Babits Mihály: A "Nyugat" és a Nyugat

Full text search

Babits Mihály: A "Nyugat" és a Nyugat
A negyedszázados magyar folyóirat ünnepi számot ad, s az ünnepi szám megjelenése összeesik Európa iróinak budapesti találkozójával.
Ebben a számban a «Nyugat» vendégül látja a Nyugatot.
Itt is találkoznak... Az irók találkoznak, a szellem követei, az európai irodalom egységének nevében, melynek szinte mitikus jelszava nálunk e folyóirat cime.
Eleinte csatakiáltás volt! Egy távoli kis nép lelkének csatakiáltása, a saját tunyasága ellen: Nyugat! Nyugat! Nyugat! Mert ez a kis nép keleti vérrel büszkélkedett, s keleti illuziók melegében szeretett ringani.
De ezer év óta hun posta módjára adják át egymásnak irástudóink nemzedékei a harci jelszót: Nyugat! S ha mi Nyugat felé forditottuk tekintetünket, nem tettünk egyebet, mint amit Szent Istvántól fogva tett minden magyar, aki szellemi müveltségről álmodott Magyarországon.
Nyugatra tekintettünk hogy kiteljesitsük magyarságunkat. Nem először irjuk hogy a magyarság forditott Anteusz: akkor kap mindig uj erőre ha el tud szakadni szülőföldjének ugarától. A messzeségben ébred magára. Klimaváltozástól lesz egészséges.
S az idegen levegőből saját husát és vérét épiti.
Nem is idegen levegő az; mert a közös európai égnek levegője. Aminek mindent át kell hatni, szabad cserében s a tavaszi szelek friss szeszélyei szerint, hogy élet és virulás lehessen a Szellem kertjében. (Amit nemzeti levegőnek hivnak, az nagyon gyakran csak elzárt és dohos pincelevegő.)
A mi plántáink nyugati ég alatt magyar földből nőttek.
A Nyugat magyar folyóirat s magyar irodalmat termel. Nem külföldről importálta virágait, s huszonöt év alatt forditást is aránylag keveset hozott. Akkor is inkább a magyar vivmány mint az idegen szépség kedvéért.
Idegennel az idegenért alig foglalkoztunk. Mégis lapjainkról Európa szellője csapott az olvasó lelkébe. Nem a fülledt keleti pincék magyarsága, hanem a nagy, egységes és testvéri jövőbe törő Európa szabad táj-árama.
Ezt az Európát hirdeti homlokunk. S aki ismer, tudja, mily hivek voltunk ehhez az Európához akkor is mikor a történelmi Európa testét gyülölet vágta ketté és vér futotta el. A Nyugat egy pillanatra sem tántorodott meg, nem vált nevéhez méltatlanná. Vér és vadság hullámaiból is csüggedetlen tartotta magasba a testvéri kultura zászlaját.
S Európa irói, ennek a testvéri kulturának munkásai és apostolai, most megtisztelnek bennünket avval hogy eljönnek ünnepünkhöz, s együtt ünnepelnek velünk. Szokásunk ellenére forditásokat hozunk, s a közös kert messze tájairól füzünk virágokat koszorunkba. A Nyugat mai ünnepi száma az európai irodalom testvéri egységének dokumentuma, s annak hogy a mi kis nemzetünk irodalmát is testvérül öleli ez az egység.
Mint egy szint a szivárvány... Talán a Jövő szivárványa, egy vizözön után.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir