek ingtak a levegőben, a szél cibálta a magányos fákat s az elszáradt ágak úgy látszottak, felnyúlnak egészen az égig. Nagyon különös volt ez így. János szó nélkül bámészkodott s ha valaki most hozzáérne, fölrezzenne, mintha álmában riasztották volna meg. Volt valami esetlenség, valami mulya természet ebben a legényben. Akár a beteg jószág, szereti a magányosságot. A pajtásai ilyenkor összejárnak valamelyik házban, behúzódnak az istállóba kártyázni, egymás garasaira nyerészkednek vagy elhatározzák, hogy kimennek a tőrökkel a mezőre, hátha akad valami pálinkára való. Ott kuksolnak a ropogósra fagyott havon, a tüskés bokrok között, a kezeik vörösen égnek a hidegtől s az orruk alatt csillog a nedvesség. Megszállott lélekkel várakoztak és olykor-olykor akadt is valami a tőrökbe. Aztán vihogva a nyakatövébe csaptak a nyulacskának, zsákba dobták és este beállítottak vele a zsidóhoz. János senki pénzére nem játszott a kártyákkal, nem járt ki a legényekkel vadászni s este nem ment el velük a kocsmába.
Úr ez már, – mondták felé a legények. – Nem tart ez már velünk. – De nem bánkódtak utána. Ők szolgalegények, amaz pedig kovács volt. Már valami egészen másfajta, gondolták ők, a másik pedig feléjük se tekintett.
Nem nézte le a magakorabeli legényeket, csak éppen hogy semmi kedve nem volt hozzájuk. Mindig talált valamit, ami miatt így magában elmotyoghatott. Néha gondolta, valami betegség lappang benne s ezért nem olyan ő, mint a többiek. De soha semmi különösebb baját nem érezte. Bizonyára, ha arra kerülne a sor, olyant ütne oda az ellenségének, hogy menten jöhetne a pap a szentséggel meg a füstölővel. S ha munkára került a sor, ott is megállta a helyét fintor és nyöszörgés nélkül.
– Gyere no, – kiáltottak be hozzá a legények, ha elmentek az ablakuk előtt és hivogatón intettek neki a sapkás fejükkel.
Fölhúzta a vállait és megingatta a fejét:
– Eriggyetek, ha jólesik, – felelte. – Hideg van, hogy a kutyát is kár kiverni.
Visszahúzódott s megint bajlódni kezdett valamivel a félhomályban.
Mindig félhomály volt a szobában s az anyja már esztendők óta ott feküdt az egyik ágyban, a sarokban. Alig beszélt valamit, csak nyöszörgés jött ki az elferdült száján. Gutaütés érte s akkor görbült el a szája és akkor bénultak meg a tagjai annyira, hogy egészen tehetetlenné vált. Azóta a fia ápolgatta, reggel és este tisztába tette, mint valami pólyást, az élelmet pedig odakészítette az ágya mellé egy székre. Micsoda szörnyűséges kötelesség volt ez. János megadta magát a sorsnak. Beleszokott, valósággal beleöregedett ezekbe az állapotokba. Nem érezte magán a terheket és nem kívánkozott ki a szabad térbe, amit zöld utak hasogattak keresztbe s szemmel beláthatatlan volt a cél, ami felé az utak futottak. Valósággal be volt zárva önmagába.
De mégis! Lepattannak-e róla egyszer a burkok? Kifakad-e egyszer belőle is az örömteli kiáltás, kítárja-e egyszer az izmos, nehéz karjait valami idegen jövevény felé? Valaki felé, akinek talán szoknyák ringnak a csipein, szép barna haja két fonatban csüng le a háta közepén s olyan illat árad körülötte, amitől megszédül a legény, ha fából faragták is erre a világra?
Ezt az író kérdezi. Az az egyszerű, magányos ember, aki nagy gazdagságában szegényedett így el s aki roppantul érzi szörnyű magányosságát. Egyedül jár az utcákon, de azért semmi sem közömbös a számára. Látja a dolgok örök változását, számonveszi a szálló hangokat s a terjengő illatokat s ahol megáll, ott jel marad utána, fájdalmas seb vagy az öröm piros színű virága. S az író kíváncsian figyeli Jánost is, a szegény kovácslegényt. Vajjon mikor teszi rá kezét a kilincsre, mikor lép át a küszöbön, amin túl a világ következik? Hiába itt minden akaratoskodás vagy alattomos számítás. Egyszer mindenki átlép ezen a küszöbön s akkor meghallja a hangokat, megszimatolja a szagokat és találkozik a lánnyal, aki vérből és húsból van és az ígéret rózsáit viszi zöld fűzfakosarában.
A búskomor legény ilyenkor együgyűn elneveti magát, s a lány visszanevet rá nedvesfényű szemeivel s a két piros ajka közül kimutatja s fehér fogait.
Vannak olyanok, akik meglátják, hogy ilyenkor karcsú növények sarjadnak ki az árnyékban, vércsöpp liliomokkal a tüskéik között s egy kétpúpú állat vándorol át az út közepén. Ezüstből készült harangocska csilingel a szörnyeteg nyakában s csak botorkél erre-arra a gyönge lábaival. Látnivaló, alig hogy kibújt a tojásból. A kék anyamadár költötte a hegygerincen s most elindult, hogy szomorúságától és fájdalmaitól megváltsa a világot.
Fehérszakállú emberek üldögélnek a folyó partján és várakoznak a Messiásra. A kétpúpú állat azonban egészen más tájakon csatangol. Csak a langyos déli szél téved erre, hogy fodrokba gyűrje a vizet s a fákat visszahajlítsa a tükörbe. A szürke csukák kiúsznak a bokrok alól, egészen előre merészkednek, körül evezik az emberek lábszárait, aztán megint visszasiklanak a csöndbe.
– Halleluja! – énekelik az öregek. – Halleluja!
Ekkor már tavasz van s kelet felől vörös zászlókat tűznek ki a horizontra.
– Hát elmegyek, édesanyám, – mondja a kovácslegény a kenyérhéját rágicsáló asszonynak, akit évekkel ezelőtt megütött a guta s azóta szinte mozdulatlanul fekszik az ágyban, a homályos szoba sarkában. A szemei nyitva vannak, de egyetlen moccanással sem felel. A legény is szó nélkül készülődik tovább. Meleg lehet kint, a kék ingeujját felgyűri a karjain, lábfejét beledugja a vastag bőrpapucsokba s aztán indul. Tarisznya van a vállán s a kalapját csak úgy a fejebúbjára akasztotta.
A dolgozó emberek már fölébredtek a városkában. Az állatok is felébredtek és bőgnek és nyerítenek az eledel után. S a kutyák ugatnak és a kakasok kukorékolnak.
Két rövid utcácskán jobbra, aztán balra halad a legény és kint van az országúton. Az akácsor tövében lépked. Messziről szekerek döcögését hallani, valahol énekel egy lány. A nóta foszlányai mint selyemfodrok libegnek a könnyű szélben. A legény átveszi a dal ütemét s anélkül, hogy gondolna rá, ő is dúdolni kezdi. Majdnem minden hajnalban találkozik ezzel a dallal s ha mégis egyszer-egyszer elmarad az, nagy hiányosságot érez az életében. De igaz, hogy ilyenkor nem a dal, hanem a daloló lány hiányzik az életéből. Valaki, akiről nem is tudja, kicsoda és hol van. Az ő számára csak a képzeletében él ez a lány. De olyan határozottan és olyan tiszta formákban, hogy amíg a nóta szól, minden porcikáját látja maga előtt. A haja barna, a szemét kissé összehúzza, ha egymásra tekintenek, pihések a karjai, a lábai kemények és fényesek és egy lencse van a köldöke tájékán.
Éppen olyan, mint a gépész felesége, – gondolja a legény. De honnan és miért az a lencsefolt a hasán? Ő még sohasem látta a fiatal gépésznét mezítelenül. Hogyan is gondolkodjon hát az ember az egész dologról?… Igaz, hogy ismert valakit, akinek csakugyan volt egy ilyen foltocska a hasán. Egy növekedő lánykával pajtáskodott inaskorában és kint a folyónál látta meg azt a foltocskát a Kati hasacskáján. A lány azóta valami járványos betegségben elpusztult s ime, a barna foltocska most átvándorolt a gépészné testére.
Könnyen lépegetett. Hogyisne lenne erős és jókedvű az az ember, akiben ilyen boldogságok áradnak. Mit tudnak őróla a többi legények s az anyja, aki már évek óta félholtan fekszik a sarokban. Gúnyolódón elnéznek fölötte, de ő közömbösen keresztüllát rajtuk s amíg csöndben van, biztatgató hangokat hall a levegőben s olyan dolgokat varázsol maga elé, amikben neki kedve telik. Más bizonyára álmosan és elúntan ballagna így a magányos hajnalban, ő körülötte minden eleven és minden úgy szól hozzá, hogy a testében-lelkében megvidámodik tőle.
A hídon megáll egy pillanatra. Minden nap megpihen ugyanazon a helyen, nekidől a fakorlátnak s amerre a víz folyik, messzire kibámul a tekintete. Az egyik parton törpe fűzfák sorakoznak, a másik part pedig sűrű náddal van benőve. Bujkáló, eleven élet van ebben a sűrűségben. Rikoltó, hápogó és mindenféle rekedt hangokat lehet hallani. Zörögve, nagy szárnycsattogással vadludak és vadkacsák szállnak föl a nádasból s előretolt talpaikkal ráereszkednek a vízre. Ékalakú sávok maradnak utánuk s a madarak megülnek az ék hegyében és kinyujtott nyakkal figyelnek, úsznak és ringatóznak.
János igen jól ismeri ezt a tájat, a madarakat is és a szokásaikat. Mindebben semmi ingerlő nincs az ő számára.
Beleköp a vízbe és tovább indul.
Az öreg paraszt már ott áll a fujtatónál és tapodja a rudat. Szürke vastag füst göndörödik a nap felé, megkeseríti a levegőt s az emberek fejében elnyomja a mértéktelen gondolatokat.
– Húzd rá! – mondja a legény; balkezében tartja a megtüzesedett vasat s a jobbkarját magasra emeli az acélkalapáccsal.
Az üllő cseng, mintha csikók dobognának át a portán, himbáló csengőkkel a nyakukban.
A paraszt fulladozón liheg, már alig bírja fölemelni az otromba kalapácsot s a kese bajuszra alól előtűnik a lapos, agyagszínű nyelve. De nincs kegyelem.
– Húzd rá! – ordítja a legény újra s oldalt a lakóház felé sandít, ahonnan most bújt elő a gépészné virágos posztópapucsban és hátrakötött, vörös kendővel a fején.
Látszatra semmi különösebb nem történt ezekben a pillanatokban, a legény azonban tisztában volt vele, hogy a mérleg, ami ott függött láthatatlanul az asszony feje fölött, balról átbillent jobbra s egy kan veréb szállt le az ereszről, hogy a szétszórt búza közül kiválogassa az opálszínű gyöngyöket.
– Szép így az élet, – gondolta a legény, – akár kerékbe is töretném magam, ha egyszer megnézhetném, csakugyan ott van-e a lencsefolt az asszony testén.
S aztán ütötték tovább a vasat. Estig talán pillanatokra sem állt meg a munka. De hogy sötétedni kezdett, a kohóban kialudt a tűz s a nádasból idehallatszott a szunyókáló madarak rikkantása. A legény vállára akasztotta tarisznyáját, lábait beledugta a papucsokba s megindult hazafelé. Egy pillanatra ilyenkor mindig összeakadt az asszonnyal. Ki tudja, miért, éppen a szérűskerten ment át ilyenkor s ránevetett a legényre, mikor az elköszönt tőle. Véletlen volt ez vagy valamiféle kedves, számított játék? A legény hosszúkat lépett s a kezefején kiduzzadtak az erek. Csak úgy lüktetett benne a forró, egészséges vére.
Így volt ez napról napra.
S egy napon ki nem roppanna össze ez alatt a nagy boldogság alatt?
Titokban, észrevétlenül közelednek felénk a veszedelmek. Tegnap még kibírhatatlanul vágyakoztunk valami különös dolog után s ma undorító csömör emészti életünket. Hiszen ha János csak egyszer is igazán közelférkőzhetett volna a gépésznéhez, bizonyosan egésze máskép alakult volna az ő szegény, egyszerű sorsa. Őt sem sárból gyúrta ki az anyja. Falánk természetű és kétségekkel megvert ember volt ő is a busa fejével, a bajuszos szájával s az erős, tömpe ujjaival. És itt áll most egészen árván. Se barátai nem voltak, akik egy kézfogással talpraállították volna, se anyja nem volt, akihez hozzádörgölőzhetett volna.
Sokáig úgy látta a gépésznét, mint egy karcsú, egészséges cölöpöt a folyó közepén, ott hajókázik körülötte s egyszer, ma vagy holnap hozzáköti a ladikját. S valami idegen szél járt erre az egyik éjjel, kicsavarta a cölöpöt s szürkén, iszaposan földagadt a víz majdnem az egekig.
Az egyik reggel tarka vasárnapi ruhájában jött ki az asszony a házból, anélkül, hogy valakivel szót váltott volna, kocsira ült s kihajtatott a tanyáról.
Ősz volt már s még mindig nem érkezett vissza.
– Elveszett az örökre, – mondta az öreg paraszt. – Addig verte az ember, addig verte, amíg egyszer csak megsokalta, aztán kereket oldott.
A gépészen semmi nyomat nem hagytak ezek a változások. Éppen hogy valamivel többet ivott, mint ezelőtt s valamivel hangosabb és vidámabb volt a kedve.
János alatt megingott a föld és olyan alacsonyra ereszkedett fölötte az ég, hogy meghajolva kellett járnia, nehogy beleüsse a fejét. Emésztő, vak nyugtalanság fészkelődött el benne. Alig várta, hogy végére érjenek az ősznek, legalább majd a fenében hagyhatja maga mögött ezt az egész világot.
Az utolsó este, hogy hazafelé menet megállt a hídon, furcsa kísértések szálltak meg a csöndben. A madarak már aludtak s az égről nem bámultak le a csillagok. Sűrű sötétség volt az ég és föld között s a legény alig tudta megállni, hogy föl ne kapaszkodjon a korlátra és zsebretett kézzel bele ne sétáljon a sötétségbe. Érezte, hogy meg kellene tennie, mi keresnivalója van az innenső oldalon s ki tudja, mi lehet ott túlról. Hátha vár rá ott valaki. De hirtelen, mintha betegség lepte volna el, annyi erőt sem érzett magában, hogy a korláton átnyujtózzon.
Összefolyt nyálát beleköpte a sötétbe és tovább indult a megszokott úton.
Nem gondolt semmire és nem érzett semmit.
Hideg, ugató szelekkel jött meg a tél. A városka élete lecsendesedett s János úgy üldögélt a félhomályos szobában, akárha valami verem fenekén szunyókálna. Reggel és este tisztába tette az anyját s néha kiszólt a legényeknek, akik ott hancúroztak el az ablakjuk előtt.
Kegyetlenül sűrű volt körülötte a levegő. Unalmában sokat pipázott s a füst fájón fölmarta a nyelvét. De megint csak rágyujtott. Mit tehetett volna egyebet. Néha meg elővette a bicsakját és faricskálni kezdte a körmeit. Tavasztól télig sohasem volt baja az ilyesmivel. A durva munkában maguktól is lekoptak a körmei de a tétlenség időszaka bolondul megnövesztette ezeket az ostoba lapátformájú csontokat. Ollóval hiába is próbálkozott volna. Olyanok voltak ezek a körmök, mint valami kemény állati paták. Bicsak köll ezeknek s János nekilátott szomorúságában, lenyiszálta sorban egészen a húsig.
Közben pipázott s néha fölpillantott és a füst mögött, túl a falon, látta az asszonyt, aki a mező közepén ült egy kövön és virágot szedett zöld fűzfakosarába.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir