Móricz Virág: Rokonlátogatás

Full text search

Móricz Virág: Rokonlátogatás
A villamoskalauz körülményesen elmagyarázta, hogy kell a végállomástól elmenni a döblingi Park-szanatóriumhoz. Zsuzsi megköszönte s nekivágott a Hohe Warte-nek. Ködös, nyirkos vasárnap délelőtt volt. Minden utcasarkon megkérdezte, hogy menjen tovább, s végül meglepetten állt a Park-szanatórium fényűző halljában. Szmókingos portás magasra húzta pomádés szemöldökét, mikor megmondta, kit keres. Átvette tőle a kis névjegyet s elment.
Zsuzsi leült a hallban a mély bőrfotelbe, s idegesen várt. Anyja sürgette leveleiben, hogy keresse meg ezt a bécsi rokont, Sávossy Jánost. Nem képzelte, hogy ilyen palotában fogja megtalálni. Most kíváncsian nézett fel, ahányszor valaki keresztülment a puha szőnyeggel borított hallon.
A portás magas, szikár, fehérhajú s bajúszú urat vezetett erre. Zsuzsi feláll, csak a válláig ért az öregnek.
- Mi tetszik kérem?
- Benedek Zsuzsanna vagyok... Benedek József lánya... És a Sávossy Erzsébeté... Édesanyám írta, hogy keressem meg...
- Az Erzsók lánya! - széles mozdulattal magához ölelte, aztán eltolta magától, szemébe nézett, s bólogatott. - Az Erzsóka lánya! Hát ülj le, fiacskám... Hogy kerülsz ide hozzám? No, ez kedves, ez kedves... Az anyád is itt van?
- Anyuska Pesten van, csak én tanulok most itt. Ösztöndíjas vagyok a Collegium Hungaricumban...
- Egyetemen vagy?
- Igen, már négy éve. Tavasszal letettem a szakvizsgámat, most disszertáción dolgozom, s tavasszal akarnék doktorálni... Ha ugyan lesz annyi pénzem... mert az sokba kerül...
- Erzsók... Van harminc éve, hogy nem láttam... - Leültek szembe egymással, az öregúr előrehajolt, úgy vizsgálta a lányt. - Az anyád vonásait keresem benned... De szép lányka volt... Olyan huncutul nevetett, egész eltünt olyankor a szeme, s két griberlije volt... muti csak, neked is van...
Zsuzsi meghatottan nézett a fehér öregre, s gondolt az édesanyjára, akinek a szemei körül már annyi a ránc, s nagy fekete haja kicsi szürke konty...
- Hogy az Erzsók a Benedek Pepihez ment hozzá! A kis ugrifüles hadnagyocskához... No Kabos, a Pepi vágott ki a nyeregből... A kis Pepi... - hangosan kacagott, a térdét csapkodta. - Persze, persze, Kabos már akkor is volt vagy negyvenéves, Pepi meg huszonkettő s hadnagy...
- Édesapám elesett a háborúban...
Sávossy meghökkent. A tenyerét nézegette. Erőlködött, hogy visszaemlékezzék a hadnagyra, de nem tudott. Kicsit felemelte a pilláit, s vizsgálódva, tapogatva nézte a lányt. Külön megnézte szemét, száját, bőrét, nyakát, testét, egész a cipője hegyéig.
Zsuzsi nyugtalanul fészkelődött, egyenes derékkal, kíváncsi szemmel nézte a bácsit, aki most kinyujtotta a tenyerét, s beborította vele az ő kezét.
- Régen itt tetszik lakni a szanatóriumban?
- Régen, régen...
- De van a városban is lakása... Én először ott kerestem.
- Van, van lakásom... De már öt éve nem aludtam benne... Tudod, mért? Megmondom neked, ha megigéred, hogy senkinek sem szólsz... De senkinek! - játékosan közelebb hajolt hozzá, meg is ölelte egy kicsit, maga felé fordította az arcát. - Várom a fiatalságom... hogy itt több ember van, hamarabb megtalál...
Zsuzsi nevetett.
- Hiszen János bácsi fiatal!
- Látod te azt, hogy öreg vagyok... Hát anyád? Anyád milyen? Ha Bécsben lesz, eljöttök hozzám!
- Oh, anyuska nem jöhet Bécsbe.
- Miért?
- Mert nincs pénze... Hárman vagyunk gyerekek, mind az egyetemen... a katonanyugdíj meg nagyon kicsi...
- Hárman vagytok? Fiúk?
- Egy öcsém van, meg egy nővérem. János bácsinak nincs családja?
- Nekem nincs.
- És most, hogy ketten állunk vizsga előtt... az rettentő sokba kerül... A nővérem osvostanhallgatónő. Azoknak a legrémesebb, mert olyan soká tart, míg kész vannak, s aztán még újra olyan soká, míg nem keresnek semmit.
- Á, hát a te vizsgadíjadat, várjunk csak, azt majd összehozzuk...
Zsuzsi meglepetten nézett fel.
- El fogsz menni Kaboshoz... Itt lakik nem messze... Megmondod, hogy én küldtelek, s megmondod, hogy a Sávossy Erzsók lánya vagy... - csavargatta a bajúszát. - Azt hiszem... azt hiszem, feliben át fogunk venni téged... Legjobban szeretnék veled menni. De jobb, ha egyedül vagy... Menj most, most ebédnél van, míg le nem fekszik. Itt volt soká a Park-szanatóriumban... Adok neked egy névjegyet... Aztán gyere vissza, ha beszéltél vele, mert kíváncsi vagyok mindenre... - nagyot nevetett, gyerekesen, mint aki csínyre készül. A szmókingos portástól papírt, ceruzát kért, s távollátó szemmel írt.
Zsuzsi hátradőlt a székben, s idegesen gondolkozott. Nézte az öregurat, s szinte öntudatlanul vette át tőle a levelet. Felállt, s hagyta magát kituszkolni az ajtón...
Kinn felszáradt a köd, s nyirkos maradt utána az ucca. Zsuzsi soká gyalogolt, míg megtalálta a címet, mely a borítékra volt írva. Fázósan húzta össze magán a kopott télikabátot, s fáradtan állt meg a nagy villa előtt. Becsöngetett, jött a portás ajtót nyitni.
- Kabos úr nagyon beteg, súlyos beteg, senkit nem fogadhat... Ki küldte, kérem?
- Sávossy úr, a Park-szanatóriumból.
- Kérem, tessék talán a nagyságos asszonnyal beszélni...
Zsuzsi felment a kőlépcsőn. Inas nyitott ajtót.
- Kabosné nagyságos asszonyt keresem...
Az inas megrázta a fejét.
- Olyan nincs is kérem...
Zsuzsi elpirult és elmondta, hogy Kabos urat kereste, s a portás a nagyságos asszonyhoz utasította.
- A lányához... Kelemenné nagyságos asszonyhoz... Azonnal megnézem. - Elvitte a levelet, Zsuzsi látta az ajtónyílásban, hogy egy kicsi öreg bácsi kiles utána, aztán elcsoszog hosszú barna kabátjában.
Bevezették a télikertbe. Feszesen fogadta egy házaspár. Leültették.
- Sávossy János tanácsos úr levelét elolvastam, azt írja, fogadjuk szívesen. Hogy egyetemi hallgató és segítségre van szüksége... - szólt a férfi. - Mennyiről volna szó?...
- De kérem... én nem akarok...
- A Collegiumban lakik?
- Igen... Sávossy bátyám Kabos úrhoz küldött, azt hiszem, a családommal egyszer régen összeköttetésben volt... Úgylátszik ezért.
- Igen? Ismeri a papát?
- Én nem ismerem, de azt hiszem, Sávossy bácsi azt mondta, hogy ő ismerte édesanyámat...
Kinn, a másik nagy szobában elő-előbukkant a kis öregúr. A lánya kérve szólt az urához:
- Papa szeretne bejönni... Hadd jöjjön be a papa...
- Hát jöjjön, én nem bánom.
Zsuzsi felállt s köszönt a kis öregnek.
- Igen súlyos beteg volt, s nagyot is hall, beszéljen vele hangosan, - utasította a férfi.
- Sávossy küldte, hogy az unokanővérének, valami Sávossy Erzsébetnek a lánya... s egyetemi hallgató, segítséget kér... - kiabált az asszony.
- Sávossy Erzsébet! A lánya! - jobbra, balra hajtogatta a fejét, összecsapta a kezét, s csak nézte Zsuzsit.
- Kérem, ha valami kívánsága van, csak hamar mondja meg, mert nekünk most el kell hazulról menni... - szólt az asszony.
- Semmi, semmi.
- No, de ti elmentek most, lányom... csak menjetek, én elbeszélgetek a kisasszonnyal...
A házaspár összenézett, bizalmatlanul. Az inassal levétették a Zsuzsi kabátját.
- Velem fog ebédelni a kisasszony... Lesz legalább egy kis barátnőm.
- Nem akarom zavarni...
- Dehogy zavar, dehogy zavar... a Sávossy Erzsóka lánya... egy ilyen szép, fiatal lány...
Zavart volt a hangulat. A házaspár kínosan búcsúzott, nem szívesen hagyták itt az öreget az idegen lánnyal. Zsuzsi ideges volt, nem szívesen maradt. Délre meg volt beszélve, hogy Péterrel kimennek a Praterbe sétálni. Szorongva ült a télikert nádszékében, s nézegette a kis öreg fehér szakállát, ami fel-felszaladgált, amint bólogatott.
- Kettesben maradtunk... De hogy hasonlít a mamájára! Hát a papa? - kíváncsian nézett fel a lányra.
- Benedek József őrnagy volt az édesapám, de elesett a háborúban.
Kabos felkapta a fejét.
- Milyen szép fehér szakálla van a bácsinak! - mondta kedveskedve, hogy feloldja a hosszú csendet.
Az öregnek megmozdult az arca s elmosolyodott:
- Magának meg kedves kis arcocskája van...
Végtelen lassan telt az ebéd. Az öreg roppant lassan evett, mellette állt az ápolónő, s ellenőrizte, hogy s mit eszik. Zsuzsinak mást tálaltak, s némán, lassan, türelmetlenül evett. Minduntalan az óráját nézte s Péterre gondolt.
Ebéd után egyszer csak belépett Sávossy János.
- Hát ti csak hallgattok meg esztek?... - lármás, kedves volt, a kis beteg öreg nevetgélt, s bólogatott, maga mellé ültette a vendéget.
- Hát mit szólsz, Kabos, hogy micsoda vendéget küldtem hozzád! - trombitált a fülébe. - Gyere, Zsuzsi, ideülsz közénk a díványra. Aztán mi kétfelől közrefogunk, s melegedünk melletted... Ugy-e, vén Kabos...
Kabos nevetett, s egyformán bólogatott. Zsuzsi felállt, s mosolyogva, tisztelettel ült a két öreg közé.
- Hát mesélj nekünk az egyetemedről... Meg arról a Collegiumról... Micsoda házigazda vagy te, Kabos... még egy kis borral se kínálod meg a vendégeket?
A német ápolónő nyugtalanul hajolt oda a gazdájához, s figyelmeztette, hogy nem szabad.
- Ah, hagyja őt, Trude nővér, nem látja, hogy udvarol! Ilyenkor nem szabad zavarni egy férfit...
Kabos nevetgélt és bólogatott, megfenyegette Sávossyt, s titokban közelebb huzódott Zsuzsihoz.
Három poharat hoztak, s mézes tokaji bort.
Az ápolónő csak egy fél pohárral engedett inni belőle. Akkor a két öreg kiparancsolta. Vállvonogatva ment el. Zsuzsi is ivott.
- A mi lányunk leszel, ugy-e, Kabos... Kis árva ez, szorgalmas, jó diák... ösztöndíjas a Collegiumban... Majd mi gondoskodunk rólad... Jó helyed van ott abban a Collegiumban? Mert jöhetnél hozzám is lakni, a szanatóriumba!
Zsuzsi nevetett. Sávossy bácsinak hogy megoldódott a nyelve s a fantáziája az első pohár bortól...
- Nagyon szép és kedves hely, a Collegium...
- Meddig maradsz itt?
- Március tizenötödikéig szól az ösztöndíjam...
- Akkor fog doktorvizsgát tenni... Látod, Kabos, mit tud ez a kislány. Mi fogunk neki segíteni. Kifizetjük a vizsgadíját...
- Dehát én azt nem kértem... - nevetett Zsuzsi.
- Nem kell mitőlünk kérni... ugy-e, Kabos... Ha meg levizsgázol, akkor idejössz hozzánk, tán még a lakásomba is visszaköltözök akkor. Igenis, én ezt már kezdtem elhatározni...
- Nono... - Kabos bácsi megfenyegette az ujjával. Újra ivott, s ettől nagy köhögés jött rá. Az ápolónő előjött ijedten, Zsuzsi félve integetett neki a két öreg háta mögött.
- Nem kell, Trude, nincs baj. Eridj csak, fiam...
- Nincs szükséged valami pénzre most, Zsuzsikám? Csak mondd meg egész bátran... Nézd, nekem semmi családom. Én annyi idegenen segítek...
Zsuzsi felemelte a fejét s megrázta. De eszébe jutott, hogy a télikabátja rövid és kopott, s hogy a multkor, mikor kinn voltak Péterrel a Karlsbergen, nekitámaszkodott egy fatörzsnek s végigszakadt.
- Egy új télikabátot fogsz kapni, Zsuzsikám...
Zsuzsi nevetett.
- Kabos, te is szólj már, csak bámulsz és elnyeled a szemeddel. Látod, a te lányaid... a te lányaid, ne haragudj, nem ilyenek... Látod, Zsuzsi, ez a bácsi meg az anyád... - újra kiitta a poharát... - A sok lánya meg volt neki akkor már, intézetben tartotta őket... Csak az édes mamád nem akarta... Neki a Bertalan Pepi kellett! Nem a gazdag, soklányú, özvegy. Látod, Kabos... A Pepi már meghalt, te meg itt vagy...
Zavaros volt a szava és a beszéde.
Zsuzsi felállt, körüljárt a szobában, nyugtalanul, szaglászva. Az ápolónő belépett s elbujt a függöny mögött. Suttogva szólt Zsuzsinak:
- Nem szabad neki inni... el kell mennie, kisasszony...
Zsuzsi visszafordult, visszaült az öregek mellé.
- Dalolni... - Kabos felemelte a mutatóujját, s kicsit mámorosan mozgatta a levegőben. - Dalolni... Erzsók hogy dalolt...
- Na dalolj neki, Zsuzsikám... Dalolj nekem... nekem... De okosan tetted, hogy eljöttél hozzám! Nem bánod meg... A Collégiumban laksz?... Dalolj, Zsuzsikám...
Zsuzsi a zongorához ült, s halkan játszott. A két öreg nézte, nézte, ittak, köhögtek, s a tenyerüket össze-összeverték... Zsuzsi nevetve, tarka magyar nótákat játszott és dalolt, s a két öreg bólogatott és ivott. Aztán lekönyököltek az asztalra, már tétovány nyúltak a pohár után, kilöttyentették a sárga, olajszínű bort, aztán - leragadt a szemük és elbóbiskoltak.
Zsuzsi meg zongorázott, az ápolónő és az inas bejöttek, ketten felemelték az öreg beteget s átvitték a hálószobájába. Zsuzsi zongorázott. Sávossy fel-felkiáltott álmában egy-egy nótasort, aztán megérezte, hogy szabad lett a dívány, ásítva végigdőlt rajta és horkolni kezdett.
És Zsuzsi felvette kopott télikabátját, s lábujjhegyen elszökött a díszes hallon, s a márványlépcsős kerten át. Futott a villamosmegállóig, felugrott az induló kocsira. A végállomáson már várt rá Péter.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir