SZÉKELY TIBOR: ÉN VAGY MI?

Full text search

SZÉKELY TIBOR: ÉN VAGY MI?
A Földön élő csaknem kétezermillió főnyi embertömeg a sok más tagozódáson kívül három fajtára oszlik. A legelterjedtebb fajta a mi szempontunkból most közömbös. Ez csak vezetteti magát, viszont az ő választása dönti el, hogy a másik kettő közül melyik vezesse. A vezetők két fajtája közül az egyik a képzeletével, másik az akaratával igyekszik magasabbra lendíteni az emberi életet.
A képzeletről tudjuk, hogy száz közül száz emberben megvan egyenként, de nincs meg együttesen, az akaratról pedig azt kell hinnünk, hogy száz ember közül egyikben sem sorsdöntő, de százban összesen: félelmesen nagy erő. Így beszélhetnénk egy idegen bolygóról jött látogatónak: Én teremtettem meg az ég kék szinét s az álmot, a légiest, ami betölti egész életünket; én csináltam a Divina Commoediát, a IX. szimfóniát és a reimsi székesegyházat. Mi teremtettük meg a világvárosokat, az üzletházakat, a kényelmes és biztos közlekedést.
Számunkra már nem így oszlik meg az emberiség: én és ti, hanem így: én és mi. Álom és valóság, képzelet és akarat, egyéniség és tömeg még sohasem volt olyan élesen szétválasztva egymástól, mint most. S a vezetők két fajtája azért harcol: az legyen-e, amit én elképzelek, vagy az, amit mi akarunk.
Ezt a harcot nem énekli meg senki. A küzdelem néma, észrevétlen, lappangó, de konok és elkeseredett és nem végződhet békekötéssel. Hogy melyik fajta oldalán van a nagyobb igazság, azt csak a Tejút távolságából lehet megítélni.
Mi nem ítélhetünk, csak megszólaltathatjuk őket, akik hallgatnak, elmondjuk helyettük, amit nekik kellene elmondaniok, hogy miért hisznek a maguk igazában. Két beszédet adunk a szájukba: mindegyik vádló és védőbeszéd egyszerre és egyik sem kér ítéletet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir